Која је цијена Иваниног злата? 20.000 долара!

Шта бисте рекли када би вам неко на три скока од 20. 000 долара рекао: "Одустани, није вриједно, повредићеш се?" Ако сте спремни да вас снови воде ка циљевима. . .

Остали спортови 07.03.2018 | 19:30
Која је цијена Иваниног злата? 20.000 долара!
"Коначно злато, баш као што сте и ви у медијима прокоментарисали", рекла је са осмијехом и потом нагласила да у томе нема сарказма.

"Стварно тако мислим, послије толико успјешних и мање успјешних такмичења на Свјетским првенствима коначно сам успјела".

Најбоља српска атлетичарка Ивана Шпановић сабирала је хладне главе утиске из Бирмингема, након пријема код предсједника Александра Вучића, и признала да би била незадовољна било којим другим исходом.

Она је и послије освојене бронзе на Олимпијским играма у Рију била видно незадовољна, иако је остварила историјски успјех, али Ивана је таква - ако вам је циљ да будете најбољи, онда се не смијете задовољавати било чиме испод тога.

"Ово је било такмичење гдје бих се послије девет освојених медаља лично осјећала врло незадовољно да нисам успјела. То не кажем зато што желим, него смо се спремали и мислим да сам сазрела да се борим за злато", рекла је 27-годишња хероина.

Према њеним ријечима, у таквој ситуацији остало је само да се сконцентрише на такмичење.

"Знала сам да са оним што могу да произведем могу да рачунам на неку медаљу и трудила сам се да ме ништа не поремети и изведем скок који ће бити довољан за злато. Рачунала сам да ће бити потребан скок од седам метара, али услови су били таквим да је на крају и скок мањи од седам (6,96) био довољан и уједно је водећи на свјетској листи".

Сада слиједи одмор и припреме за Европско првенство на отвореном у Берлину у августу, гдје брани златну медаљу.

"У принципу послије три освојена злата на Европским првенствима опет се појављујем као фаворит, браним титулу, желим да се појавим тамо, побиједим и изборим мјесто у репрезентацији Европе за континентални куп. То стварно желим, послије иде Дијамантска лига и још пар јаких тамичења и митинга. Сад ми је битно да се мало одморим, одморим стопало, а кад крену припреме знамо шему и ту нема проблема", закључила је Шпановићева.

Иначе, у серији атлетских митинга у Европи и САД, који су у згуснутом ИААФ календару претходили великим финалом дворанске сезоне у Бирмингему, најбољима у свакој од дисциплина сљедовала је награда од 20.000 долара.

Ивана је у генералном пласману, који је подразумијевао сабирање резултата на сваком од митинга, на завршном такмичењу у Глазгову имала бод предности у односу на Њемицу Состене Могенару која је једина могла да је претекне у тој серији. Другим ријечима, за важан спортски тријумф али и озбиљну своту новца којом би наша атлетичарка могла да настави финансирање скупих припрема пред почетак сезоне на отвореном, Зрењанинки је било потребно само да буде испред Њемице коју је ове сезоне углавном побјеђивала.

Не и да буде прва.

"Ивана је повела у првој серији, Состен ју је надмашила у другој, када је Ивана преступила. У трећем је била слаба", присјећао се њен тренер Обрадовић, након што је донио одлуку за коју би се мало ко одлучио.

И коју би мало ко разумио.

Обрадовић се присјетио прошле сезоне када се Ивана повриједила на залетишту, тачније приликом одраза од даске нешто другачијег типа и димензија од стандардних због чега је морала на паузу и то уочи Свјетског првенства у Лондону.

"Да, рекао сам јој да прекине такмичење, на шта сад подсјећамо... Такве даске другачије утичу на трчање залета, него кад је стаза на тврдом. Видјело се то у Карлсруеу када је направила пет преступа управо због даски које вибрирају", објаснио је Обрадовић, који је на вријеме примијетио потенцијалну опасност и у договору са Иваном донио веома скупу одлуку.

"С обзиром на то да је у Бирмингему чекала писта на тврдој подлози, одлучили смо да прекинемо и да генерална проба буде на нашем Отвореном првенству Србије, гдје је стаза тврда као у Бирмингему, односно другачија од оне у Глазгову".

Шта је епилог?

Ивана је у Београду поставила рекорд сезоне од 6,93, а у Бирмингему скоком од 6,96 постала првакиња свијета и за то била награђена са 40.000 долара, дупло више од суме које се без поговора одрекла када је тренер рекао да је боље да прекине.

"У Шкотској би је свих шест скокова само омело", констатовао је Обрадовић на крају разговора за "Спортски журнал".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар