"Ђинђићева грешка - 6. октобар"

Зоран Ђинђић је био визионар, филозоф на власти који је пројектовао нов менталитет и дух сваког грађанина, али и човјек кога Србија није разумјела.

Србија 09.03.2018 | 20:59
"Ђинђићева грешка - 6. октобар"
То је оцијењено на представљању књиге "Ђинђић" објављене поводом 15. годишњице убиства бившег премијера Србије.

Предсједник Нове странке и један од 15 аутора текстова у књизи, Зоран Живковић, оцијенио је да је Ђинђић био "највећи реформатор у модерној српској историји, мада неуспјешан".

"Он нема замјену, нити насљедника, недостаје већ 15 година. Мој највећи лични успјех је то што сам два пута био његов замјеник. За њега је био карактеристичан филозофски, али и практичан начин рада, енергија да се нешто мијења. Био је спреман да мијења и себе и да, мада тешко, призна и своје грешке, а имао их је", казао је Живковић на промоцији у Београду.

Према његовим речима, највећа Ђинђићева грешка био је "недостатак 6. октобра".



"Гријешио је када је од Радована Караџића хтио да направи дипломату, или када су у Скупштини Србије одузети мандати Демократској странци Србије. Али његова највећа грешка је недостатак 6. октобра, то што нас је 'килави трут' - како је говорио за Војислава Коштуницу, увјерио да није вријеме за потпуни дисконтинуитет с режимом Слободана Милошевића. Да смо то урадили, сигуран сам да би Зоран данас био жив а да би Србији било боље", оцијенио је лидер Нове странке.

Замјеница главног и одговорног уредника недјељника "НИН", Весна Малишић оцијенила је да Србија није разумјела шта је Зоран Ђинђић радио као премијер и да је он био "странац" за њу.

"За мене као новинара, Зоран је био изузетна фигура. Био је човјек дијалога, никада није тражио ауторизацију текста, било му је важно да његове идеје живе. Он и Весна Пешић едуковали су новинаре када је талас национализма постао доминантан почетком деведесетих година прошлог вијека", рекла је Весна Малишић.



Говорећи о Зорану Ђинђићу, социолог Весна Пешић је оцијенила да је он као предсједник Демократске странке и премијер Србије, био "изузетна личност".

"Иако је био премијер, сматрао је да његов задатак није да влада. У свом експозеу је рекао да је добио мандат не да влада, већ да мијења. Данас смо на најудаљенијој тачки од онога што је Ђинђић хтио", рекла је Весна Пешић.

Према ријечима потпредсједника Демократске странке Бранислава Лечића, Ђинђић је пројектовао нов менталитет и дух сваког грађанина Србије.

"Он је провоцирао сваког да мисли и ради, био је филозоф на власти што ријетко који народ има", навео је Лечић.

Бивши главни уредник "Новости" Манојло Вукотић је рекао да је циљ књиге "Ђинђић" да пробуди сјећање на премијера убијеног 12. марта 2003. године.

"Ових шест слова у његовом презимену носи многа значења, попут реформе, визије, будућности, памети. У књизи је 15 првака у својим областима дало одговор на питање каква је била Ђинђићева визија Србије. То нису хвалоспеви, већ рендгенски снимци његовог рада и времена", казао је Вукотић.

Додао је да Ђинђић "није био светац", већ да је својом специфичном појавом "разбио тмурну сцену Србије".

Поред текстова учесника конференције, у књизи је објављено и како су Ђинђићеву визију Србије разумјели академици Љубомир Симовић и Душан Ковачевић, историчарка Латинка Перовић, књижевница Вида Огњеновић, писац Драган Великић, режисер Горан Марковић, бивша министарка у Влади Зорана Ђинђића Гордана Матковић, адвокат Божа Прелевић, председник синдиката "Независност" Зоран Стојиљковић.

(Бета)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

алфа

09.03.2018 21:03

Дезертери пису о јунаству, издајници о патриотизму...., а гдје је мисљење Цедомира Јовановица?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

10.03.2018 06:29

И јос зато и касирају.

Name

Убијање

09.03.2018 21:16

У нас Срба ко је год хтио да направи модерну дрзаву био је убијен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Систем

10.03.2018 11:18

Шта може појединац против машинерије, ма ко био?

Name

Драганче

09.03.2018 22:58

Све преко ИQ 100 на Балкану није пожељно, а још мање добродошло!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

10.03.2018 00:32

Само сте а вероватно намерно изоставили чињеницу да је позива НАТО да му бомбардује властиту земљу и народ. А сада од шупка правите хероја. А не ваља вам Коштуница који је дуг Србије смањио за неколико милијарди. А о убиству Ðинђића приупитајте мало Чеду наркоса из ЛДП...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оззy

10.03.2018 03:56

Хостаплер и западњацки тројански коњ. Да је богдом јос прије 15 сада би славили 30 година са далеко мање прицињене стете Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

главА

10.03.2018 08:28

Истина често оде у гроб....а и неистина такодје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

10.03.2018 08:33

ДС то је садашње дјело тога вашега и хвала Богу да је тако. Нема њега нема ње, ал опет све је њихово. Како су само Србију свукли у раван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роћко

10.03.2018 10:48

Ђинђуле минђуле ђинђулета минђулета примакни је до кревета јој роћко мој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хусо

10.03.2018 11:14

Србија це кад смогну снаге да схвате зазалити сто је развалила југославију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свилени

11.03.2018 12:05

Био је поставио Цеду Јовановицу за замјеника премијера владе.То пуно говори колико се разумио у ствари. Треба погледати ко је био све у тој ДС.Све голи неспособњаковиц. Ни једног квалитетног политицара за Србију нису изњедрили.Па и онај деда Мицун,цим отвори уста,јадац.Сјецем се оних протеста опозиције против Милосевица,знаци В.Драсковиц,В.Песиц и Зоран Диндиц.И слусо сам једном приликом,у то вријеме, ББЦ вијести на насем језику.Касније разговор са неким струцњаком за Балкан у Енглеској ,поводом ових протеста.И цовјек је ову тројку оцијенио да су политицки незрели,мада је био против Милосевица.Цовјек је дао тацну диагноза.Гдје су В.Песиц и В.Драсковиц и ста раде?Пропали у политици,Срби неце да заокрузе њихово име када су избори.А и када некада отворе уста,као и у слуцају деда Мицуна,јадац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

карл кутниак

01.07.2019 16:17

Зоран Ђинђић је био велики српски патриот, али само српски, и то је страхотан губитак за српски народ, а Срби тога још дан данас нису свјесни! Знао је свој политичко-филозофски шарм врло вјешто искористити и тако преварио многе који су у њега вјеровали, па чак и великана проф. др. Богдана Богдановића, али није могао преварити Аркана са којим је створио непотребан колоплет! Умислио си, будући је овај мртав, а он предсједник државе да је јачи од њега, то је била велика грешка, ови увијек дугове наплаћују!