Млади неће биједу и одлазе из БиХ

Незапосленост, несигурност и нестабилност у држави - разлози су зашто је све више оних који срећу, посао и егзистенцију траже у далеком свијету. Из БиХ не одлазе само млади, него и читаве породице. Међутим, масовно напуштање домовине може се спријечити, поручено је у емисији "Изазови" БН телевизије. Уз политичку вољу и спремност власти да се суочи са посљедицом партократије, становништво се може задржати на овим просторима.

Република Српска 09.03.2018 | 22:30
Млади неће биједу и одлазе из БиХ
Аларм је упаљем. Из БиХ одлазак становништва је све масовнији. Све је више и разлога због којих млади свијетлију будућност траже у иностранству.
“Незапосленост, несигурност и нестабилност. 67% је незапослених младих људи у нашој држави. Постоје и они који имају посао и примања, али неријетко су непријављени и раде на црно, имамо проблем са здравственом заштитом и слично”, наводи потпредсједник младих СДС-а Бијељина Александар Томић.

У посљедње четири године Републику Српску је напустило више од 70 000 људи, остављајући иза себе, наводе, “пун сепет” накупљене неправде, политиканства, неостварених снова, понижења.

“2017. је у Републици Српској уписано 9.676 првачића…То је историјски минимум. Ко ће нам студирати на факултетима, коме ћемо ми предавати”, пита Стефан Благић, предсједник "Рестарта".

Александар Главаш, потпредсједник младих ДНС-а наводи да су купљене дипломе највећи проблем у образовном систему.

“Ако ми можемо купити диплому, онда ми продајемо будућност. Али имају двије стране медаље, проблем у систему образовања и запошљавања су приватни факултети. Али није то само што се може ријешити у Републици Српској. Човјек оде у Београд и купи диплому и дође у БиХ са дипломом београдског универзитета. У томе је највећи проблем”, истиче Главаш.

Због притиска јавности, посланици опозиције и власти у Републици Српској ће тражити посебну сједницу Народне скупштине РС на којој би се расправљало о проблему одласка грађана у иностранство.

“Желимо да се институције почну бавити овом посљедицом. Сви причају о овоме само не прича институција која је најмјеродавнија за то а то је НС РС”, каже Благић, али Главаш тврди супротно:

“Мислим да то неће дати ефекта јер ће постати политичко питање. Боље би било организовати округли сто са представницима политичких партија и на затвореном састанку договорити неке ствари", каже Александар Главаш, потпредсједник младих ДНС-а. 

Да ли овај проблем има рјешење?

“Кључ је у новим људима. Ми из 'РеСтарта' смо успјели да станемо у крај расипнишву скупом аутомобилима, покреће се тематска сједница, борили смо се за незапослене мајке”, навео је Станивуковић.

Најлакше је отићи, а за останак је потребна другачија и позитивнија перспектива која ће нудити бољу будућност наведено је у емисији "Изазови" БН телевизије, и наглашено - бољу будућност граде управо млади људи.



БН телевизија

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

Неске тебра

09.03.2018 20:30

Кадрови ДНС .. пале им аута ло Лукавици.. јадна ова дрзава са таквима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Факултети

09.03.2018 21:13

Јесу и ови купили факултете.А млади.Лијено да љење не мозе бити.Сједи у кафиц и пиј цијели дан.

Name

Ре

09.03.2018 21:19

Цуј овог са факултетима, цим се он бави..да није то неки коплекс сто ниси заврсио, па по теби ко год је заврсио он је купио.

Name

Гоци

10.03.2018 00:05

Млади треба добро да размисле шта желе са својим животом. Ако неће да уче, требају се опредјелити за неку струку која је дефицитарна, усавршити се, а ако ће на факултет онда бирати онај који гарантује запослење. Код нас је све изобрнуто, позавршавају педагогије, дифове, или уопште не иду у школу, немају нити школе, нити знања, нити радних навика. И онда кажу дај ми било шта у општини. Па мајсторе за било шта у општини се мораш школовати. Не може фризерка у општину. Само треба правилне одлуке у животу донијети и биће посла, на крају крајева ИТ сектор пружа велике могућности али треба запети и учити пар година, а ко ће по кафанама луњати и пити од јутра до сутра, не идите људи чистити швабска говона макар за 10.000 евра, нека чисте сами себи, не падајте на тај ниво, будите нормални људи, бавите се на крају пољопривредом и уживајте живот.

Name

Ма људи моји

10.03.2018 06:52

Све док ликови као сто је Борис Спасојевиц имају по 6 радних мјеста (и то високих функција), нема се овде цему надати.

Name

Заба за поткивање

10.03.2018 07:46

И ја одлазим . Бар зелим и спремам се . Одох у друге крајеве . Не одлазим ја од рдјаве власти.Власт је онаква какву смо заслузили . Власт је слика и прилика народа. Бахата, необразована , похлепна и лијена. Насу Власт красе и високе моралне норме . Цесто се сјетим тих моралних норми кад видим цопор паса како се паре. Па у том цопору видим пса како се како се са осталом братијом , полно зрелих паса бори за наклоност своје мајке или сестре. Е управо то је слика и прилика морала и моралности насих политицара ,самим тим , како је власт произисла из народа то је морална слика и насег високоморалног народа. Народ је заслузан сто је тако .Бјезим ја од овог високо моралног народа . Од ове високоморалне групе која својом "стваралацком" силом све повијају и прилагодјавају само својим себицним потребама. Бас ко онај сироти цуко кога сам малопре поменуо. Овај народ је тврдоглав и упорно ради против себе. Цим ја дозволим да ми фирму , од које љеба једем води мој родјак или познаник иако видим и свјестан сам да то не ваља и да су одлуке мога родјака углавном погресне не реагујем . Миран сам ,јер ми је родјак, или познаник дао позицију коју у зивоту нисам мога замислити да цу заузимати .Са позицијом и дао и високу плату и све бенифиције које носи та позиција . То сто ми је ефикасност 15-30 посто , ниста. Па зив цовјек греси . Па ко ради тај и греси. Мада ја не радим несто много ал добро глумим да сам се на послу уморио. Одхукујем кад сједнем на столицу ко да сам копао ,а вратио сам се из крканлука са екипом која ми се додворава и увлаци , гањајуци своју позицију за коју им ја могу помоци код овог мог поменутог родјака. Па јесам ли ја будала да се буним и против тога радим. Е ја јесам будала . Ако овако наставим моје дијете це заузимати позицију коју није заслузило . Вјероватн мању него сто би требало . Бојим се за његово и своје здравље. Проблем је . Ако се разболим , лијецице ме онај бравар сто сам му помогао да се запосли са дипломом љекара коју је донио из Требиња. Тај га бас ниста не зна. Ал ,јбг , добро ме цастио. Мада..... Ако ми он прописе таблету , угасио сам га. А и другима сам помагао . Кардиологу , стоматолгу , онкологу, и сефу полиције који је био ситни лапац прије него сам га удомио у МУП. Помогао сам и оном судији , и тузиоцу и..... Е зато и ја идем . Бас сам га засро.

Name

Лепа

09.03.2018 20:47

А шта треба спречавати, па одлазе људи и из развијенијих земаља. Код нас би и пре више одлазили али је било тешко добити визу

ОДГОВОРИТЕ
Name

перспектива=0.113%

09.03.2018 21:54

БиХ се празни континуирано од 1992! Влада уцмалост. Негативни примјери. Афирмација деструктивних трендова у друству. Папцарство умјесто стоцарство! Има ли несто позитивно?

Name

Лепа

10.03.2018 07:07

Бих се празни од 1920, питај бабу и деду!

Name

Ре Лепа

10.03.2018 08:20

Ако цемо искрено онда од 1878.

Name

Глобал зитизен

09.03.2018 20:47

Правна дрзава и постовање права . Одлазак кабадахија са политицке сцене. Овај Главас се вец понаса као нови Додиг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Размишљање

09.03.2018 20:50

Из Бањалуке ми је исто километара до Београда као до Аустрије. Можда се не бих покајао ни да сам у Београд отишао, али сигурно нисам зажалио што сам се у Аустрију запутио. За Бањалуку је сувишно трошити ријечи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиxy

09.03.2018 21:18

Ја сам ускоро у Словенији.

Name

Маки

09.03.2018 21:31

Свака цаст за овог Главаса све је момак у праву

Name

Глобал зитизен

09.03.2018 21:18

Политицко неискуство младог Главаса објелодани однос власти према теми. Знаци наталитет неумољиво пада а власт казе да имамо висак радно способног становниства, гле апсурда. Једноставно их људи као зива бица градјани не занимају . Само саљите паре кад одете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

09.03.2018 21:43

Гледао сам емисију,и пазљиво слусао. Овај момак Главас,је веома бистар и паметан момак,њему следи будуцност. И људи немојте људе дјелити политицки,него по памецу,струци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q5

09.03.2018 21:45

Емисија је била ок,саговорници су били солидни,похвалио би момка из ДНС-а био је испред других почев од сагледавања проблема до ријешавања истих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Q5

10.03.2018 06:58

Добро боту, сад по сендвич. Можда временом додјеш до функције преко странке и купиш Q5.

Name

моцко

09.03.2018 21:45

Браво за Главаша,само јако

ОДГОВОРИТЕ
Name

лука

09.03.2018 22:14

Ви који подржавате овог Главаша сте ДНС ботови и одмах да знате да се тако проблем не рјешава, никако навијањем него свеобухватним концептом, нарочито у економији, шта је тај лик конкретно урадио те га проглашавате паметним, као овај Благић није паметан зато што се ником није увукао у дупе, нема за нас наде, све мање, пошто се нисмо одлучили, хоћемо ли подржати рад и ред или причу?????

Name

Карађорђе

09.03.2018 21:46

Ајде будите разумни , једини од ових момака који је разумио тему је Александар Главас. Момак са идејом и знањем.Свака цаст њему а вама молба да пратите и остале политицке субјекте као сдс . Хвала, поздрав са Романије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гога

09.03.2018 21:47

Подршка Главашу!вецерас је још једном показао како се води разговор.свака ријеч је била златна.поносна сам сто га познајем и сто моја дјеца имају примјер у каквог младог човјека треба да се угледају и већ сад да потраже савјет и помоћ коју никоме никада није ускратио.То је нас Главаш!То је нашао Муња

ОДГОВОРИТЕ
Name

Улица и мотка

09.03.2018 21:49

Власт је рекла, у Републици Српској је овако како је, коме се не свиђа незапосленост може да иде где хоћеш отворене су ти границе, свет је велики. Али овде сни ништа неће променити па макар сви помрли. И народ је принуђен да побегне са рођене земље јер је власт узурпирала све ресурсе друштва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

симо

09.03.2018 22:18

Слажем се великим дијелом, ова власт је показала да их не интересује становништво и било каква активност која захтјева рад и излазна стратегија, народ их интересује само да их изгласа, а они знају како се краде???

Name

Здравствуј

09.03.2018 22:21

Ајде...сретан пут имне заборав'те да пишете. Ниђе љепше него својој кући.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Здравствуј

10.03.2018 02:01

Па за такве који кажу ниђе и јесте боље. Дошли су из звеки на примјер у Бања Луку и запослили се у државним институцијама Добро им је, плата добра на послу, већа него радничка, топло им је никаква одговорност, не ради се суботом и недељом. Не каже се џабе нема ништа горе него када се гламочки опанак залијепи за бањалучки асфалт.

Name

Милос

09.03.2018 22:33

Ја само водитељку да поздравим...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покрет за одлазак

09.03.2018 23:22

Идите,идите сто прије,немојте да вас преваре политицари и млади који и не знају ста су стубови друства који су срусени и неце се подици. Добро отисли !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобода ми треба

09.03.2018 23:33

Овај дечко из ДНС нема шта да прича, пошто подржава лопове из власти тиме је све рекао. Још му је само фалила она безобразна а надасве глупа Сања из добоја (СНСД) да се човјек стиди са ким мора да живи и шта све да гледа и слуша. Ма доле криминалци, дупеувлакачи, папци и магарци са купљеним дипломама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.03.2018 06:55

Браво за коментар, бас је све тако како је написано. Ови плацени днс ботови сто хвале главаса нека их је срамота, свјесни су да лазу,а опет пису. Покријте се усима и цутите, не лазите.

Name

И стид и срам

09.03.2018 23:48

Младе су отјерали гласачи СНСД и наша власт. На душу им то што остасмо жељни своје дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

10.03.2018 00:33

Па иди за њима, ко ти брани.

Name

бахатост

10.03.2018 09:08

Памет је скупа.

Name

Брат Рус

09.03.2018 23:50

Може ли информација колико људи је отишло у #ебену мајчицу Русију? Колико је имигрирало у Јужну Осетију и остале "братске" земље??? Рођену земљу блокирате за рачун Београда и Загреба, за рачун криминалца Путина, а дјецу шаљете да скупљају доларе и еуре! Крезуба неписмена поган!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стоп фразама

09.03.2018 23:53

Лако је научити тему па на тв издекламовати фразе. А шта је на дјелу? Кад је овај Главаш указао на криминал или предузео нешто паметно. Дајте молим вас, фразе и замазивање очију . Момцима иу Рестарта свака част, Станивуковићу нарочито. Бар нешто предузимају. Зна се какви су млади и из ДНС-а и из СНСД-а њих проблеми не интересују само лупају фразе . Доста је више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

09.03.2018 23:59

Пазљиво сам гледао емисију. бн одрзала лекцију резимским телевизијама професионалним приступом и гласом младих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

10.03.2018 00:17

Насравно, способни одлазе , демагози попут ових ста ниста не вриједе остају , продаваци магле ка пандуревицка . за њу се не бојте никад нигдје неце отици , коме мозе маглу продавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плитки мозгови

10.03.2018 01:00

Ма нека иду из Републике Српске ови факултетски ликови који мисле да су богом дати па нека тамо негдје искористе своје стечено знање на факулету. Они стварно мисле да се у иностранству могу запослити са својим дипломама, само њих чекају да дођу, луди су без њих, додуше физиканера увјек треба. Студенти у иностранству себи стварају шансу за посао, а не чекају да им нека иституција нађе. Ти који састанче по медијема и политичким странкама су најлошији студенти. Такви нам не требају, слободно могу да иду. Видим да се првенствено жале на приватне факултете, колико сам ја информисан у државним и градским институцијама претежно сједе студенти са завршеним државним факултетом, па самим тим све је јасно. Значи креатори овако лоше економске политике су управо њихове колеге. Прави студенти са знањем кога сваки дан преманентно усвајају имају пуне руке посла и зарађују сасвим пристојно у Републици Српској. Молим Вас не доводите у емисије овакве ливадиће који само лупетају глупости, притом науче неколико реченица од својих старијих политичких колега и исте врте само у круг, као папагаји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.03.2018 09:12

Могу сељацино из РС, ја радим вани а редовно заврсио цасно и постено, то за тебе знаци купио, јер си снсд сељацина тракторска.

Name

борац

10.03.2018 04:13

Своје најбоље године провео сам у иностранству и савјетујем свима да оду ради се нонмално не као код ови наси новопецени капиталиста који су стекли на сумњив нацин а да не говоеим о пензији да немам од њи спао би на контејер а био сам успјесан приватник у бивсој дрзави .На срецу дјеца су ми у њемацкој и раде али имају купују се станови док овде узимају кредите па се после вјесају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

10.03.2018 05:53

Лавина је кренула.Сада је веч касно.Ксснимо за земљама ЕУ у развоју свјетлосне године.Политичари рат који су они изазвали вратио нас је у прошли вјек.Сада се против нас води братоубилачки мир.Деградирали су нацију.Примитивношчу национализмом идеалом вожда .Народ је понижен сваким даном поготово омладина и стручни људи.Рак овог друштва је политика странака .Преков езтно запошљавање.Бирју се неграмотне нестручно неписмени али страначки подобни.Учени стручни су бесправно на бироу понижени од неуки неписмени.Политика Бајизма и ренесансе довела је до пропасти свега и трешња на торти је одлазак омладине и то професионалаца у струци.Нама остаје смеће .Увјек се сјетим питали једног квази студента на приватном факултету,колико ти је остало до краја факултета.Одговор је био још 4 рате.Нажалост.Сад нам дјецу лијечи керамичар учи електричар у суду дрвосјечаа у економији појачати у привреди келнер у просвјети са 4 разреда основне али са дипломом апирона шофер аутобуса министри нигдје везе са дипломатском премијерка учитељица енглеског и предЦедник БАЈА. Па ко би нормалан остао у овој психијатрији званој РС.Само богови СНСД које је баја ставио на радна мјеста а немају појма ни о чему да би му били гласачки листић Јер кад примитивни узјашу на власт додје у питање достојанство и част

ОДГОВОРИТЕ
Name

оптимиста

10.03.2018 06:24

кад нам на власт у РС дође СДС каја је већ извршна власт на нивоу БиХ онда ће млади из Њемачке да долазе у РС. ???????????????????????????????????????????????????????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

доста је ових криминалаца

10.03.2018 09:09

Сигурно да хоће.

Name

косовка у бн

10.03.2018 06:32

Нек иду млади кад им лопови тразе. По 10.000 евра да их запосле на годину дана уговора..Лекари идуте овде вас сиканиеају лоповииииииии идире радите тамо где закон постојиии.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

10.03.2018 06:46

Па о томе су размишљали ови наши и Вучић, и схватили су да је повезивање држава и регија са сарадњом кључно за заустављање одласка младих... И зато су се скоро и састали председник Србије, председница Хрватске и ваше тројно председништво... А што се баш тиче Републике Српске - она ће у будућности моћи све више финансијски да се ослони на Србију, јер добијаћете послове за које ће вас Србија плаћати... Тако да ћете остајати кући..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цаллиста

10.03.2018 07:29

Нема ста ствари су јасне. Ово је пропаст. Бар јос неких 50 година. Па ко мозе да цека, нека цека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

10.03.2018 09:08

Одлазак младих је један вид побуне, само што то одговара бандитима на власти. Млади имају алтернативу, али да су границе затворене и да Њемачка и још понека европска замља немају потребе за новом радном снагом. Млади не би имали ту алтернативу и морали би на улице. Вјјерујем да би досада ове бандите на власти и заборавили, да нису створени услови опште бјежаније. Ови бандити на власти такође имају некретнине у Европи и они имају намјеру бјежати, чим њихов брод почне да тоне. Пацови су први који бјеже, а бејежање младих је вид побуне, против гласача што гледају Фарме, Парове, РТРС и слично и гласају за зло... Поздрав добрим људима....

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИСТЕР НО

10.03.2018 09:21

Госпођица Вулић из Добоја,тамошњи одборник у једном гостовању рече да велики број људи одлази из РС и због климе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

10.03.2018 10:26

И ја сам то слушао и смејао се. Због климатских промјена очекивати је да бјеже овдје из Бангладеша и то не милион већ преко 50 милиона, ускоро...

Name

Смоки

10.03.2018 17:01

Подрзавам одлазак младих из рс.и топло им препоручујем да што пре стигну у Европске земље гдје се лијепо зарадјује и зиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гидра

10.03.2018 20:08

Крај Републике Српске!

ОДГОВОРИТЕ