Паре од накнада у руке приватника

Џепове грађана Републике Српске ударају са свих страна. Разни намети, трошкови и издвајања. На све то и накнаде чији новац иде у непознате сврхе. Буџети домаћинстава од првог јануара ове године оптерећени су већим накнадама за подстицаје обновљивих извора енергије. Сума коју становништво издваја је поприлично велика. Знамо ли шта плаћамо?

Република Српска 18.03.2018 | 17:12
Паре од накнада у руке приватника
Становништво Републике Српске плаћа воду, вјетар и сунце. И то дебело и путем рачуна за струју.

Ставка “накнада”, означена звјездицом, цифром и штурим објашњењем – накнада за подстицања производње електричне енергије из обновљивих извора.

Шта ми то уствари плаћамо?

Одговор баналан - грађани из свог џепа плаћају субвенције за производњу електричне енергије из:

хидроелектрана, геотермалних електрана, соларних електрана, вјетроелектрана и електрана на био – масу.

Цијена ове накнаде од јануара је увећана и износи 0,52 фенинга по киловат часу утрошене струје.

Домаћинство са просјечном потрошњом струје ова накнада кошта око 5 КМ, а правним лицима и до 300 КМ.

И то није све:

“Ово није накнада за искоришћену услугу. То је типични порез, на то све се обрачуна ПДВ што је неспојиво”, каже економиста Славиша Раковић.

Када бисмо се поиграли слободном процјеном то би изгледало овако:

АКО У СРПСКОЈ ИМАМО 300.000 ДОМАЋИНСТАВА И ПРАВНИХ ЛИЦА, ОНИ ЗА НАКНАДУ ПЛАТЕ ТРИ МИЛИОНА МАРАКА (3.000.000 КМ) МЈЕСЕЧНО, ЗА ГОДИНУ ДАНА ТО ЈЕ 36.000.000 КМ. ДУГОРОЧНО - ЗА 10 ГОДИНА ДОЛАЗИМО ДО ЦИФРЕ ОД 360 МИЛИОНА.

Кључно питање је гдје тај новац одлази?

"У досадашњем периоду право на подстицај остварило је 69 електрана инсталисане снаге 60,05 МW. Од 69 објеката 22 су хидроелектране, 1 електрана је на биомасу, једна на биогас, док су остале соларне електране", саопштено је из Електропривреде Републике Српске.

У пракси је то другачије:

“Накнада за обновљиву енергију је погодовање за поједине кориснике малих хидроелектрана који су поред концесије на природни ресурс дошли у позицију да им грађани врате сва уложена средства у року од 2 године дана. Све остало користе џабе", каже посланик НДП-а у НС Републике Српске Здравко Крсмановић.

“Који је смисао да дајете концесију и да се дају накнаде. Сваке године ће накнаде бити веће, а ми нећемо знати чему служе”, каже Раковић.

Потрошаче нико ништа није питао.

“Оваква ситуација гдје нема парламентарног надзора ни присутне јавности у одлучивању обећава да ћемо сваке године имати све веће накнаде, а све мање ћемо знати чему она служи”, напомиње Раковић.

А Крсмановић додаје: “То је погодовање, кривично дјело и прање јавних средстава...”

Република Српска располаже значајним потенцијалом обновљивих извора енергије, а уз новац од накнада и субвенција соларни панели и вјетроелектране требало би сами да ничу.

Међутим, до сада Српска у свом власништву нема ниједну од ових електрана. Необично, или смо већ на такве епилоге навикли?



БН телевизија

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Вебер

18.03.2018 16:20

А држава ниједни хидроелектрану на Дрини није изградила за 29 година, нити је и једну термоекелтрану сама изградила. Само је наш руник Станари дат страној корпорација да себи на нашем руднику гради термоелектрану, као што се сада даје и Гацко и сви преостали рудници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Калабиц

18.03.2018 20:05

Шета Додик Бањалуком и пита момке из обезбједјења: - Ко држи овај ресторан Агапе? - Ваша снаја и кћерка господине предсједниче. - Чија је ово зграда Гранд Трејд? - Ваша и вашег кума Миле Радишића господине предсједниче. - А чији је ово хотел? - Вашег брата господине предсједниче. - А чија је ово фирма Проинтер овдје? - Вашег сина Игора господине предсједниче. - Ко је газда овог клуба Драма? - Ваш син Игор господине предсједниче. - Па п**** ли вам материна нерадничка ради ли ико ишта у овој држави сем мене, кумова и фамилије?

Name

Зоран

18.03.2018 16:35

То Јериниц... Дзери тако му надимак.. каубој из Теслица ..тразио и добио паре од владе Тегелтије за своје мини централе ...то му је приход од народа... сад це Микеровиц и Кондиц свој Фирнар обогатити новим контом ПРИХОД ОД НАРОДА... ханума од Дзерија има Инфодом... цасопис за КУЛТУРУ ЗИВЉЕЊА... садасњи министар Богданиц је бубао и давао донације за њен цасопис из троска бање Теслиц хе..хе... овакве приватне дрзаве нема на свијету... мозда у Африци...сад це брзо приватизовати ријеку Врбас и сви скобаљи у њој имат це Миле и његови ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

кена

18.03.2018 18:45

Јеси ли то ти?;)

Name

Зоран

18.03.2018 16:35

То Јериниц... Дзери тако му надимак.. каубој из Теслица ..тразио и добио паре од владе Тегелтије за своје мини централе ...то му је приход од народа... сад це Микеровиц и Кондиц свој Фирнар обогатити новим контом ПРИХОД ОД НАРОДА... ханума од Дзерија има Инфодом... цасопис за КУЛТУРУ ЗИВЉЕЊА... садасњи министар Богданиц је бубао и давао донације за њен цасопис из троска бање Теслиц хе..хе... овакве приватне дрзаве нема на свијету... мозда у Африци...сад це брзо приватизовати ријеку Врбас и сви скобаљи у њој имат це Миле и његови ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

18.03.2018 16:39

Смањујте ту математику...и година је упитна,а не десет година по питању постојања Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска довјека

18.03.2018 17:27

Не секирај се ти и не користи прилику. Постојаће Српсак, дал као БиХ ентител или самостално само је то питање. А то што криминалци и лопови користе сваку прилику да украду то је наша брига и ријешићемо је ми Срби, дал на овим или неким сљедећим изборима. Били смо 500 година под турцима, 100 под Аустроугарима издршаћемо и вас Бошње и домаће српске лопове, али ће Српске бити.

Name

Упитно

18.03.2018 20:16

Упитно друже, упитно хоће ли је бити. Ја сам се за њу борио и сам, али ако би се морао кладити, кладио би се против ње. Превише је свог народа разочарала и уништила.

Name

Познавалац прилика

18.03.2018 18:05

Та накнада је прије неколико била упола мања. То иде бандитима на власти, нијиховим посредницима и фамилији који су се дочепали концесија на мини хидроцентрале и на тај начин без икаквог обавјештања јавности на мала врата,полако повећавају цијену струје и тиме опет на волшебан начин узимају од народа. Ти хоштаплерИ мало, мало повећавају ту накнаду и трпају у свој џеп. Комуности су са тачкама направили много капиталних енергетских објеката, а ове протуве не само што нису ништа направили, већ систематски уништавају и оно што су добили на чување. ПА ДОКЛЕ ВИШЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРЕВАРА

18.03.2018 18:12

Шатро струја није поскупила, али стално повецавају цијену за обновљиве изворе енергије. Шта се то дешава у задња два мјесеца са рачунима. Потрошња одједном већа. Посебно у фебруару,а мјесеx је краћи. Тешка муљажа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

18.03.2018 21:17

ДОПРИНОС ЗА ПРОШИРЕЊЕ,,АГАПЕ,,

Name

Тупсоне

19.03.2018 05:49

Израцунај сам струју. Мој отац од 75 год сваки мјесец погледа утросак и у фенинг израцуна своју потросњу. Ако ста није уреду одмах реагује али то ријетко буде. Струја није као МТЛ да те пљацкају а да појма немас. Зато укљуци ду главурду.

Name

Једноставно

18.03.2018 20:32

У неким нормалним дрзавам, власт се боји народа,овде се народ боји власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

19.03.2018 09:22

Твој отац има 75 година и као пензионер има времена да оде до електро и сравни рацуне са њима ... ако има проблем...он изгуби цитав свој дан за тај посао и сматра да је то ок. како да ја сравним рацун који добијем увецан 50 км кад радим до 16х. после 16 х не раде слузбе електра са којима ја треба да сравним ... ја треба да узмем слободан дан да сравним стање са електром које на крају буде моје стање и добијем... извини.... а сто сам изгубио дан то електро не интересује... и ста цемо сад...

Name

Дијагноза- обољело дтуштво

18.03.2018 20:46

Теже је дешифровати рачун за струју него Да Винчијев код. Толико су га искомпликовали да је немогуће примијетити шта додају( а никад н е одузимају). Сваки пут кад добијем рачун, згрозим се и питам се како то да никад ниједан политичар не проговори о овом зулуму. Имала сам прилику да само једног србијанског политичара слушам како прича о овим додацима, да су противзаконити и да их треба укинути. А наши политичари, сви, баш сви, имају толика примања да не запажају овакве ствари. Ја сам себи увела личне рестрикције: гасим на прекидачима све апарате, не користим замрзивач, рационално перем у машини, ТВ мање гледам, печем заједно хљеб и ручак. Стежем каиш јер се њима мора намирити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митровић

19.03.2018 00:06

Па ја сам један од тих који користи те субвенције. Није зато што имам добар шешир већ што производим струју од биомасе. јбг.ко вам је крив што нисте газде као ја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Солар

19.03.2018 05:45

Опет новинари пису о оном о цему немају појма. Обновљиве изворе да се финансирају је натјерала ЕУ. И у ЕУ се наплацује кроз рацуне за ел. енергију. Лазете да се та инвестиција отплати та 2 год. Нпр ко је направио соларну електрану на подруцју РС , потребно је око 7 год. И то да вам казем да се у федерацији отплати знатно прије јер је дупло веца откупна цијена. Пустите Крсмановица он не зна ниста. Лупа ко и све у зивоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огорчени потрошач

19.03.2018 17:52

Значи , потрошачи плаћају допринос за субвенције приватницима да производе енергију па им онда плаћају утрошену енергију,два пута плаћају исто.Ко је овдје луд????

Name

реално

19.03.2018 06:52

Овде видимо на они који би требали да знају ста знаци "обновљиви извори" немају појма. Свугдје у свијету је "зелена енергија" субвенционисана. дали је неко неком бранио да направи Самоинцијативну понуду и конкурисе за неку Концесију на некој ријеци. Крсмановиц лупа као Максим по дивизији. проблем је у томе сто се новац прикупи од градјана а Електропривреда дугује милионе произвидјацима "зелене енергије" Касне уплате од јула 2017.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паја

03.04.2018 13:06

У Србији нема сиротиње.теце мед и млеко па делимо саком и капом.нека врате новац отет гладним и болесним пензионерима.

ОДГОВОРИТЕ