Избори у Русији: Излазност расте

У Русији се одржавају председнички избори, на којима се надмећу осам кандидата, а апсолутно највеће изгледе за победу има актуелни председник Владимир Путин. Гласање прати шест међупарламентарних организација и око 150 међународних посматрача. До 17 часова по московском времену изашло је 51,9 одсто бирача.

Свијет 18.03.2018 | 17:28
Избори у Русији: Излазност расте
Централна изборна комисија Русије (ЦИК) саопштила је да је 51,9 одсто од скоро 111 милиона Руса који имају право гласа до 17 сати изашло на бирачко место.

Путин је гласао на биралишту у Руској академији наука у Москви. Том приликом је изјавио да ће сматрати успешним сваки проценат гласова који му омогућава обављање председничке дужности, пренела је агенција Тас.

"Сигуран сам да је програм који ја предлажем за земљу прави", истакао је Путин.


 
Због 11 временских зона, гласање је почело на крајњем истоку Руске Федерације, у регионима Камчатка и Чукотка, у суботу.

Руски званичници који прате гласање објавили су да проверавају неколико инцидената с убацивањем лажних листића у кутије на бирачким местима, преноси АП.

Наводи се да је један од инцидената забележен у граду Љубирци на ободу Москве, током којег су, према речима председнице изборне комисије за регион Москве Ирине Коновалове, у гласачку кутију убацивани раније заокружени листићи, због чега су сви гласови у тој кутији проглашени неважећим.



АП преноси да је у граду Артјом на далеком истоку Русије неидентификовани мушкарац убацио неколико листића у кутију, која је потом запечаћена, а мушкарац ухапшен.

Наводи се и да Централна изборна комисија Русије проверава тврдње о убацивању раније заокружених листића у региону Кемерово у Сибиру.

АП наводи да су независни посматрачи избора и активисти изнели тврдње о бројним инцидентима с убацивањем раније заокружених листића и другим нерегуларностима на изборима на којима се очекује сигурна победа руског председника Владимира Путина.



Према анкетама, Владимир Путин ужива подршку око 80 одсто грађана - што би му лако могло донети још један шестогодишњи мандат.

Путин, који је први пут изабран за председника 2000, у овогодишњој трци за највишу државну функцију у Русији учествује као независни кандидат, а грађане је позвао да изађу на биралишта како би се узело у обзир мишљење сваког од њих у дефинисању будућности земље, преноси Тас.

А „Бабушке из Буранова“ не само да су обавиле своју грађанску дужност дошавши на бирачко место упркос мец́ави, вец́ су и певале другим гласачима.



Украјина бесрамно и незаконито омета учешц́е Руса на гласању



Украјинске власти су предузеле нечувене мјере када им је постало очигледно да ц́е Руси доц́и и гласати упркос застрашивању Кијева, рекла је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова

"Кијевске власти су много прије 18. марта почеле да застрашују држављане Русије, објављујуц́и информације о погромима и провокацијама на бирачким мјестима у Украјини", одговорила је она на питање новинара.

"Зашто све то им је потребно? Одговор је очигледан. Грађани Русије који су намјеравали да гласају у Украјини својим очима виде шта се тамо дешава. Због тога је њихов избор био очигледан. Такав резултат испољавања воље ни на који начин није могао да одговара властима у Кијеву", истакла је Захарова.



"Управо због тога је режим савршено бесрамно и незаконито спријечио учешц́е руских грађана на гласању", додала је она.

У петак је Министарство унутрашњих послова Украјине саопштило да нец́е дозволити Русима да уђу у дипломатска представништва Руске Федерације ради учешц́а на предсједничким изборима 18. марта. У саопштењу Министарства се наводи да је ова одлука донијета с обзиром да Русија намјерава да одржи гласање на Криму, који Кијев сматра својом територијом.

Ко су све кандидати?

Међу осталим председничким кандидатима су лидер Либералне демократске партије Русије (ЛДПР) Владимир Жириновски, бизнисмен Павел Грудинин као кандидат Комунистичке партије, затим суоснивач странке Јаблоко Григориј Јавлински, лидер Партије раста и привредни омбудсман Борис Титов, челник странке Руски општенародни савез Сергеј Бабурин, ТВ водитељка и политичка активисткиња Ксенија Собчак - коју је номиновала Грађана иницијатива - и лидер Комуниста Русије Максим Сураикин.

Изборе ће, како је најављено, пратити 400 страних новинара, а укупно 13.200 новинара широм Русије.

(Агенције)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

ЦИК

18.03.2018 09:44

Сваки политичар који се бори за високу функцију након два мандата је диктатор и психопата, нема изузетака. Не понудити мјесто млађима, убијати за фотељу до смрти јесноставно није нормално. Од Руса и Кинеза је очекивано, фашисти и једни и други. Једине двије земље у сунчевом систему у којима је власт побила више становника него сви ратови скупа. Сви који подржавају Русе и Кинезе су ментално ретардирани и опасни по околину, потенционалне убице и манијаци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

18.03.2018 12:34

Највеци психопата и злоцинац је, дефинитивно био Јосип Броз - 35 година сурове диктатуре.

Name

Ре па

18.03.2018 13:08

Па струцњак де ми објасни какав је ово облик владавине ако је оно била Диктатура Јосипа Броза ја лицно одмах бирам опцију да се вратим у ту диктатуру Господина Броза . У оно доба диктатуре могао си да идес гдје хоцес и да Зивис како хоцес без неких великих проблема. Ти цес вјероватно исприцати догматске прице о обесправљености као и о забрани критиковања тадасњег система. Врло цудно јер нико од таквих паметњаковица као сто си ти неце да призна да су људи одприлике 1000 пута боље зивјели па тако нису имали потребе да критикују тадасњи систем. Наравно ја бих и овај систем похвалио да имам за ста да га похвалим. Теби је вјероватно овај систем бољи зато сто ниси никада ни осјетити ста знаци нормално зивјети. Као сто примјецујес ни не зелим те посебно убједјивати да промјенис своје мисљење то је твоје демократско право а моје демократско право које сам цак имао и у оном систему је да ти казем да си био глуп, да си тренутно јако глуп и да цес убудице бити јос глупљи јер оцигледно подрзавас овај тренутни систем. Пуно поздрав од мене Али Наде у твоје демократско просвијетљење не видим јер ова ријец демократија не мозе да допре до твог мозга превисе је мален.

Name

Пионир

18.03.2018 13:24

Док је Тито био предсједник имали смо посао,здравство и плате.А данас????Молим!

Name

РЕ цик

18.03.2018 13:34

Ста је са Меркеловом демократска земља бите коментар.

Name

Рее

18.03.2018 13:56

Твој Етдоган је нациста па га не спомену а руси и кинези јесу фашисти што вас трпе а добро знају да избјећи рат са фанатицима не могу

Name

Ре

18.03.2018 13:58

Док је тито био жив добили смо загарантовани рат после њега цртањем република а не поштујући чињеницу да су Срби већина.

Name

боро

18.03.2018 13:59

За тебе и твоје менторе је свако диктатор ко чува и брани своју земљу , а како се зову ови наши кретени који све опљачкаше и народ завадише . Путин је дигао Русију , Си је дигао Кину а Додик , Бакир и Човић су све уништили , па ето сад их зови како хоћеш .

Name

Ре Цик

18.03.2018 16:56

Претпостављам да си бошњак чим без размишљања оцрњујеш Русе и Кинезе. Ове двије државе раде на томе да јачају своје позиције у свијету без угрожавања осталих земаља. Са друге стране обожаваш Американце који су се доказали у прошлости и у садашњости да уништавају све што може да их претекне у било којем смислу, војном, привредном, трговинском итд. Залуђено волиш А мерику само зато што су вам омогућили да се преименујете у бошњаке а осим новог назива немате ништа бољи живот. Патите се у Бакировој махали од ентитета.

Name

бирати и бити биран

18.03.2018 10:17

Избори у Русији су чиста фарса, сви важнији опозициони лидери су или похапшени или на неки начин скинути са листе. Нема ту ни "Д" од демократије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да ли има то Д...

18.03.2018 12:09

Мозда у другим земљама (изузев Свајцарска)? Јеси ли видио како и у УСА скидају сенаторе који им не иду "низ длаку" (не сада актуелно)- зацас надју да је несто запрско. Исто тако и у Русији - прво национални интереси, па тек онда "демокрација". Бирање и избори су само привид једне сустине која слузи онима који имају моц и новац - никоме висе. Тако је било и тако це и увијек бити.

Name

Па

18.03.2018 12:33

Нема ни у Америци, 2 странке владају недају ником другом да се приближи... може се рећи да у Русији има далеко више Демократије.

Name

Ре Бити биран

18.03.2018 17:02

Да ли ти мислиш да грађани заиста бирају своје представнике власти. Грдно се вараш. Сви се они дугогодишњим и планским анализама доводе на лидерске позиције. Ни у најзаосталијим државицама нису бирани већ постављани државници.

Name

То то то

18.03.2018 10:22

Само напријед Владимире

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xy

18.03.2018 10:49

Нико не јавља дали је Додик исао да гласа у Русију..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Xy

18.03.2018 11:37

Ево и ја сам се исто питао, ниједне новинска агенција није објавила, ал има времена стици це он да гласа.

Name

ре-Xy

18.03.2018 11:55

Не Кошарац је отишао да надгледа и направо неки проблем,закочио гласање у великој Русији

Name

... ДА ЧИКО Б'ОНУ...

18.03.2018 12:37

Мислис на милета малог миша,месара и трактористу и кмечавца који сваки дан кмечи и јауче од санкција?

Name

Дијагноза

18.03.2018 13:35

Клошарац украо хемијску оловку на гласачком мјесту...

Name

русија

18.03.2018 10:50

Главни И једини побједник у царској рисији је Владимир путин цеститам од срца напред путине воид царску русију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеца

18.03.2018 12:33

Отисао је Клосарац довољно им је једна битанга

Name

Ре

18.03.2018 12:58

Правац у школу неписмена биједна сподобо!

Name

борац

18.03.2018 12:23

Нијдна политика није усрецила народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

18.03.2018 15:05

Пратино изборе у русији висе него сто дајемо пазњу гладним насим људима....далеко смо догурали као друство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

18.03.2018 15:05

Зна ли ико и има ли слика или видео, да ли је гласао Додик?.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

18.03.2018 15:19

Тражио сам и нашао сам оног преобученог у крзно Медвједа, па не знам једино да није тај. Није се морао превише ни уљепшавати. Тај је сигурно, ако га не буде више негдје...

Name

за ре

18.03.2018 15:35

Ако си за постовање вецине дали се сада постује вецина у БиХ или само за БиХ то не вази ?

ОДГОВОРИТЕ