Анализа - Сви неуспјеси ПСЖ-а: Новац није помогао...

Парижани су од уласка катарских власника у клуб одиграли десет двомеча Лиге шампиона и победили у четири. Прочитајте од кога су губили и како су завршавани њихови атаци на најважнији трофеј.  Скупа цена похлепе! Почиње ново време на Парку принчева. Истина је једна - куповина Нејмара је последица очајничке жеље за осветом, а Мбапеа - слабости. Препун амбиција, Пари Сен Жермен је сломио зубе тамо где није имао довољно снаге да загризе шампионски.

Фудбал 08.03.2018 | 23:30
Анализа - Сви неуспјеси ПСЖ-а: Новац није помогао...
Стотине и стотине милиона евра Пари Сен Жермен уложио је у екипу и прошлог лета, али му то ни ове сезоне неће донети "ушати" пехар, који толико силно жели и због којег издваја огромне своте.

Сан о доласку титуле Лиге шампиона у Париз неће бити остварен ни ове, 2018. године, као што није ни претходних, када су "принчеви" подједнако амбициозно улазили у тај подухват.

Када погледамо уназад, списак неуспеха Парижана у нокаут фази најјачег такмичења је све дужи, али и открива занимљив податак - да су увек испадали од "тешкаша". Односно, да су често имали и најтежи пут ка завршници и евентуалном финалу, до којег такође још нису стизали.

Сезону по сезону, осмина финала и четвртфинала била су њихове последње станице, а од десет двомеча победили су у четири (осмине финала) - два пута против Челсија (2015, 2016) и по једном против Бајерн Леверкузена (2014) и Валенсије (2013).

У преосталих шест губили су углавном после велике борбе, а без дилеме највише ће се памтити шанса коју су испустили прошле сезоне, када су испали на терену Барселоне, иако су из Париза донели предност од четири гола (4:0).

Ове зиме, пред "принчевима" се испречио Реал Мадрид, дуплом победом - на "Сантјаго Бернабеуу", па на "Парку принчева", где се очекивао и жешћи отпор француског тима, без обзира на то што је Нејмар повређен и недавно оперисан.

Пред Пари Сен Жерменом следи крај сезоне у француском првенству, извесно освајање титуле, па ново пресабирање у свлачионици и у буџету за стварање новог тима, за наредни напад на Лигу шампиона.

"Потрошили смо преко 400.000.000 евра на појачања у летњем прелазном року и толико се говорило о променама... Али ми поново нисмо успели. И даље верујем да овај тим може много, али у оваквим утакмицама се види да нам још недостаје то 'нешто' за освајање великих трофеја. Мораћемо добро да размислимо о свему".

Речи Јулијана Дракслера после елиминације од мадридског Реала у двомечу осмине финала Лиге шампиона можда је и најбоље сумирао у каквом се расцепу налази Пари Сен Жермен. Превише новца, а премало конкретних ствари. Фактор среће ту не игра никакву улогу, ма колико провејавало мишљење да је ПСЖ остао без трунке исте када је на жребу добио двоструког узастопног освајача ушатог пехара. Истини за вољу, теже није могло, али - како једном рече Александар Ђорђевић, желећи потанко да објасни амбиције српске кошаркашке репрезентације - ако желиш да будеш најбољи, мораш да побеђујеш најбоље! 

Реал Мадрид то јесте, Пари Сен Жермен - не. И тачка. 

Хипертрофични ПСЖ доживео је оно што многи зову суровом реалношћу. Конац на који је катарски милијардерНасер ал Келаифи - иначе човек од поверења правог газде клуба Јасима ал Танија, некадашњег престолонаследника Катара и трећи син бившег шефа катарске државе Хамада бин Калифе ал Танија - посложио своје скупоцене бисере пукао је под својом тежином и изгубио своју драгоценост. Пари Сен Жермен ни другу годину заредом није успео да прође баријеру осмине финала елитног такмичења, коме заправо и тежи расипањем силних милиона. Поново се на путу успеха испречио један шпански гигант. Унај Емери у својој каријери никада није прошао четвртфинале, иако је досад имао шест покушаја! Ако је прошле године некако избегао „сечу главе“, после онога што се десило синоћ нема му спаса. Додуше, уговор му истиче на крају сезоне и јасно је да неће бити продужен. Као могућа решења већ се помињуАрсен Венгер, Луис Енрике, Маурисио Покетино и Антонио Конте. 

ПСЖ није само остао без шансе да покори Европу... Елиминација из Лиге шампиона доноси и озбиљне финансијске губитке. 

Клуб ће остати без суме од 6.500.000 евра од Уефе због пролаза у четвртфинале. У ову своту не улазе спонзорски губици, зарада од продаје улазница, као ни новац који би легао у клупску касу на име осталих комерцијалних ствари. Према истраживању Парисијена клуб је на губитку од око 13.000.000 европских новчаница због елиминације у осмини финала. Имајући у виду ход по танкој жици у игри званој Финансијски фер-плеј, ради се о великој своти новца.

ПСЖ је ове сезоне зарадио 26.200.000 евра од Лиге шампиона - 12.500.000 евра због учешћа у групној фази, 1.500.000 евра по свакој победи, 500.000 евра за сваки реми и 6.000.000 евра за пролаз у нокаут фазу. И ту није урачунат новац који треба да стигне од телевизијских права који се одређује по посебној формули - засебно за сваку државу.

"Реал се сударио с веома слабим противником. ПСЖ је само група играча. Реч 'игра' за њих је апстрактна, тешко је описати, али се јасно видела разлика. Идеја не може бити купљена... Пари Сен Жермену недостаје много тога", рекао је легендарни Ариго Саки, творац можда и најмоћнијег Милана са све Марком ван Бастеном, Рудом Гулитом, Франком Рајкардом, Франком Барезијем, Паолом Малдинијем...

Пари Сен Жермен је постао жртва система. Односно, својеврсног комплекса власничке структуре вођене катарским шеицима са готово незамисливим сумама новца за трошење. После суровог повратка у реалност прошле сезоне, губитка шампионске круне од Монака и свега што се догодило у оном незаборавном двомечу с Барселоном, Насер ал Келаифи и њему надређени склопили су план да саставе тим за европски трон. Доминација у домаћим оквирима се не рачуна, она се подразумевала. То није разлог зашто је само у куповину Нејмара сурвано више од ПОЛА МИЛИЈАРДЕ евра, ако се рачунају износ обештећења, уговор, порези, бонуси... Простим језиком, Пари Сен Жермен прошлог лета није утрошио преко 400.000.000 евра у довођење Нејмара и Килијана Мбапеа (позајмица на 30.000.000 евра + 150.000.000 активиране клаузуле) да би освојио Лигу 1 и Куп Француске.

Истина је једна - куповина Нејмара је последица очајничке жеље за осветом, а Мбапеа - слабости. Препун амбиција, Пари Сен Жермен је сломио зубе тамо где није имао довољно снаге да заигризе шампионски. 

За то су криви они који су од доласка на Парк принчева на лето 2011. године само у довођење појачања упумпали преко 1.115.000.000 евра, а никада нису прошли ни четвртфинале Лиге шампиона. Само у минулих пет година - преко 850.000.000 евра (Нејмар, Мбапе, Кавани, Пасторе, Силва, Луиз, Ди Марија...)

Био је то јасан ризик од првог дана. Жеља комплетне групе катарских инвеститора - чији рад надгледа Влада катарске државе - била је да постане глобални бренд. Доминантна фигура у француском и европском фудбалу. Моћ. Иза, на први поглед, здравих снова крије се права нешто више. Оно што је и покренуло лавину улагања и уплив вртоглавих сума новца. То је нездрава амбиција да се победи највећи противник на тржишту и, у најмању руку, држи корак са првим комшијама - арапским милијардерима који су ушли у Манчестер Сити три године раније.

Наводно, ПСЖ је довођењем Нејмара прошлог лета пробио све могуће границе трговине на фудбалској пијаци само како би послао јасну поруку колика је куповна моћ ПСЖ, упркос економским проблемима који су задесили Катар два месеца уочи самог трансфера.

Ипак, оно што је Манчестер Сити донео као пројекат моћницима из Абу Дабија, Пари Сен Жермен још није Катару. Несумњиво, ПСЖ је моћнији него икада пре. Вредност клуба је скочила до неба, а годишњи приходи клуба износе готово 500.000.000 евра.

Поређење Манчестер Ситија и Пари Сен Жермена прилично је једноставно. Сити је за деценију од доласка пребогатих власника освојио две шампионске титуле, на путу је да узме и трећу, а у трофејним витринама су и три пехара Лига купа и један ФА куп. ПСЖ је првенство Француске освојио четири пута, Лига куп у исто толико наврата и Куп Француске још три пута. Два пута је сезона завршена триплом круном. У европским оквирима постоје разлике, али не круцијалне. ПСЖ је у последње две године испао у осмини финала, док је Манчестер Сити ишао следећом рутом - осмина финала, полуфинале, осмина финала. Ове сезоне је четвртфинале сигурица после комотних 4:0 у првом мечу са Базелом.

Шта је, онда то што два клуба раздваја на скали величине? Јачина самих шампионата, пре свега. Премијер лига је далеко изнад Лиге 1, без обзира колики је уплив новца. У Француској је ситуација другачија - после седмогодишње доминације Лиона, трон је постао отворен за све клубове жељне славе. Од Монпељеа и Марсеља, до Монака и ПСЖ. Гледајући само овај сегмент, Ситију је довољна и доминација на Острву, иако је јасно да су амбиције много веће. ПСЖ мора да направи корак више како би потврдио уложен новац. 

Јер Пари Сен Жермен је пројекат јасно скројен за Европу, не за Француску! Опет, покоравање Европе постало је највећи изазов и за много веће династије од оне из срца Париза. Барселона је то учинила само једном у последњих шест година. Бајерн свега једном у последњих 16 година. Милан такође. Манчестер јунајтед је то једном урадио у овом веку. Челси је чекао скоро деценију од доласка Романа Абрамовичапре него што се попео на кров Европе.

ПСЖ се увек заустављао код такмаца највеће вредности. Давне 2013. године елиминисан је од Барселоне у четвртфиналу на голове у гостима. Наредне сезоне доживео је исту судбину против Челсија, да би 2015. године поново налетео на Барселону. Препрошле године Манчестер Сити је био бољи за гол, док се пролетос догодила она чудесна утакмица са Барселоном. Ове године пресудио је Реал. 

Да ли је ово крај једног пројекта и почетак нових времена на Парку принчева? Насер ал Келаифи уверава да се то неће десити и да ће клуб ићи истим смером, иако му нико не верује.

"Нисмо срећни због елиминације и реакције појединих играча. Разочарани смо резултатом, јер смо доминирали у одређеним деловима, али нисмо успели да постигнемо гол. Кристијанов гол променио је све, а Вератијев црвени картон нас је убио. Наставићемо да радимо даље, даћемо више за клуб и навијаче. Није време за промене. Сви су веома узнемирени, морамо да се смиримо пре него што размислимо о променама. Срећни смо инвестицијама које смо направили, верујемо у наше играче. Желимо да наставимо с пројектом. Лига шампиона се не осваја у једном дану", поручио је катарски милијардер после утакмице. 

У магли којом хода ПСЖ највећа мистерија је - шта ће бити са Нејмаром? Јавност верује да је његова повреда значајно допринела да Реал лакше прође у четвртфинале, док су многи убеђења да ће ово битиНејмарова једина сезона у Паризу и да је трансфер управо у Краљевски клуб само питање времена.

"Замолио сам Нејмара да остане у клубу. Потребно је време да порастемо и сазримо, да будемо моћни. Он нам је много важан играч. Морамо да верујемо у пројекат, овај тим и стручни штаб", открио јеМаркињос, док је Тијаго Силва уверен да ће Неј остати.

"Причао сам и с његовим оцем. Видећемо шта ће се десити по завршетку Мундијала у Русији".

После свега што се десило синоћ, растанак је далеко реалнији. А самим тим и крај једног великог, неуспешног пројекта. Бар у постојећем облику. Пред Пари Сен Жерменом је време великих промена.

Ово су сви неуспеси ПСЖ-а у најјачем такмичењу ове деценије:

2017/18: осмина финала, Реал Мадрид - ПСЖ 3:1, 2:1
2016/17: осмина финала, ПСЖ - Барселона 4:0, 1:6
2015/16: четвртфинале, ПСЖ - Манчестер сити 2:2, 0:1
2014/15: четвртфинале, ПСЖ - Барселона 1:3, 0:2
2013/14: четвртфинале, ПСЖ - Челси 3:1, 0:2
2012/13: четвртфинале, ПСЖ - Барселона 2:2, 1:1.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар