Почаст легенди Партизана у родној Ивањици...

У Ивањици откривена спомен-плоча Владици Ковачевићу.  Навијачи Партизана и најближи пријатељи Владице Ковачевића нису заборавили члана чувене генерације „Партизанових беба“.  

Фудбал 14.03.2018 | 16:45
Почаст легенди Партизана у родној Ивањици...
На иницијативу наваијача Партизана данас је у Ивањици откривена спомен-плоча легендарном фудбалеру црно-белих Владици Ковачевићу.

На родној кући легенде Партизана у Ивањици, уочи куп меча Јавора и Партизана, данас је откривена спомен-плоча. Сећање на Владицу оживели су навијачи клуба из Хумске из ивањичког краја, као и његови пријатељи, кум Добривоје Бојановић, Милорад Вучелић, председник ФК Партизан, Драгомир Лазовић, председник Јавора и Заједнице клубова Суперлиге и чланови породице.

У тренутку откривања спомен-плоче ’’гробари’’ су запалили бакље и запевали ’’Добро памтим све, све што било је...’’ што је изазвало буру емоција.

Ковачевић је преминуо 2016. године.

Владица је каријеру почео у Партизану као петнаестогодишњак, а за црно-беле је одиграо 487 утакмица и дао 319 голова. Био је члан „Партизанових беба“, играо је чувено финале 1966, освајао титуле, био репрезентативац Југославије.

Највећи део каријере, после играчке, посветио је раду са младим играчима као директор омладнске школе Партизана.

Владица Ковачевић је, несумњиво, један од најбољих фудбалера које је изнедрио Партизан.

Легендарни нападач, који је преминуо јула 2016. године, био је члан сјајне генерације Партизана, која је играла у финалу Купа европских шампиона против Реал Мадрида 1966. године у Бриселу (1:2). Имао је надимак "Пословођа". 

У том походу на финале, Ковачевић је постигао три гола, од којих се издвајају два гола против Спарте, у чувеној утакмици четвртфинала. Укупно, у свим својим наступима за Партизан у Купу шампиона, Владица Ковачевић је постигао 11 голова.

У његову част данас је у Ивањици, у којој је рођен на Божић, 7. јануара 1940. године, откривена спомен-плоча, на иницијативу навијача Партизана из тог краја Србије.

Откривању спомен плоче на родној кући у Ивањици присуствовали су челници Патизана, као и председник ивањичког Јавора Драгомир Лазовић.

Ковачевић је био актер многих историјских утакмица Партизана, а такве су, свакако, биле оне против прашке Спарте у поменутом Купу еврпских шампиона. Прву утакмицу у Прагу, Партизан је против моћне Спарте био убедљиво поражен - 4:1.

Али, највише од свих у чудо веровао је Владица Ковачевић. 

"Кад смо се враћали из Чехословачке седео сам, стицајем околности, поред председника клуба Владе Дујића и кажем му: 'Ма јок председниче, не брините, добијамо ми ове у Београду. Имају спору одбрану'. Он ме гледа испод ока, зачуђено не верује... Пред реванш долази новинар и пита све нас за прогнозу. Ја му кажем: 'Биће 5:0 за нас'. Он мени: 'Немој да ме зезаш кажи озбиљно'. Ја њему: 'Ако хоћеш напиши тако, ако нећеш не мораш'", присетио се Ковачевић у документарном филму "Партизан 1966".

Додао је и да су навијачи тада веровали у Партизан. 

"Први гол је лепо 'отворио' утакмицу. Екипа је гајила уверење да може. Да ли су сви веровали у 5:0 или у нешто друго, али тај брзи гол нас је све осоколио. Па је Васке (Велибор Васовић) дао други, па ја трећи и Хасанагић још два".

Једно од његових последњих појављивања у јавности било је 11. маја 2016. године, два месеца пред смрт, на свечаности на којој је обележено 50 година од утакмице против Реал Мадрида. 

Тада је искористио прилику да за говорницом поручи нешто свима у клубу: 

"Предлажем, волим и желим да овај клуб буде без трзавица, да буде јединствен, клуб у којем се дружимо, а не да будемо раздвојени, да размишљамо да ли да уђемо у клуб или, да размишљамо да ли ћемо видети бившег пријатеља или садашњег пријатеља", рекао је Ковачевић и добио је аплауз присутних.

Ковачевић је алудирао на тадашњу ситуацију у којој се дојучарешњи сарадници и пријатељи "гледају преко нишана" пред ванредну Скупштину ФК Партизан. Са једне стране су Иван Ћурковић и Жарко Зечевић, а са друге Ненад Бјековић, који је окупио истомишљенике у групацију "Црно-бела фамилија".

Легендарни фудбалер Партизана наставио је у истом тону:

"Желим, ако може, да се настави онако како се радило, да се наставио озбиљно, у интересу Партизана, да се доводе играчи, стручни људи... Имали смо некада много јаке тренере, који су били цењени широм Европе. Да доводимо проверене стручњаке, јер млади стручњаци нису гаранција за успех. Не говорим против Ивана Томића, он је добар и способан дечко, има визију како би то требало да буде, али сад да ли има могућности... ја то не могу најбоље да проценим, јер не идем на утакмице због болести".

Извор: Б92/мондо.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ја78

22.03.2018 20:10

Нушић нас је мало оцрнио али имамо ми доста квалитетних ИВАЊИЧАНА:)

ОДГОВОРИТЕ