Шта би било да су Рафа и Роџер у пензији?!

Роџер Федерер, већ увелико у четвртој деценији живота, доминира тениским теренима и не планира да успори, док га прати више пута отписивани Рафаел Надал.

Тенис 18.03.2018 | 14:30
Шта би било да су Рафа и Роџер у пензији?!
Све је јасно када Надал, коме ће Мастерс у Мајамију бити осми везани турнир са којег је приморан да се повуче, убедљиво заузима друго место на АТП ранг листи.

За Федерера можемо рећи да је неприкосновен. Тридесетшестогодсњи Швајцарац игра као да у најбољим данима, али то не потврђују само резултати, већ и начин на који их остварује.

Роџер је у серији од 17 победа за редом, освајајући Аустралијан опен, Ротердам, а сада је и у финалу Индијан Велса. 

Иза њих, Марин Чилић, са скоро пет хиљада бодова мање од Рафе. Отприлике толику предност је Новак имао када је заузимао прво место, у време своје највеће доминације, пре него што је кренуо да тоне. Нека вам то да слику о томе колико су Шпанац и Швајцарац убедљиви. 

Марин када игра добро, милина га је гледати, али проблем је што он добро игра с времена на време. Почео је сезону одлично, финале Аустралијан опена, али онда брза испадања у Рију и Индијан Велсу, што потврђује пређашњу тврдњу.

И, шта онда?

Ђоковић тек покушава да ухвати прави ритам после операција, а после пораза од Торо Данијела то не делује да је близу. Новак је за сада 13. на свету, а у корист му иде то што у другом делу сезоне може само да осваја бодове.

Пријављен је за наступ у Мајамију, али ако драстично није побољшао физичку спрему у паузи после Индијан Велса, оног старог Нолета не можемо да очекујемо. Слична прича је са Нишикоријем и Вавринком, који су се вратили тенису, само да би опет направили краће паузе, а повратак Ендија Марија тек очекујемо.

У понедељак излази нова АТП ранг листа, а по први пут у најбољих 10 наћи ће се Лука Пуј, који ће десето место заузети са само 2420 бодова, што је незапамћено лосе. Лука до овог успеха није дошао искључиво својом заслугом јер може да се захвали Милошу Раонићу, који је победом над Семом Кверијем Американца ускратио за Топ 10 деби.

Амерички новинар Бен Ротенберг извукао је пар занимљиви статистичких података о претходним играчима у десет најбољих, а Француз ће имати најмање бодова за десетог играча света у скоријој прошлости.

Овај тренд преноси се и на трећег тенисера света, Марина Чилића, који ће почетком следеће недеље имати 4905 бодова, док је, на пример, 2012. Федерер био трећи са 9350 бодова. То је скоро колико има сада, на првом месту.

Дел Потро је од недавно опет у најбољих 10, а о Аргентинцу можемо довека писати у рубрици ‘Шта би било кад би било?’. Повреде су у толикој мери промениле његову каријеру, а ‘доброћудни див’ би сигурно био један од кандидата за најбољег тенисера света, да није имао толико пехова.

Саша Зверев није још ухватио прави ритам, а своју менталну блокаду је пренео и у нову сезону, и наставио са лошим издањима на Гренд слемовима. Млади Немац је прошле сезоне имао неке фантастичне резултате, и сигурно од њега ове године најбоље тек следи.

Григор Димитров је одлично завршио сезону, јер је уз први Мастерс у каријери у Синсинатију, освојио и завршни турнир у Лондону. Међутим, на питање да ли ће Бугарин икада остварити свој пун потенцијал још нисмо добили одговор. Иако је показао напредак на менталном плану у последњих пар година, Григорови навијачи са правом очекују још много од свог миљеника.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар