ЛЕ - Драма у Плзењу, частан опроштај Викторије!

Поред Атлетико Мадрида пласман у четвртфинале Лиге Европе обезбедили су Лацио, Марсеј,Лајпциг и Спортинг, а такмичење су завршили Динамо Кијев, Атлетик Билбао, Зенит и Викторија Плзењ.  Жезус се уобразио, па вадио у продужецима - Плзењ јуначки испао! Родриго Батаља пресудио Чесима у 107. минуту!

Фудбал 15.03.2018 | 22:00
ЛЕ - Драма у Плзењу, частан опроштај Викторије!
Лацио, Олимпик Марсеј и РБ Лајпциг прикључили су се Атлетику из Мадрида у четвртфиналу Лиге Европе. "Небескоплави" су успешно завршили гостовање на Олимпијском стадиону у Кијеву, Марсеј је био бољи од Атлетика у Билбау, док је Лајпциг после 90 минута паклене борбе у Санкт Петербургу стигао међу осам најбољих у масовнијем УЕФА клупском такмичењу.

Ипак...

Најзанимљиви меч осмине финала Лиге Ервопе одигран је у Плзењу, месту где је Партизан пре мање од месец дана елиминисан из европског такмичења.

Исти резултат после 90 минута био је и на утакмици између Викторије и Спортинга. С тим што овај пут резултат од 2:0 Чесима није донео пролаз, већ само подружетке. У којима су, ипак, "пали"...

У фудбалу не важи увек правило да после промашаја великих прилика следи казна. У то су нас уверили "лавови", који су стварали шансе и промашивали, све до другог минута надокнаде првог продужетка.

Колико су нападачи Спортинга били деконцентрисани говори и то да су Португалци у додатном времену другог полувремена промашили пенал, који, руку на среце, и није морао да се свира, јер се више чинило да је Резник био у ремпловању са Басом Достом.

Ипак, Холанђанин је очајно шутнуо, а Алеш Хрушка ногом одбранио. Лопта је дошла до Бруна Фернандеша, и он је имао идеалну шансу, али није погодио.

Јунак лисабонског састава био је Родриго Батаља. Аргентинац је дао гол главом после корнера, када је већ истекао минуту надокнаде првог продужетка.

Павел Врба извршио је неколико измена у односу на дуел у Лисабону, али и против Партизана. Најважнија је та да је на клупи оставио Михала Крменчика, а шансу дао искусном 35-годишњем Мареку Бакошу. Управо је Словак био стрелац два гола, у шестом и 64. минуту, којима је анулирана предност зелено-белих.

Али...

Викторија није издржала до краја и после велике борбе завршава такмичење у Лиги Европе.

Могло је да буде готово још у Лисабону. Алеш Хрушка је бриљирао међу стативама Викторије и Чесима оставио какву-такву наду да се надају чуду у Плзењу. Мршаву додуше. Толико да је и сам Жорж Жезусумислио да је завршио посао. Решио је да чува предност. Оставио на клупи јунака победе у првом мечуФредија Монтера, па Маркоса Акуњу.  Покушао је да са Радосавом Петровићем у вези умртви игру. Погрешио је. Једино што не смеш кад је преко путав Плзењ јесте да им отвориш простор да играју. Умало се то обило о главу искусном стратегу, али га је бруке спасио Родриго Батаља, поготком у 17. минуту првог продужетка за пораз од 1:2 који је био после оних 2:0 у Португалији био довољан за Спортингов пласман у четвртфинале Лиге Европе.

Батаљином поготку главом на центаршут Бруна Фернандеша сигурно се највише обрадовао Бас Дост, пошто је управо високи Холанђанин у другом минуту судијске надокнаде пропустио идеалну прилику да све реши у регуларном току утакмице. Насанкао је претходно Радима Ржезника и изнудио пенал, али је феноменални Хрушка одбранио Достов ударац са креча, да би потом Фернандеш одбитак са петерца послао преко гола.

Све је било на страни Чеха. Резултат, психолошка предност после тог промашеног пенала. Али још пре тога је схватио Жезус где је направио грешку. Није ни требало да се брани. Када игра фудбал - Спортинг је објективно квалитетнији ривал. И то се видело када је на терен послао прво Монтера, па Акуњу. Брзо је ова пређашња теза и доказана. Ретко Плзењ испада код прекида, али десило се то баш у најгорем могућем тренутку. Минути 30 секунди пошто је први продужетак био завршен. Али крај је - кад судија каже. А он је проценио да је било довољно времена за Батаљину егзекуцију.

Међутим, не би Чеси ни смели да се ваде на суђење. Први гол Марека Бакоша, неочекиваног џокера Павела Врбе, који је преседео на клупи оба судара са Партизаном, пао је из офсајда. Минималног, али офсајда. Ни тада се није чула судијска надокнада, па је 32-годишњи нападач Чесима донео оно што су прижељкивали - рани гол.

После тога утакмица се очекивано отворила. Разлика у односу на први меч била је у томе што је сада Викторија користила своје шансе, а Спортинг не. Имали су гости своје шансе, али су промашивали немогуће.Бакош је био прецизнији. У 65. минуту спретно је реаговао на повратну Милана Хавела.

Сензација се чинила могућом.

Ипак изненађења се не дешавају сваки дан. Без обзира на то, у Плзењу могу да буду поносни на приказано. Нису дошли до свог првог четвртфинала у неком европском такмичењу, али су јуначки испали. Једноставно, налетели су на бољег.

Марсеј после 3:1 на Велодрому није имао озбиљно тежак посао у Билбау. Олимпик је победио и у Шпанији 2:1, а практично све је било решено већ у првом делу, када је Димитри Паје постигао гол за Французе.

Окампос је у 52. повисио на 2:0, да би Вилијамс постигао једини гол за Билбао, што ће за навијаче Атлетика бити слаба утеха. Домаћин је утакмицу завршио с играчем мање, јер је Ариц Адуриц у 76. минуту добио други жути картон.

Лацио је после не тако сјајног издања у Риму (2:2), много бољи био у Кијеву, где је победио 2:0 и пласирао се у четвртфинале. Стрелци за "небескоплаве" били су Лукас Леива у 23 и на Најџел де Вриј у 83. минуту.

Драматично је било у Санкт Петербургу.

Зенит је свим силама покушавао да избори продужетке, али је остало 1:1 и Ред Бул Лајпциг је успео после 2:1 у Немачкој да прође у наредну рунду Лиге Европе.

Гости су повели голом Аугустима у 22, да би у последњем минуту првог дела изједначио Себастијан Дриуси. Бранислав Ивановић је одиграо свих 90 минута за руски састав.

ЛИГА ЕВРОПЕ ОСМИНА ФИНАЛА:

Локомотива Москва - Атлетико Мадрид 1:5 (1:1), први меч 0:3
/Рибус 20 - Кореа 16, Саул 47, Торес 65, 70п, Гризман 85/

Билбао - Марсеј 1:2 (0:1), први меч 1:3
/Вилијамс 74 - Паје 38, Окампос 52/

Динамо Кијев - Лацио 0:2 (0:1), први меч 2:2
/Леива 23, Вриј 83/

Плзењ - Спортинг 2:1** (2:0, 1:0), први меч 0:2
/Бакош 6, 64 - Батаља 105+2/

Зенит - Лајпциг 1:1 (1:1), први меч 1:2
/ Дриуси 45 - Аугустин 22/

у току

Арсенал - Милан 21.05, први меч 2:0
Лион - ЦСКА Москва 21.05, први меч 1:0
Салцбург - Борусија Дортмунд 21.05, први меч 2:1

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар