Пријете ли нове поплаве у БиХ?

Након што је Босну и Херцеговину посљедњих дана фебруара дословно затрпао снијег, нагло повећање температура протеклих дана код становништва изазива страх од поплава. Сви још јасно памте катастрофу из 2014. године, када су се због наглог топљења снијега ријеке излиле из корита и поплавиле скоро цијелу земљу.

Босна и Херцеговина 06.03.2018 | 20:05
Пријете ли нове поплаве у БиХ?
А поплава би у БиХ могло бити и овог прољећа, барем тако најављују с познате свјетске метеоролошке станице „АццуWеатхер“. Они за подручје Балкана прогнозирају нестабилно вријеме уз обилне падавине током прољетних мјесеци. 

Количина падавина, како се наводи, износиће између 50 до 100 литара по квадрату, због чега су метеоролози „АццуWеатхера“ упозорили и на могућност од поплава које су могуће поготово када се почне отапати снијег на планинама.

- Ова опасност биће већа ако се снијег почне отапати истовремено с олујама праћеним обилним кишама – закључује „АццуWеатхер“.

У Федералној управи цивилне заштите (ФУЦЗ) кажу да будно прате временске прилике, поучени искуством из маја 2014. године.

- Много поука извукли смо из тих поплава, али не можемо их спријечити. У обавези смо да код сваке природне катастрофе будемо спремни да помогнемо људима који су у несрећи. Максимално смо ангажовани на оспособљавању и опремању наших људи – казао је за „Аваз“ Фахрудин Солак, директор ФУЦЗ.

Такође, истакао је да су у сталном контакту с метеоролозима из Федералног хидрометеоролошког завода (ФХМЗ) те да количина снијега на планинама није довољна да би се дизала паника.

- Чињеница је да ће све ријеке бити у благом порасту, али да би дошло до излијевања, треба услиједити драстична промјена времена – додао је Солак.

И у Крајини, у којој је нападало највише снијега, температуре протеклих дана у сталном су порасту, али се снијег још није почео јаче топити.

- Због увођења ванредних мјера у Бихаћу и Цазину, као и бојазни од могућих поплава, ми смо у приправности – рекао је Мухарем Картал, директор Кантоналне управе цивилне заштите.

Према најавама ФХМЗ, до краја седмице биће кишовито, а више падавина очекује се у Херцеговини.

- Више падавина биће у Херцеговини, док се у Крајини очекује снијег. Углавном, биће кишне и ова и наредна седмица, али неће бити минуса – казао је метеоролог Џенан Зулум.

(Аваз)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Лија

06.03.2018 19:12

Не знам гдје је онај Мурат Шабановић што је ''пуштао'' воду на Вишеград??? Он може бити једина опасност. Немој Мурате ко бога те молим, немој док ти ја не кажем.... Рече Алија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоx

06.03.2018 20:45

Стета сто га послуса

Name

Саша

06.03.2018 21:22

Нису поплаве 2014.биле због отапања снијега већ због великих киша које су скоро без прекида падале мјесец дана.

Name

'''''

07.03.2018 08:37

Мјесец и по су љевале те кише - од почетка априла до средине маја 2014. Од невиђених прољетних киша су необично добро родиле све пољопривредне културе које су пред поплаву јако обрадовале пољопривреднике али пошто те кише нису на вријеме стале била је невиђена поплава која нас је све ожалостила. За јело је било само воће које је било изнад поплаве а она поплављена испрљана пољопривреда је отписана. Послије поплаве је помоћ дијељена неравноправно. У Републици Српској су дијељени равноправно ваучери по 5000 КМ изузев ко је добио по 2-3 ваучера плус још којешта осим ваучера. У Федерацији БиХ су неки добили по око 1000 КМ а многи тамо поплављени нису добили ништа.

Name

Дунав

07.03.2018 10:54

У наредном периоду очекује се пораст нивоа Дунава јер је јако велики снијег на Алпима.Може доћи и до пораста Саве,али ипак све зависи од количине падавина.Оне поплаве 2014 су управо изазване суманутим количинама падавина 160л/м и то је вјероватноћа појаве једном у 100 година.