Умрли остају на бирачком списку

Иако су након локалних избора у БиХ одржаних 2016. године најавили ревизију бирачких спискова и брисање умрлих особа с њих, од тога по свему судећи неће бити ништа и на наредним изборима поново ће се на списку за гласање наћи особе које нису живе.

Босна и Херцеговина 10.03.2018 | 15:45
Умрли остају на бирачком списку
Централна изборна комисија БиХ (ЦИК) недавно је на основу извјештаја 102 општинске и градске изборне комисије у БиХ утврдила да се на бирачком списку тренутно налазе имена 5.332 умрле особе, али да још 40 општина и градова није доставило те податке.

"ЦИК не може, није надлежан за брисање људи са централног бирачког списка. Када добијемо податке и од осталих општина организоваћемо састанак с надлежним министарствима унутрашњих послова и Агенцијом за идентификациона документе, евиденцију и размјену података БиХ у вези с ажурирањем списка", рекли су нам у петак у Централној изборној комисији БиХ.

Те податке требало би да избришу надлежна министарства унутрашњих послова РС, ФБиХ и кантона и то на начин да им прво матичне службе доставе податке о особама које су умрле, а да након тога кроз своје базе података МУП-ови то спроведу и прослиједе Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података, на основу чије евиденције се и утврђује коначни бирачки списак за изборе.

Тај коначни бирачки списак утврђује се половином августа, а ако до тада избришу умрле с бирачког списка, што је готово немогуће, на њему ће се опет наћи људи који су умрли у иностранству, а чије породице то нису пријављивале надлежним матичним уредима.

Оно што је занимљиво јесте да је, за разлику од брисања с бирачког списка, врло једноставно доћи на њега и потребно је само да извадите личну карту, а ИДДЕЕА вас по аутоматизму новог пунољетног становника ставља на списак за гласање. Стручњаци истичу да готово нема земље у којој се на бирачком списку не налазе преминули, али да у БиХ то представља посебан проблем с обзиром на манипулације приликом гласања и на чињеницу да се тренутно више од 10.000 умрлих налази на списку.

"Није проблем када су умрли на списку, највећи је проблем ако се деси да 'гласају'. То је оно што треба да спријечимо", рекла је још још у септембру 2016. године Ирена Хаџиабдић, предсједница Централне изборне комисије.

У коалицији "Под лупом", чија је примарна активност посматрање изборног процеса у БиХ, кажу да је крајње вријеме да се проблему умрлих лица на централном бирачком списку озбиљно приступи.

"Већ двије године упозоравамо изборну администрацију на проблем натпросјечног броја умрлих на изводима из бирачких спискова по појединим општинама. На посљедњим локалним изборима изражене су сумње или приговори у вези с ажурношћу бирачког списка у 19 општина", каже Дарио Јованић, директор коалиције "Под лупом".

Извор: НН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бет

10.03.2018 15:15

Да се кладимо да нема изборних листића са неколико задњих избора?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

10.03.2018 15:39

Модрица је медју оним сто нису избрисали мртве, требају им али им неце помоц. Мрка им је капа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

10.03.2018 15:42

Био сам убиједио неке апстиненте да изађу и гласају. Рекао им можда сретнете деку и баку, са оног свијета. Имаих, излазе, гласају и одзив по списку 100 %, додуше нешто мало неважећих. Тек што их убиједи уведоше камере, кажу сада ћемо их гладати из куће на комјутеру. То је вјероватно СНСД-овце и навело да гласају за промјену изборног закона. Поздрав добрим људима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грешка

10.03.2018 16:05

Снсд је гласао против увођења скенирања листића и увођења видео надзора. А хдз је био сусдржан

Name

Ђорђе

10.03.2018 16:59

Хвала, вјерујем, нисам знао. Суштина остаје..