Тржиште рада се распада у Српској

Босну и Херцеговину су очигледно уздрмали алармантни подаци о одласку младих па и цијелих породица у иностранство. Па су тако посегли за парама Свјетске банке и добили 50 милиона евра за запошљавање радника и то иксључиво у приватни сектор. Република Српска ће од тога добити 42 милиона марака. И док се у Влади хвале планираним запошљавањем грађана у наредне четири године, редови пред словеначким конзулатом у Бањалуци се повећавају.

Република Српска 14.03.2018 | 20:57
Тржиште рада се распада у Српској
Босна и Херцеговина је у посљедње четири године изгубила скоро 20 хиљада радно способних грађана. То су подаци Агенције за рад и запошљавање БиХ и то само оних који су путем њих тражили радне дозволе.

Што се тиче Републике Српске, у прошлој години, карту у једном смјеру за Словенију је узело  двије и по хиљаде грађана, а тек стотињак за Њемачку.  Ипак, ови подаци се не могу узети као мјеродавни за стварни број људи који су заувијек отишли, јер су то искључиво грађани који су као помоћ пријатеља за одлазак искористили Завод за запошљавање Српске.

Док људи одлазе, у Влади Српске помпезно најављују пројекат запошљавања радника у наредне  четири године. Наравно, из туђег новчаника, односно новцем Свјетске банке која је условила Владу да свих 42 милиона марака морају да искористе за запошљавање радника у привреду.

У овај пројекат највеће наду полажу послодавци.

Док у Влади обећавају боље сутра из удобних фотеља и топлих просторија, радно способни грађани су одлучили да тај дан не чекају. Редови испред словеначког конзулата у Бањалуци није ништа мањи ни по кишном времену..

Демографи упозоравају на масовно исељавање становништва. Послодавци да се тржиште рада распада.

Да ли због нестабилне економско – политичке ситуације или жеље за већом зарадом, редови испред амбасада су све већи. За то вријеме, власт се тјеши тиме да нисмо једина земља из које људи одлазе.



БН телевизија

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Виза

14.03.2018 20:10

Само се ви господо тјешите да нисмо једина земља из које одлазе радно способни. Путем непотизма и успјешном пљачком сопственог народа ви сте обезбједили себи својима живот далеко од БиХ. Како ће живјети пензионери без пензија а биће једини становници у БиХ и ко ће да враћа ове кредите којима сте нас оптеретили. Јадна мајко јадније сватова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ревис

15.03.2018 08:56

Док је стоке бит це и стоцара.

Name

Какофонија

15.03.2018 10:11

За останак, битно је и позитивно озрачје у земљи, а не само висина плате. Коме је до свакодневних стресова, које нам раде Додик, Бакир, Човић, Фахро, Жељка итд?

Name

Па

14.03.2018 20:24

Ајој нами јој, крепаћемо од глади! Пасираће шта гођ да је, даруј домаћин, заувар је сине драги!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиxy

14.03.2018 20:35

...се распало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

$

14.03.2018 21:07

Нема од ове државе више ништа и нткад неће нити бити,ово је полигон гдје сви врше,Еxспериментт разних Враста,Све је опљачкано,Покрадено,Упропаштено,Корумпирани дио Власти на све стране се бори само за пљачку,Само напуштати све ово!!! Карта у једном Правцу,ко год има Шансу. Овдје Живота нема,умире се на стојећи.Болест,Глад,Неправда,Јад,Туга и Плач.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

14.03.2018 22:36

Само идите и то што више вас..тамо висе комади..кад схватите да сте овдје требали пролити крв на своју полицију и тиме добити своје мјесто под сунцем,биће касно,јер ћете тамо већ бити у деценијским кредитима,због којих нећете моћи ни тамо ни овамо..А ШТО ВАС ВИШЕ ОДЕ МОЈА ЦЈЕНА РАСТЕ...ОД ОВЕ СЕЗОНЕ ПО САТУ РАДИМ У ПРИВАТНОМ СЕКТОРУ ЗА 5 КМ.БУЈРУМ ГАЗДЕ ИЛИ И ВИ ИДИТЕ ПРЕД АМБАСАДЕ...КАСНО ЋЕТЕ И ВИ СХВАТИТИ ДА ВАМ СЕ ОВО САДАШЊЕ ТРЉАЊЕ РУКУ ЗБОГ ОДЛАСКА РАДНЕ СНАГЕ,ОБИЛО О ГЛАВУРДУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

подређени

15.03.2018 06:33

Дааа, дају послодавцима подстицај, они запосле радника на годину и пошаљу га кући. дајте сиротињи те паре нека се врате на село , купе стоку за то, раде земљу...уплаћују себи стаж а послодавци, они нечасни, нека раде сами за себе.,Гледам породице ПОСЛОДАВАЦА, маркирана гардероба, добра аута, љетовања, зимовања, "здрава храна",педикири, маникири, надоградње које чега а радницима остаје само за преживљавање.

Name

Триxи

17.03.2018 11:52

Свака цаст

Name

007

15.03.2018 07:42

Кад нестане отимаћемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бугарин

15.03.2018 11:35

А колико породица има незванично само што се још воде пријављени тамо.Ево ја и моја жена и троје деца већ две и по године већ неживимо у РС и непадами на памет да се вратим.Живимо нормални радимо деца иду у школу на факултет.Живимо медју нормалним људима све се развија технологија економија итд.Коме је добро тамо сретно му желим коме није нек иде.Нема политике нема Додика национализма .поз свим нормалним људима

ОДГОВОРИТЕ