ИВАНА ШПАНОВИЋ ЈЕ СВЈЕТСКА ШАМПИОНКА!

Коначно крунисана – Ивана Шпановић првак света! Ивана Шпановић освојила је златну медаљу на Светском дворанском првенству у Бирмингему. Ивана Шпановић освојила златну медаљу на Светском првенству у дворани, које се одржава у Бирмингему. Наша рекордерка у скоку у даљ направила највећи резултат у историји српске атлетике. БРАВО!

Остали спортови 04.03.2018 | 18:08
ИВАНА ШПАНОВИЋ ЈЕ СВЈЕТСКА ШАМПИОНКА!
Најбоља српска атлетичарка до првог злата на шампионату света дошла је скоком 6,96 у четвртој серији.

Она је током каријере била првакиња Европе и на отвореном и у дворани (три пута), али до сада није имала злато са планетарних смотри.

Сада укупно има десет медаља (бронза за ОИ, две бронзе са СП, сребро, бронза и злато са СП у дворани). 

Друго место заузела је олимпијска вицешампионка Бритни Рис која је скочила 6,89, док је треће место припала Состене Могуенари Тарум (6,85).

Српска атлетичарка од почетка је кренула у јаком ритму, те је тако у првој серији дошла до резултата 6,89 метара и првог места.

Ивана је врх држала све до четврте серије када је Бритни Рис скочила на истину раздаљину.

Пошто је њен други скок био дужи, нашој атлетичарки је у четвртој серији били потребно да дође до 6,78 метара. Шпановићева је одушевила и скочила 6,96 метара, што ју је винуло на прво место.

Испоставиће се да ће то бити и последњи скок Иване Шпановић, пошто главне конкуренткиње нису успеле ни да буду близу њеног достигнућа.

Сањали смо и чекали светско злато.

Занли смо да ће и оно једном доћи. И дошло је! У Бирмингему, 4. марта 2018, на Светском дворанском првенству у атлетици.

Узела га је Ивана Шпановић, српска рекордерка у скоку у даљ. Узела је оно што јој је отето у финалу планетарног шампионата на отвореном прошле године у Лондону, када је и поред најбољег скока закључено да се са дреса Иване откачио број и додирнуо песак за четврто, а не прво место.

Судбина је, ипак, одлучила да Шановић прво светско злато прослави у Енглеској, на тлу Велике Британије. Ивана је сада и дефинитивно највећа у историји српске атлетике, што потврђује и ово најсјајније одличије.

Она је од данас актуелна светска и европска шампионка у дворани.

А, ни финале у Бирмингему, као и на многим претходним такмичењима и дуелима са Американкама није могло да прође без узбуђење и нервирања.

АЛИ!

Када је било најпотребније, Шпановић је скочила најбоље, не само на Светском првенству, већ од почетка сезоне. Досегла је 6,96 метара у четвртој серији и освојила злато. У преостале две није ни излазила на залетиште, није било потребе.

Другопласнирани Бритни Рис је само на тренутак угрозила Српкињу. И то управо у одлучујућој четвртој серији, када је у милиметар скочила као нова светска шампионка 6,89. С обзиром да је имала други бољи скок (6,77), наша атлетичарка морала је преко те цифире. Она је ишла много, много даље....

Осим тог кратког периода, Шпановић је од почетка до краја финала водила!

Бронзана медаља отишла је у Немачку, захваљујући скоку Могуенаре Тарум од 6,85.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милос

04.03.2018 18:05

Свака част краљице српска !

ОДГОВОРИТЕ