САД припремиле "косовски пакет"

САД су припремиле специјални "косовски пакет" у четири тачке који ће у наредним недељама бити представљен најприје предсједнику Србије Александру Вучићу, наводе "Вечерње новости".

Србија 11.03.2018 | 11:42
САД припремиле "косовски пакет"
Како наводи лист, позивајући се на добро обавијештене изворе, овај документ Вашингтона са израженом геополитичком нотом, тиче се директно статуса јужне српске покрајине и умногоме може да одреди даљи стратешки правац Србије.

Радни "косовски текст" Трампове администрације, о којем би могло да буде ријечи већ у уторак, када у Београд долази Вес Мичел, нови помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију садржи неколико кључних тачака, наводи лист.

Документ предвиђа да Заједница српских општина добије шира извршна овлашћења и појачане надлежности у областима здравства, просвјете и културе.

Како пишу "Новости", Заједница би тијесно институционално била повезана с потпредсједником косовске владе који би долазио из редова српског народа и који би практично био контролор њеног рада и спровођења овлашћења.

Од Београда се очекује да омогући улазак Приштине у међународне организације.

Ако српска страна пристане на овај пакет, нашој држави би био омогућен улазак у ЕУ, а САД би јој гарантовале ширу економску и дипломатску подршку у међународној политичкој арени, преноси лист.

Саговорници "Новости" из дипломатских кругова оцјењују да се Америка одлучила на овај корак, јер су незадовољни инертношћу Брисела када је ријеч о косовском питању.

Такође у контексту све живље неформалне опције о подјели КиМ, вашингтонској администрацији не одговара да Београд и де јуре преузме сјевер, јер би се тиме створила тампон зона између Бошњака и Албанаца, њихових поузданих савезника, а Србија би преузела контролу над Копаоником и Зубиним Потоком које су важне стратешке тачке, преносе "Новости".

"Новости" наводе да овај предлог има и "другу страну медаље која, прије свега, на Вучићева леђа пребацује огроман терет одговорности".

Лист наводи да није случајно што је шеф државе "прва адреса" за овај пакет, јер је ријеч о најјачој политичкој фигури у држави. Такође пише и да зато изнад ове "пошиљке" већ сада лебди питање шта ће бити ако Београд и предсједник Вучић одбаце замисли САД.

"Прва посљедица се већ назире - блокада евроинтеграција Србије, односно губитак шансе да постане чланица ЕУ. Други фактор ризика је, како се процјењује, губитак директних страних инвестиција, пре свега из држава ЕУ, што би био огроман ударац за српску привреду", наводи лист.

"Новости" пишу да је о свим овим "црним сценаријма" српским званичницима "натукнуто" преко незваничних западних дипломатских канала.

(Вечерње новости)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Пендула

11.03.2018 10:56

Трумпу Србине ,гдје ли мајица она сто је Сесељ носио ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смоки

11.03.2018 11:41

Однио је на хемијско чишћење.

Name

Драго

11.03.2018 10:58

Овом изазову, Вуциц није дорастао, најбоље би било да се консултује са насим предсједником а ако треба а мислим да треба и да уведе предсједника Додика у директне преговоре, да помогне својим искуством и знањем, висегодисњег дрзавника....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реаллy

11.03.2018 14:05

Вуциц треба као и нас вишегодишњи државник Додик уведе санкције УСА

Name

Емпирија

11.03.2018 14:35

То би био мали послић за РС президента, мачји кашаљ, обзиром на његов политичко преговарачки, државнички и дипломатски капацитет. Капацитет који је одавно превазишао оквире, не само енититета РС-а, државе БХ-а, свих српских земаља, већ и оквире региона. Капацитет који буја, кипти, кува и кипи, пријетећи да се прелије и излије, па усмрди и загади све около ове несретне земље.

Name

Вец видјено

11.03.2018 10:59

Ста од Америке цовјек мозе оцекивати Осим уцјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Труе

11.03.2018 13:52

Иду својим путем до краја! А ми се опиремо пар година, надрљамо, па пристанемо на све...онда опет исти круг...и тако већ 30 година!

Name

Когде

11.03.2018 11:00

Аха....јбс народ и дрзаву која се зарад празних обецања одрице најсветијег дијела територије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педдy Асхдоwн

11.03.2018 11:36

Србији се не писе добро прихватила или не прихватила Америцки приједлог

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малиша

11.03.2018 11:38

О овоме да се хитно обавијести велики баја,,да се вучко и он консултују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велики Баја

11.03.2018 13:03

Нас Србе гура у понор и дузницко ропство.

Name

перо

11.03.2018 13:36

Укратко рецено српска волклорна друства могу без проблема наступити у београду, нису и крагујевцу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дипломатија

11.03.2018 13:48

Ово је припрема пучанства за подјелу Косова. Понудило се неприхватљиво рјешење за Србију, они ће тражити Сјевер, добити мјесто у ЕУ, Америка задржати војну базу. И вук сит и овце на броју, фактичко стање признато.

ОДГОВОРИТЕ