Троје запослених угрозили живот?!

Породиља Свјетлана Ђуровић (27) била је након порођаја у животној опасности, стоји у оптужници која терети троје радника бијељинске болнице "Свети врачеви" да су током царског реза двадесетседмогодишњакињи заборавили око два метра газе у стомаку.

Република Српска 15.03.2018 | 07:58
Троје запослених угрозили живот?!
Оптужницом, коју је потврдио Основни суд у Бијељини, обухваћени су гинеколог Сања Стевановић и медицинска сестра Слађана Обрадовић, те медицински брат, односно инструментар Бане Вићановић.  

Терети их оптужница да су спорни царски рез над Ђуровићевом извели 24. августа 2016. године. Како се наводи, Стевановићева је била одговорна за цјелокупни ток операције, те начин и исход оперативног захвата.

"У посао Обрадовићеве, као главне инструментарке, поред осталог спада и то да води рачуна о броју комплетног материјала који се употребљава током операције, као што су завојни материјал и инструменти", пише у оптужници.

Додаје се да у посао Вићановића спада да води рачуна о броју искориштених газа. Свако од њих је, наводи се, направио пропуст након оперативног захвата.

"Није обављена ваљана ревизија трбушне дупље пред крај оперативног захвата, па није утврђено да недостаје трбушна компреса (газа)", пише у оптужници.

Инструментар, наводи се, није евидентирао утрошени материјал, олако држећи да на тај начин неће проузроковати знатније погоршање здравственог стања пацијенткиње.

"Усљед тог пропуста је код пацијенткиње током операције у трбушној дупљи остала газа дужине око 200 цм, која је као страно тијело довела до поремећаја, појаве апцеса, више фистула и упалу потрбушнице, због чега је у Клиничком центру Војводина у октобру 2016. године морала бити оперисана", стоји у оптужници.

Како се наводи, током тог оперативног захвата у Србији су јој одстрањени дијелови танког цријева и скоро цијело дебело цријево.

"То је све довело до оштећења здравља пацијенткиње, које је у моменту наношења било тешко и опасно по живот, а у кончаном имало за трајну посљедицу која се огледа у губитку једног дијела танког цријева и скоро цијелог дебелог цријева са посљедичним тешким и трајним поремећајем функције пробавног система", пише у оптужници.

Троје оптужених терете за несавјесно пружање љекарске помоћи, што је, истиче се, учињено из нехата.  Подсјетимо, о овом случају "Независне" су прве писале.

Потом се огласила и Ђуровићева, која је током порођаја родила здраву кћеркицу, и која је казала да су прво покушавали да је породе природним путем, а онда су рекли да мора на царски рез. Касније настају компликације.

"Једва сам могла да стојим. Константно ме је бољело, али сам имала обавезе око бебе и то сам трпјела. Више пута сам се јављала докторки Стевановић, али је она говорила да ми није ништа и да сам размажена", испричала је породиља.

Извор: НН

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

ето

15.03.2018 07:09

Овако се ро ради кад се замјерис колегама докторима. Сад це се они нагодити, да не проговоре о криминалу колега за минималну казну, и опет на посао, убијања људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ллл

15.03.2018 11:41

Зато се директор бави политиком, а не обавезама и организацијом рада у болници. Докторима треба забранити бављење политиком. Дати им адекватну плату да се баве струком и тразити струцност и професионалност. Ово сад је посљедица анархицног стања у здравству као и у осталим сферама зивота. Политиком нека се баве политиколози. То је њихова струка.

Name

Па

15.03.2018 07:33

То је права слика наших доктора. Немар, немар и немар а богами и знања колико је Бог дао. Част врло врло малим изузецима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интергај

15.03.2018 07:42

Колико се зна у Бијељини ово није први слуцај ни на гинекологији ни на било ком другом одјељењу, болницу не цине нови зидови и кревети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕГОТХИА

15.03.2018 18:01

ТАЧНО ЈЕ ДА ЗДРАВСТВО НЕ ЧИНЕ САМО НОВЕ ЗГРАДЕ, ОПРЕМА И НОВИ КРЕВЕТИ. ЗДРАВСТВО СУ И ЗАДОВОЉНИ ЗДРАВСТВЕНИ РАДНИЦИ СА ПЛАТОМ КОЈА ЈЕ ДОСТОЈНА ЊИХОВЕ ПРОФЕСИЈЕ...АЛИ ОБЈАСНИТЕ ВИ ТО МИЛОРАДУ ДОДИКУ И РАНКУ ШКРБИЋУ КОЈИ СУ ДОКТОРИМА И СЕСТРАМА УКИНУЛИ И ТОПЛИ ОБРОК И РЕГРЕС И УВЕЛИ ЗАКОН О ПЛАТАМА И ПЛАТНЕ РАЗРЕДЕ КАО ДА СУ ОНИ НЕКИ ЧИНОВНИЦИ У АДМИНИСТРАЦИЈИ. ОНИ СУ ВРЛО ЛУКАВО И БЕЗОБРАЗНО ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА УМЈЕСТО НОРМАЛНЕ ПЛАТЕ УВЕЛИ "ЏЕПАРАЦ" - А ОСТАЛО ДА СЕ "НАМИРЕ" ОД ПАЦИЈЕНАТА... ПА КАД ИМА ПОТРЕБЕ ОНДА СЕ ЈАВНО И "НА СВА ЗВОНА" ОБЈАВИ ИЗАБРАНИ СЛУЧАЈ ПРИМАЊА МИТА ИЛИ ЉЕКАРСКЕ ГРЕШКЕ - ДА СЕ НЕ ОКУРАЖЕ ДА ТРАЖЕ НЕШТО ПОШТЕНО....

Name

Сања Је Врстан Гинеколог

15.03.2018 07:42

Није на доктору да броји туфере и газе. Зна се да то ради инструментарка. Доктор треба да води рацуна о вазнијим стварима а не да броји газе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.03.2018 08:32

Када је у магацину откривено да недостаје,настала потрага.

Name

Лија

15.03.2018 09:04

Ради се тимски а одговорност је појединачна, и то је оправдање за ово зло које је преживјела несрећна жена. Једина правична казна је, поред затворске, доживотно издржавање оштећене и одузимање права да се баве медицинском струком.

Name

Марија

15.03.2018 09:06

Тачно,др не броји газе и туфере.

Name

М.Н.

15.03.2018 13:21

Тацно је само дјеломицноне броји туфере. Постоји Правилник како се изводе операције. У овом слуцају Правилник није постован. Оптизена је одлицан љекар, али "јој се омакло".

Name

Ре

17.03.2018 10:03

А експлорација дупље абдомена и карлице након операције пред затварање је посао инструментарки. Не сери! Немају појма. Само јој ти иди.

Name

Ненад

15.03.2018 07:44

У Бијељинској болници раде само тек толико да имају за ста примити плату. О својим компликацијама изазваним непрофесионалносцу у тој болници могао бих књигу написати. А да тузим знам да нема сврхе јер би се развукло таман толико док не преселим на онај свијет па ником ниста. Зато сам купио дрзављансво Србије да бих се лијецио сто даље одавде.,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

15.03.2018 07:52

Ко се досјети да болницу назове Свети Врацеви?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберко

15.03.2018 09:23

Али зато је директор болнице Синиша Максимовић себи купио кућу у Лидо Јесоло у Италији. Тек да му се нађе кад љетује, да не плаћа хотеле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

15.03.2018 09:55

Био сам у Лиду ,није неко мјесто,некакво сиво море ,могао је са тим милионима и боље да пазари... Гласати за њега опет да се јос мало поткози ...

Name

ре

15.03.2018 11:53

Још један мандат и мени доста директорске фотеље. ако може и још један мандат у скупштину.

Name

пико

15.03.2018 15:55

Не мозе,био си 2 пута.Сад це Ловриц за директора ... А Ловрицка у скупстину ... Цирка 12 000 км мј. у куцу !

Name

Ре семберко

15.03.2018 20:46

Купио је и стан у Београду!

Name

Синиша

16.03.2018 18:10

Зенит цу ја колеге ја сам главни.

Name

Штета

15.03.2018 21:22

Ово што се десило је страшно. Толико живота је уништено, почев од младе пацијенткиње коју срећом, спасише у Новом Саду... Ипак, жао ми је и докторице која је цијели свој живот подредила учењу, специјализацији у Београду док јој је дијете одрастало у Бијељини, тешким дежурствима за смијешну плату. Те ноћи док смо ми безбрижно спавали, они су спашавали живот жени и њеном дјетету... Хиљаду пута су успјели и овај пут би, али се није дало... Умор, моменат непажње, сплет несрећних околности или је просто тако свима било суђено... Ни први ни последњи пут... Сви они сада пролазе кроз праву драму. Уништени су им животи, а имали су племенит циљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да

16.03.2018 22:27

Грешка је дозвољена у свакоме послу,само љекар не смије погријешити.Жао ми јепацијентице али једнако и докторке,ко зна колико је била и уморна и исцрпљена,а њени асистенти су ипак могли боље отворити очи,али ето десило се.Ја не бих тужиал,без обзира на све.И у развијенијим земљама се то дешава.Када правник или судија боље речено погријеше и стрпају у затвор онога ко није крив,или заштите криминалца то се зове способност,а љекар када погријеши то је за вјешање.Зато сви ви млади љекари бјежите одавде јер овдје рокенрол тек слиједи,бјежите главом без обзира,бити љекар у овој криминализованој држави је једна нога увјек у затвору,бјежите док сте млади док још можете учити,бјежите и не долазите овдје ни на одмор да вас неби несрећа снашла за то пар дана

Name

Ало Ало

17.03.2018 15:54

Из коментара се закљуцује да се ради о докторици која је одлицан струцњак,али ето,омакну јој се овај пут. Исто тако се омакло неколицини доктора у болници у Приједору,а њима ниста,они и даље раде док на ултразвуку не препознају опасне цисте и туморе,и пису у налазу да је све у реду. Теско нама,много их је "одлицних",ваде здрав јајник са слијепим цријевом итд. Ето засто доктор не би смио да погријеси. Дзаба и накнада стете када се остане без здравља...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мезимце

23.05.2021 19:24

Засто оптузују доктора...ваља инструментари воде рацуна о прируцном алату и материјалу...

ОДГОВОРИТЕ