Дугује пола милиона евра Најсу

Приштинска "Газета" објавила је да су дошли до писама које је, како наводе, британски адвокат Џефри Најс упутио косовској влади због новца који му дугују.

Регион 10.03.2018 | 12:11
Дугује пола милиона евра Најсу
Они истичу да се у тим писмима Најс истиче да му косовска влада дугује скоро пола милиона евра за његове професионалне услуге.

Како пише Газета, садашњи председник, а бивши премијер, Хашим Тачи је наложио тадашњем заменику шефа дипломатије Петриту Селимију да контактира Најса и понуди му да ради за косовску владу.

Најс, који је био тужилац Хашког трибунала у случају против Слободана Милошевића, напустио је тај суд 2006. године. Касније је за "Лондон ривју оф букс" поводом извештаја Дика Мартија и другим наводима о трговини органима против тадашњих косовских лидера, укључујући и Тачија, написао да он није одржив. 

Најс је у том тексту закључио да има "веома мало ако уопште и има" суштине у Мартијевом извештају и да нема ништа што би подржало оптужбе за вађење органа. 

Најсов став био је разлог због којег је Тачи одлучио да га ангажује, пише Газета. 

Газета преноси да је Најс у писму навео да је понуду прихватио и пристао на финансијске услове које је понудио Селими. 

Како наводи лист, он у писму тврди да су после неког времена престале исплате и да је морао да потражује новац лично и мејлом, али да то није дало резултате. 

У писму, како наводи Газета, Најс каже да су он и његов тим договорили са Тачијем, да за косовску владу припреми материјал који би могао бити коришћен у случају да појединци буду оптужени пред Специјалним судом за ратне злочине, а помагао је и око Тачијеве биографије која је недавно објављена. 

Упркос свим обећањима, тврди Најс, новац му није исплаћен и наводи да ће о свему ускоро обавестити јавност. 

Бивши тужилац Хашког трибунала каже да му косовске институције дугују више од пола милиона евра. 

"Нисам имао професионалну сарадњу са Владом све док ме Петрит Сељими није контактирао и питао да ли хоћу да радим за владу. Сложио сам се са финансијским условима које ми је понудио Сељими," написао је Најс у писму Влади, односно шефу кабинета Авнију Арифију, који је казао да је о овом писму такође обавестио и амбасадора Велике Британије на Косову. 

"Од мене је тражено - помогао сам писцима биографске књиге Хашима Тачија у вези са причом о оптужбама за трговину органима, мислећи да прича није само о Хашиму Тачију, већ о људима на Косову," додао је Најс и каже да се само са Тачијем састао три пута. 

Најс открива да је у оквиру договора са Владом радио са другим људима, чак и са једним од писаца Тачијеве биографије, Сузи Џегер, која је такође требало да буде плаћена. 

Приштински медиј пише да је, на основу ове преписке, откривено да је оно што је председник Тачи желео да представи као биографску књигу - коју су написала два страна новинара - била заправо књига коју је наручио и платио. 

Из преписке није познато колико косовска влада дугује Најсу и његовом тиму, али на основу података које је Најс слао влади од новембра 2015. до јула 2016, влада треба да му плати 327.446 евра, а његовој сарадници Невенки Тромп још 162.975 евра, наводи Газета. 

Према наводима Газете, Најс открива да је на Тачијев захтев помагао писцима Тачијеве биографије, нарочито када је реч о оптужбама за трговину органима. 

Газета Експрес наводи да је контактирала саветника премијера Рамуша Харадинаја Авнија Арифија са питањем да ли је влада одговорила на Најсове захтеве. 

Арифи је одговорио да упркос томе што је Најс писмо упутио влади, одговор на то питање треба да да кабинет председника и министарство спољних послова. 

Лист наводи да Тачијев кабинет није коментарисао уговор са адвокатима, док из министарства спољних послова тврде да нису упознати са овим питањем.

(Тањуг)

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Суд

10.03.2018 11:30

Каква је то корупција овај тужи Србе и Србију а штити муслимане и шиптаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРН

10.03.2018 11:45

Србска је дузна 3 милиарде Еура па ником ниста....

Name

дејан

10.03.2018 16:04

Све је ок само да је истина или њему дузе они пола милион кад су све пумпе на косово његове

Name

007 Бонд

10.03.2018 12:14

Албанци још нису ни свесни шта ће тек да им се деси... Јер ови наши (поготово Вучић и Дачић) су умрежили Србију са пуно земаља света, па сад имамо пријатеље и подршку у свету за Косово ( а и за остале српске земље и територије у околини... - зна се које су ;) )... Тако да ће морати да направе ЗСО на северу Косова, -што је онда још једна српска држава у држави... а касније ће ЗСО и остале српске земље у околини постати Србија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Немирко

10.03.2018 13:39

Иди ти мало код љекара на оправку. Мислим да ти морас на генералку...

Name

Д

10.03.2018 13:42

Правда је спора али достижна можеш како хоћеш а не докле хоћеш

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузно али истинито

10.03.2018 13:56

Хаг са судом нрма никакве везе. Све је само новац .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хасим

11.03.2018 15:17

Продај два пакета белог и плацено.

ОДГОВОРИТЕ