Човић: Ово није вријеме од прије 20 или 30 година...!

Када се уведе нешто ново сви су на плафону, а онда сви у подруму! Први човек Црвене звезде коментарисао је прекјучерашње одлуке Скупштине АБА лиге, али и статус АБА лиге и проходност ка Евролиги. . .

Кошарка 15.03.2018 | 22:15
Човић: Ово није вријеме од прије 20 или 30 година...!
Подигла се полемика у јавности после јучерашње одлуке Скупштине АБА лиге о промоцији клуба из АБА 2 лиге у АБА лигу.

Тим поводом огласио се и први човек Црвене звезде Небојша Човић, уједно и председавајући човек АБА лиге за ову сезону. Он истиче да су одлуке о проходности из АБА 2 лиге у АБА лигу добре за развој кошарке. И не чуде га коментари у јавности који говоре супротно.

"За мене је то очекивано. На нашим просторима све што уведете ново сви су на плафону, а онда сви у подруму. Донели смо добру одлуку. Једногласна је одлука била свих 12 клубова да пласман у АБА лигу из друге АБА лиге. Није било једногласно за то колико испада. Седам је гласало да један испада и један улази, уз бараж. Све остале одлуке су фактички донете једногласно", рекао је Човић.

Како ће изгледати друга АБА лига?

"Друга АБА лига ће имати национални кључ. Имаће два клуба из сваке републике са могућношћу да клуб који испадне из АБА лиге има могућност да игра у другој АБА лиги без обзира на успех у националном првенству. Онај клуб који испадне из друге АБА лиге, без обзира на успех у домаћем шампионату, у наредној сезони не може да се врати у другу АБА лигу".

Шта кажете на критику да се овим још обесмишљавају национални шампионати?

"Та размишљања су интересатна. Само ово није време од пре 20 или 30 година. Та прича не игра се само за паре... То је лепа прича, популистичка. Али, времена су се значајно променила", рекао је Човић.

И додатно прокоментарисао националне шампионате...

"Што се тиче националних лига, оне не да нису обезвређене, него додатно добијају на значају. Те приче појединаца заспалих у прошлости... Национална лига се игра за првака државе и за два клуба за другу АБА лигу. Морамо да раздвојимо квалитет од неквалитета. Имамо предлог за још већи ниво унапређивања националних лига. Суштина је у тајмингу померања и редоследу такмичења. То тражи договор свих учесника".

Поново се у току сезоне мењају правила пласмана?

"То помињу они који ништа не читају. На овим просторима има мало људи који читају. А и од тог малог броја има доста који не разумеју. Јасно је да у АБА лиги имамо простор да се најкасније до 15. децембра 2017. године договоримо с националним савезима. Ако се не договоримо, стичемо право да променимо пропозиције за сезону 2018/2019. Али само пропозиције које се тичу система такмичења. Јуче је био 13. март, продужили смо период чекајући договор. А њега није било".

Контаката је било, али не и договора. На то доста утиче однос Фибе и Евролиге.

"Када то погледамо видим да су многи за једне или друге, ја сам пре свега за кошарку. Али када гледам Фибине квалификације осећам се тужно. Непријатно. То није квалитет. Шта, узбудљива утакмица Аустрија - Србија или Хрватска - Румунија? Екипе немају своје најбоље играче и тако треба поставити календар", рекао је Човић.

Српско монополисање лиге?

"Немам ништа против да буде осам хрватских тимова или пет на колико смо лимитирали, ако су добри и квалитетни. Нама је потребан квалитет, немам никакву параноју око тога", и додао да очекује занимљив Фајнал фор АБА 2 лиге који ће се играти у Чачку који је добио предност у односу на Приморску у организацији тог догађаја.

Једна од главних ствари у АБА лиги је проходност ка Евролиги и Еврокупу. Колико су та места сигурна, гледајући на најављена проширења и промене у Евролиги?

"Мислим да је место у Евролиги за сада потпуно сигурно. Мислим да се Евролига неће проширивати у сезони 2018/2019. Очекујем да ће се ширити и мењати формат убудуће. У том случају АБА лига мора да подигне ниво квалитета. Да дођемо до тога да АБА лига да два клуба у Евролиги. Када ће се то догодити, то не могу да вам кажем. Морамо да радимо на стандардима. Да постоји правни сегмент. Да се уведе финансијски фер-плеј који би имао три сезоне као пилот сезоне навикавања на фер-плеј. Тиме би она постала конкурентна. Када је АБА била приватна лига једва смо успевали да добијемо 350.000 евра за ТВ права. Сада имамо 1.800.000 евра по сезони за ТВ права. Ти који то плаћају имају свој интерес и продају за више. АБА лига се гледа у 22 или 23 државе. На том делу мора да се ради. Да се ради на посећености утакмица".

Немачка и Француска су агресивне у томе да добију место у Евролиги.

"Немачка и Француска имају већи утицај од нас, имају више пара, али играју лошију кошарку. А мислим да Евролиги није у интересу да прескочи овај регион. Овај простор је изузетно знаменит у кошарци. На Европском првенству сте малтене имали турнир бивше Југославије. Потенцијал постоји, Евролига то поштује. Ми морамо кроз стандарде да се приближимо томе.  И иопште нисмо далеко", закључио је Човић.

Извор: моззартспорт

Фото: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар