Поручено: Желимо једнака права

Више невладиних организација данас је у Бањалуци организовало седми "Осмомартовски марш" под мотом "Јесмо ли радноправне".

Република Српска 08.03.2018 | 15:30
Поручено: Желимо једнака права
Марш који је почео окупљањем код Народног позоришта РС и завршио на Тргу Крајине организовали су Хелсиншки парламент грађана, Удружење "Оштра Нула", Фондација Удружене жене, БАСОЦ, Центар за младе КВАРТ, Бањалучки центар за људска права, Иницијатива Грађанке за уставне промјене, Центар за животну средину и Удружење жена са инвалидитетом "Ника".

"Желимо да поручимо да желимо једнаке плате са мушкарцима, једнаке услове рада, да се поштују наша репродуктивна права, а не да будемо дискриминисане због тога", изјавила је Милица Пралица из организације "Оштра Нула".

Истакла је и да желе да се вреднује женски неплаћени рад због којега су у лошијем положају јер им се смањује могућност и вријеме за лично усавршавање.

"Годинама се ништа није промјенило и даље указујемо на исте проблеме као и прије десет година", рекла је Драгана Дардић, директорица Хелсиншког парламента грађана у Бањалуци.

Организатори марша наводе да жене и даље чине највећи број економски неактивних особа у БиХ, док истворемено носе највећи терет бриге о породици и најрањивијим категоријама становништва.

Извор: Анадолија

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Педја

08.03.2018 15:51

Све цемо да дамо само да пореметимо природне циклусе. Када цемо да схватимо да зене по закону природе морају да радјају инаце нас нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

08.03.2018 16:53

Педја,све то улази у план новог свјетског поредка да се смањи свјетско становниство на 500 милиона становника.

Name

Гого

08.03.2018 18:05

Цуј угрозене, све једна запослена , и све сефице , од банака па на даље, а мускарци који су стуб породице или не раде или раде најгоре послове. Ајте ви у руднике , на градзевину.... Данас су зене изнад мускараца и то је проблем, зато се бракови распадају, нема зенидби, све отисло у ендек.

Name

ГАНДИ

08.03.2018 17:04

Порез дрзави је бољи од двоје него од једног.Бољи зивотни стандард без дјеце.Нема стреса и бриге. И онда се питамо засто це Турци узети европу и опет су други криви.Вазно је да се има за луxус и схопинг,а не за дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

08.03.2018 18:29

Ја сам зена и слазем се да треба равноправност ако двоје људи раде исти посао онда и плата треба бити иста без обзира на пол. А зене би требале висе радјати знам да су услови у РС катастрофални али зене све на изборе бирајмо промјене. Да као у свакој нормалној дрзави има и за зивот и за дјецу па и за сопинг како то неко прокоментариса.

ОДГОВОРИТЕ