Равноправност важна за ЕУ

- Равноправност жена и мушкараца једна је од основних вриједности ЕУ утврђена у оснивачким уговорима, наводи се у заједничкој изјави високих европских званичника.

Република Српска 08.03.2018 | 19:42
Равноправност важна за ЕУ
"Унија је пионир у борби против дискриминације на основу пола и можемо се поносити постигнутим напретком. Европа је за жене једно од најбезбједнијих и најравноправнијих мјеста у свијету", наводи се у заједничкој изјави.

Европски званичници поручују да има још доста посла да се уради и да предстоји дуг пут до пуне равноправности у пракси, јер жене и дјевојчице и даље доживљавају узнемиравање, злостављање и насиље, те "ријетко успијевају пробити стаклени плафон" због којег примају ниже плате и добијају мање прилика за развој каријере и пословања.

"Желимо да дјевојчице и жене постигну равноправност у свим аспектима живота, доступности образовања, једнакој плати за једнак рад, приступу водећим положајима у предузећима и политици, те заштити од насиља", наводи се у изјави.

Подстицање вођства жена и њихово економско оснаживање апсолутни је приоритет ЕУ, тако да је предложено ново законодавство за побољшање равнотеже између пословног и приватног живота запослених родитеља и његоватеља, те акциони план за уклањање родних разлика у платама.

У саопштењу Делегације ЕУ у БиХ наводи се да је у фебруару 2018. године број жена на руководећим положајима у Европској комисији износио 36 одсто, док их је у новембру 2014. године било тек 11 одсто, те да се предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер обавезао да ће до краја свог мандата, 31. октобра 2019. године учешће жена бити 40 одсто.

"Досљедни смо у свим аспектима наших политика, како унутар ЕУ, тако и у спољном дјеловању, промовисати родну равноправност и оснаживање жена. Наша политика доприноси успјешном глобалном спровођењу циљева одрживог развоја и програма за жене, мир и безбједност", поручили су европски званичници.

Ове године Европски дани развоја биће фокусирани на кључну улогу жена и дјевојчица у одрживом развоју, те на њихово равноправно учешће и вођство у свим подручјима живота.

У изјави се наводи да ЕУ помаже женама и дјевојчицама широм свијета које су расељене и које су жртве насиља или којима је ускраћен приступ школовању, здравственим услугама, услугама планирања породице, тржишту рада и политичком животу.

Више од 15 милиона дјевојчица, узраста основне школе, широм свијета не иде у школу, стога ЕУ подстиче доступност образовања у државама од Африке, Латинске Америке и Блиског истока до југоисточне Азије.

"Родна равноправност не значи само праведност и правду у Европи, већ и потребу за постизањем одрживог мира, безбједности, развоја, економског просперитета и раста широм свијета. Улагање у потенцијале жена и дјевојчица, улагање је у читаво наше друштво, а то је у једнакој мјери одговорност мушкараца и дјечака као и жена и дјевојчица", наводи се у заједничкој изјави комесара ЕУ.

Извор: Срна
Фото: НН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Легалан

08.03.2018 20:08

Ми смо равноправност вратили у варварство

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИЋЕ И РАВНОПРАВНОСТИ

09.03.2018 00:10

СРЕЋАН ТИ РОЂЕНДАН БУДУЋИ ПРЕДСЈЕДНИЧЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ! Са жељом да нам будес зив и здрав на многа љета, да останес такав какав си и ове 42 године, честит, поштен, уљудан, некорумпиран......