ИААФ пријети Русији трајном суспензијом!

Међународна атлетска федерација (ИААФ) саопштила је да би Русија трајно могла да буде суспендована, уколико кључне допинг реформе не буду испуњење.

Остали спортови 11.03.2018 | 16:30
ИААФ пријети Русији трајном суспензијом!
ИААФ је још у новембру 2015. суспендовао Русију због наводног допинга спортиста уз подршку државе.

Очекивало се да ће Русија до новембра 2015. испунити реформе које је одредила Светска антидопинг агенција (WАДА), али до тога још увек није у потпуности дошло, наводи ИААФ.

Русија је више пута од тада оспоравала да је водила системски допинг.

Председник радне групе ИААФ Руне Андерсен, која се бави руским допингом, рекао је да због тога што Русија није признала наводни системски допинг, који је откривен, "не може да се осећа лагодно, јер нема гаранција да се неће понављати".

Он је додао да је радна група предложила да се руским спортистима још увек не одобри враћање у атлетику, а да је одбор ИААФ тај предлог једногласно прихватио.

Андерсен је казао да ако Русија не направи напредак ка испуњавању реформи WАДА пре следећег састанка у јулу, ИААФ ће "размотрити даље мере".

То подразумева "повлачење дозволе да се руски спортисти такмиче као неутрални у медјународној конкуренцији" и "предузимање потребних корака како би се Атлетски савез Русије (РУСАФ) искључио из чланства у ИААФ".

"Радна група ц́е сада затражити хитан састанак са РУСАФ-ом и министарством спорта, како би их притисли у решавању овог случаја", додао је Андерсен.

Председник ИААФ Себастијан Коу рекао је да трајно искључење РУСАФ из организације није претња, већ да је то жеља да се тренутна ситуација реши што пре.

"Ми руске спортисте желимо што пре назад. Али неке ствари морају да се реше. Свет мора да буде сигуран да су ти спортисти у проверљивом систему", рекао је Коу.

Неколико руских спортиста претходне недеље учествовало је на Светском дворанском првенству у Бирмингему под неутралном заставом. Марија Ласицкене освојила је златну медаљу у скоку у вис, док је Данил Лисенко тријумфовао код мушкараца.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар