Једна листа за Парламент БиХ?

Владајуће странке у Српској на октобарским изборима могле би изаћи са заједничком листом за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, што би им, како процјењују, донијело и већи број посланика!

Република Српска 07.03.2018 | 12:54
Једна листа за Парламент БиХ?
Овакву идеју је недавно изнио и предсједник Републике Српске, говорећи о оснивању Патриотског блока, испред којег би требао бити кандидат за српског члана Предсједништва БиХ.

– Већина тих партија на нивоу Републике Српске ће имати своје посебне листе, али се покушава за Представнички дом парламента БиХ договорити једна листа – рекао је Додик.

Да ће се радити на формирању једне листе за Парламент, јуче је за наш портал потврдио и члан Главног одбора и портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

– Морам нагласити да се у овој ситуацији никако не ради о неком интересу СНСД-а, јер се већ сада са потпуном сигурношћу може рећи да би СНСД, уколико би наступио самостално, освојио убједљиво највећи број мандата. Овдје је у питању то да цијела Република Српска у Парламент БиХ бира само 14 посланика и да је потребан приличан број гласова да би се уопште прешао цензус. Наша жеља је да ујединимо гласове свих људи којима је стало до Републике Српске и да онемогућимо ситуацију у којој би поједини гласови били узалудни, јер би њихова опција остала испод цензуса. Увјерен сам да ћемо у томе и успјети и да ћемо остварити зацртани циљ од 10 посланика у Парламенту БиХ – рекао је Ковачевић.

Провјерили смо шта о поменутој идеји мисле и други СНСД-ови коалициони партнери, прије свих ДНС, Социјалистичка партија и Уједињена Српска.

Потпредсједник ДНС-а Дарко Бањац истиче да је ова странка отворена за разговоре али и да ће се тек у наредном периоду видјети да ли има сагласности за реализацију поменуте идеје.

– Што се тиче ДНС-а, наш циљ на овогодишњим изборима је најмање један директан мандат у представничком дому и један мандат са компензационе листе, дакле два мандата. Када је ријеч о идејама које се тичу уједињавања српског националног корпуса и заједничке борбе у Сарајеву, ДНС је отворен за такву причу. Расположени смо за разговоре, а какав ће бити исход, видјећемо. Јер није само довољно рећи “хајмо се ујединити”, потребно је и дефинисати одређене ствари – истиче Бањац за СрпскаЦафе.

Уколико ти разговори дају резултате у смислу националног јединства и одбране интереса Републике Српске, додаје наш саговорник, ДНС ће бити на тој страни.

Из Уједињене Српске подржавају заједнички наступ на бх. нивоу, а шеф Изборног штаба Уједињене Српске Дарко Кременовић за СрпскаЦафе истиче да је то добра идеја.

– Ми смо на Главном одбору у суботу донијели одлуку да ћемо подржати Милорада Додика за српског члана Предсједништва БиХ. Подржаћемо и идеју о заједничкој листи јер је циљ да патриотски блок, који ће се борити за Парламентарну скупштину БиХ и Дом народа, добије што већи број посланика и делегата, како се више не би дешавало ово што смо имали у протекле четири године. Мислим прије свега на сукоб српских функционера, гдје су једни на нивоу Републике Српске а други Босне и Херцеговине. Потребно је да иста коалиција буде на оба нивоа, како би се у пуном капацитету могли остварити циљеви и интереси грађана Српске – истиче Кременовић.

Када је ријеч о пројекцијама да ли би заједничка листа донијела већи број посланика Патриотском блоку него да свака странка излази са својим листама, наш саговорник каже да је о томе још рано говорити.

(СрпскаЦафе)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Вук

07.03.2018 12:03

То значи да и контра блок треба изићи са заједничком листом ! па ком опанци ком обојци ! п.с. не треба занемарит да це ове године значајан број гласова у РС узети СДП БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ккк

07.03.2018 12:54

Бојим се да це нас стевандиц и његови полтрони доци пуно гласова.

Name

РАВНА ГОРА

07.03.2018 14:11

Бандо црвена, против вас је могућа једино народна листа против комуниста!!!!

Name

Доле Папцине!

07.03.2018 14:34

Салу на страну, али ако ова тројка која иза себе има катастрофалне резултате и погубне трендове и практике, има образа да улази у некакве будуце полтицке опције онда се потврдјује њихова крајња дрскост, неодговорност и лицемјерје. Јер свака иоле одговорна влада би оставком одговорила на овакве резултате нерада и теске пропусте.

Name

Ре

07.03.2018 15:19

Кад цујем ове изјаве "заједницке борбе у Сарајеву", као да иду на фронт. А треба као да заступају то исто Сарајево Бања Луку итд. У тој "борби" паре капају са свих страна.. страсна борба цццц

Name

Пролетер

07.03.2018 15:41

Ови би нас стварно могли одвућу дођавола, све редом. Треба стати на лопту, а ово баш и не личи на то. Чини ми се да они бивају додатно охрабрени, сваки пут кад направе неку аферу, а народ им прогледа кроз прсте

Name

борац

07.03.2018 12:03

Бице интересантно видјети који олос окупља Стевандиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук самотњак из Сливаља

07.03.2018 14:14

Нијесу они патриотски блок него Патриотска лига....

Name

Ре Борац

07.03.2018 17:37

Таквог олоса као ти сигурно неце нико!!!

Name

Браво Вук

07.03.2018 18:59

"Патриотска лига",оплаках брате.

Name

Стив Неш

08.03.2018 09:12

На чуђење многих мојих пријатеља и саговорника Стевандић је у општинама и градовима у својим општинским одборима окупио много квалитетних људи. Истина не знам како је то успио, али је успио. Ако изузмемо њега, Петковица, Кременовица и још неке понављаце дјаке и вјецне студенте он има заиста добро чланство.

Name

Ово Свет Јос Није Дозивео,

08.03.2018 14:52

Такве издајице за српски народ ;биједнице одлази вец једанпута .

Name

Стршљен

07.03.2018 12:08

Папка Бањца у октобру нема ни у божићној плећки. Људи тај папак издао је вјеру за вечеру. Сада сматра да је нека фаца у ДНС а уствари чланови те странке га гледају ко папка. Знају да је та паре прешао и нико паметан за њега неће гласати. Тај "патриотски блок" треба назвати правим именом. "Лоповски-папкарски". Какав патриотски

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

07.03.2018 12:47

Апсолутно се слажем са стршљеном. Та би листа била све патриота до патриоте, да не кажем све мој до мојега. Ако сам у горе прочитаном тексту разумио Кременовића он заговара да се настави пљачка и даље урушавање свега. Било би добро за све оне који се на таквој листи нађу, а који су рођени до 18. маја 1992 и раније да се уз биографију о њиховом великом Србству допишу и бројеви војних пошта ратних јединица у којима су очествовали не као манекени у новим униформама и са шкорпионима по Б. Луци и Челинцу него на првим линијама одбране, а за жене које нису биле у обавези да се упишу ратни путеви очева, браће и ујака ако нити због чега другог оно бар због гласова који сви прижељкују од бораца и чланова њихових породица. Било би коректно према погинулима за РС. Надам се да ме због овог што сам написао неће ничији ботови прогласити демагогом или нечим још непримјеренијим за друштвене мреже јер вјерујем да нисам никог честитог овим увриједио, а за оне који се честитим не осјећају ме и није брига.

Name

Издајник

07.03.2018 12:10

Посто нисам цлан ни једне секте странке ил покрета...гласацу за промјене јер ви те људе називате издајницима..па да видим како је то бит издајник..само не контам у којем сте ви стању..рату кад видите издајнике Ја само видим да радим да ми је плата 500км и то нередовна ..није ми уплацен стаз..здравствено... Сад не контам ко је издајник.ови срби у сарајеву сто су на функцијама ил ови оде у рс сто не дају плате и поскупљују гориво и остале потрепстине које су неопходне за зивот...мени су веци ова овде власт јел ме убисе и психицки и физицки..недају дисат.. Ето толко...

ОДГОВОРИТЕ
Name

... ДА ЧИКО Б'ОНУ...

07.03.2018 12:28

Пропали месар и кмечавац мали миш миле треба појести најмање тону пуре да би побиједио Иваница најјачег играча!

ОДГОВОРИТЕ
Name

... ДА ЧИКО Б'ОНУ...

07.03.2018 12:28

Пропали месар и кмечавац мали миш миле треба појести најмање тону пуре да би побиједио Иваница најјачег играча!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОЈКО

07.03.2018 12:30

Тројица кмечаваца три кловна и карикатуре од људи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

07.03.2018 12:37

ДНС и СП лупају прцају да збуне народ бице како Додик казе јер они несмију другације и они су умесани у криминал и корупцију са снсд. Наравно да це заједно морају да застите имовину стеццену на криминалан нацин све друго је млацење празне сламе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

07.03.2018 12:42

Каква је то само манипулација са Патриотским блоком. Значи, ко није са њима то нису патриоте! И што је најжалосније то ће јадни глупи бирачи "прогутати".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја баш ме уплаши

07.03.2018 13:18

Заболе ме за тзв" патриотским"-криминалним блоком , нисам са њима и нећу никад и тачка.

Name

@ Коста

07.03.2018 13:36

Та Листа ако добије изборе у парламенту БиХце блокирати све сто треба и сто не треба,а у РС це то приказивати као патриотизам.С тим да це те блокаде опет највисе стете донијети РС у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серб

07.03.2018 15:23

Црвена тројица пита се милоица ал не задуго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

07.03.2018 16:38

По цему је тај блок заслузио епитет "патриотски"? Па ови корисни идиоти су опустосили РС уздуз и попријеко! Јел то они зову патротским?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА

07.03.2018 19:01

"Патриотска лига"

Name

број 1

07.03.2018 16:41

Које њушке немогу ништа да коментаришем није ми добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

07.03.2018 19:35

Идеја Пинокиа да прогура Марјанца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

07.03.2018 19:58

Патријоцка Лига

ОДГОВОРИТЕ