ИРБ дала погрешан оглас о имовини

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске 7. фебруара погрешно је огласила продају девастираног одмаралишта у Лукорану, на хрватском острву Угљан. Умјесто да продаје земљиште од око 1. 000 квадрата, она је обавијестила купце да продаје објекат те величине по цијени од 296. 395 КМ, открива портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 16.03.2018 | 20:52
ИРБ дала погрешан оглас о имовини
Увидом у катастарске податке у Државној геодетској управи Хрватске, јасно је да Република Српска на Шеталишту свете Ане у Лукорану има дунум земљишта са објектом у чијој је основи нешто више од 100 квадратних метара.

Девастирани објекат, који је некада био у власништву бањалучке „Електрокрајине“,  има два спрата и поткровље, изграђен је 1910. године и под заштитом је државе.

На питање како се поткрала оваква, у најмању руку, неозбиљна грешка, у ИРБ РС имају оправдање – „сваки озбиљан купац који је био заинтересован дошао је у Бањалуку и увјерио се шта је стварно на продају“.



Иако погрешан оглас и даље може да се нађе на званичној страници, тврде да је исправан.

„Јавни позив за продају некретнине у Лукорану је исправно објављен у погледу предмета продаје и усклађен је са ознаком некретнине у земљишно-књижној документацији. У јавном позиву је јасно наглашено и да се увид у докуметацију може обавити у сједишту ИРБ РС и на интернет страници ИРБ-а. Саставни дио документације је и процјена тржишне вриједности објекта састављена од стране судског вјештака“, истакао је портпарол ИРБ РС Зоран Поповић.

На неозбиљан оглас ИРБ РС пристигло је шест озбиљних понуда, а онда је одабрана она загребачког адвоката Ивана Емера, који је спреман да за одмаралиште исплати 415.350 КМ.

„За продају одмаралишта у Лукорану у ИРБ РС је пристигло седам понуда, од којих је шест отворено, а једна је била неблаговремена. Највиша понуда је износила 415.350 КМ. У складу с правилима јавног позива ИРБ РС је  упутила позив ‘Електрокрајини’ за кориштење права прече куповине“, казао је Поповић.

„Електрокрајина“ има рок од  15 дана од дана када им је обавјештење достављено.

Адвокат Емер недавно је за ЦАПИТАЛ навео да се нада да ће одмаралиште бити његово. Разлози за куповину имовине Републике Српске су, како је истакао, искључиво приватни.

„Надам се да ће одмаралиште бити моје, иначе се не бих ни пријављивао. Мада, нећу се нешто посебно надметати. Чека се одговор ‘Електрокрајине’ па ћемо тада знати више. О новцу који сам понудио не бих говорио“, казао је кратко Емер.

Погрешно оглашену продају девастираног објекта у Лукорану на Угљану пратила је врло штура документација. Позив купцима није садржао фотографије некретнине, а све што је могло да се нађе биле су инструкције за плаћање депозита, изводи из земљишне књиге и катастарског плана и понуде за физичка и правна лица.

(Цапитал)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

није греска

16.03.2018 21:31

Који је вјестак процијенио вриједност имовине, да знамо коме цеститат. Тај је вјероватно добар другар са оним вјестаком сто је дао оцјену привремене неурацунљивости Гарицевом убици. Гараза коста у неким градовима 20-30 хиљада км, а камол земља крај обале мора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реган

16.03.2018 21:44

Купац је Слободан Станковиц,власник Интеграл инзењеринга из Лактаса,по дупло мањој цијени,све договорено ,лоповски ентитет,лопвска посла.

ОДГОВОРИТЕ