Ивана: Коначно! Дошла сам по злато и узела га!

Најбоља српска атлетичарка успела је после много покушаја да победи Бритни Рис и докопа се светског злата. Тренер Обрадовић открио да је осетила бол после најбољег скока, као и да није гледао шесту серију Американке.

Остали спортови 05.03.2018 | 19:00
Ивана: Коначно! Дошла сам по злато и узела га!
Ивана Шпановић освајала је бронзу, сребро, а у недељу поподне у Бормингему комплетирала је ниску медаља са светских дворанских првенстава најсјајнијом, златном медаљом.

Најбоља атлетичарка Србије скоком од 6,96 метара, најбољим резултатом ове године у свету, тријумфовала је на шампионату у Великој Британији.

"Осећај је стварно добар, толико је много било покушаја, толико других медаља и добрих скокова, али сам коначно успела да створим златни скок. Осећај сатисфакције је стварно непроцењив", рекла је Ивана Шпановић одмах после победе.

Лепа Зрењанинка је и пре одласка у Бирмингем најављивала да је спремна да обједини европску и светску дворанску титулу.

"Нисам дошла по нешто друго, осим по злато. То сам очекивала и нисам причала то без основе", рекла је за "Спортски журнал" Шпановићева која је и пре Бирмингема имала најбољи скок у 2018. години - 6,93 метра.

"Толико пута сам била близу светског злата и обично би Американка Бритни Рис у претпоследњем или последњем скоку однела победу, без обзира на то што сам ја имала боље серије и у просеку боље скакала на тим такмичењима".

И овог пута Американка је била велики ривал. У четвртој серији скочила је исту даљину као Ивана 6,89 метара и због бољег другог скока преузела је на кратко вођство, али је српска рекордерка одмах одговорила на тај изазов и забележила резултат 6,96 метара којим је и тријумфовала. Американка, која је бранила злато са претходног дворанског СП, овога пута није имала одговор.

"Борба је била фер. Она је врхунски такмичар достојан сваког поштовања. Има осам златних медаља са највећих такмичења, од чега седам са светских шампионата. Када имате такву конкуренткињу, преостаје вам само да се сконцентришете на оно што морате сами да урадите", поручила је Ивана.

Остварила је све оно што је зацртала. Упркос великој хладноћи у дворани у Бирмингему здража је мир, концентрацију и освојила прву златну медаљу на светским шампионатима за Србију.

Горан Обрадовић, тренер Иване Шпановић, био је нервозан, али каже да то није било важно, већ само како се Ивана осећала.

"Рис је у четвртој серији скочила исто као Ивана и преузела прво место, али није било важно да ли сам се уплашио због тога. Било је само важно да је Ивана одмах одговорила скоком од 6,96 метара. Њу ништа није могло да поремети у Бирмингему. Сачекала је да на прави начин уђе у даску и одрази се у најповољнијем тренутку. То је донело оно што смо желели, или бар близу тога".

Обрадовић је открио и зашто је Ивана пропустила пету и шесту серију.

"Заболео ју је зглоб у четвртој серији и свесно смо жртвовали пету серију како би могла да одговори пуном мером Рисовој, ако она по обичају направи неко чудо у последња два покушаја", рекао је Обрадовић и признао да није гледао скок Американке у шестој серији, већ је лице покрио рукама.

На Иванину срећу, али и целе Србије, овога пута Бритни Рис није направила чудо, али јесте најбоља српска атлетичарка која је стигла до највећег успеха у каријери.

Тријумфом на дворанском светском првенству у Бирмингему Ивана Шпановић је освојила и новчану награду од 40.000 долара, колико припада победницима највећих планетарних такмичења

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Последњи кинески цар

05.03.2018 19:10

Браво љепотице! Након проблема на ОИ у Риу са наљепницом дочекала си свој златни скок! Свака ти част!

ОДГОВОРИТЕ