СП: Недеља када лети Ивана!

Најбоља српска атлетичарка данас на Светском дворанском шампионату у Бирмингему од 16. 30 креће у потеру за златом које јој недостаје. . .

Остали спортови 04.03.2018 | 14:00
СП: Недеља када лети Ивана!
У другом по величини енглеском граду - Бирмингему, полако се завршава Светско атлетско првенство у дворани (1-4. март), а нашу земљу представљало је четворо спортиста предвођених јединим српским фаворитом за медаљу, Иваном Шпановић. Поред Летеће Зрењанинке наш стег су свету представили Тамара Салашки, Маја Ћирић (обе 400 м) и Асмир Колашинац (бацање кугле).

И руку на срце, све се своди на Шпановићеву која данас скаче финале од 16.30, када ће се постројити свих 16 скакачица. Наша атлетичарка је пре две године у Портланду скоком од 7,07м стигла до сребра, а златна са 7,22 била је Американка Бритни Риз. На последњем испиту пред СП, на митингу из серије светског дворанског тура у Глазгову, најбоља српска атлетичарка освојила је треће место са резултатом 6,81м, али се чувала, па у Бирмингему треба очекивати скокове и преко седам метара. Главна конкуренткиња ће јој поново бити Рис, али и Швеђанка Кади Сања, Немица Малаика Михамбо...

“Срећна сам што сам здрава и спремна да поново наступим на СП и што ћу поново имати прилику да се са највећом ривалком Бритни Рис борим за најсјајније одличје. Биће интересантно јер је њој императив да одбрани титулу светске првакиње, а мени да је освојим. То једина златна медаља која ми недостаје”, рекла је Ивана.

Шпановићева је у Енглеску стигла као једна од највећих фавориткиња за злато, а највећа конкуренткиња биће јој Бритни Рис из Сједињених Америчких Држава.

Ивана већ добро познаје противницу, а у Бирмингем је стигла у добром расположењу – као актуелна европска шампионка у дворани, пошто је у Београду скочила 7,24 (најбољи резултат од свих такмичаки на СП), али и девојка која има најбољи резултат ове сезоне. 

Она је на "Сербиан опену" скочила 6,93. 

"Скок од седам метара ће сигурно бити довољан за одличје, а моја процена је да ће око 7,10 бити потребно за злато. Она је спремна за то, али тек на самом такмичењу ћемо видети колико далеко може да иде. Припремни период је одрадила веома добро, скакала је без већих осцилација и сада жељно ишчекујемо борбу за највиши пласман", рекао је Иванин тренер Горан Обрадовић. 

Од прве бронзе на СП у Москви 2013, Шпановићева није узела одличје само на СП прошлог лета у Лондону, када је због пеха са стартним бројем остала без медаље. Извесно је да ће Ивана започети нови низ, само је питање да ли ће то бити са златом или сребром. 

У Енглеској није могло да прође без потешкоћа – на лошу организацију надовезали су се и тешки временски услови, летови су отказивани, па је Шпановићева морала да слети у Манчестер и одатле возом дође до Бирмингема. 

Иванин најбољи овогодишњи резултат био је скок од 6,93 метара који је остварила на Сербиан опену Београду.

ФАВОРИТКИЊЕ

Ивана Шпановић (Србија) 7,24м 6,93м
Бритни Риз (САД) 7,23м 6,88 м
Кади Сања (Шведска) 6,8 м 6,85м
Малаика Михамбо (Немачка) 6.72м 6.72м
Елојзе Лсур (Француска) 6,90м 6,69м
Кванеша Буркс (САД) 6,80м 6.67м
Марина Бек (Украјина) 6,71м 6.67м
Ксенија Балта (Естонија) 6,87м 6,63м
Кристабел Нети (Канада) 6,99м 6,56м
Лаума Грива (Летонија) 6,53м 6,52м

ПО КОЛОНАМА: лични рекорд, рекорд сезоне

ЛОВА ЗА ТИТУЛУ

Међународна атлетска федерација обезбедила је пристојан фонд награда па ће тако злато у појединачним дисциплинама доносити освајачу 40.000 долара, сребро дупло мање, а бронза 10.000. Евентуални светски рекорд вреди чак 50.000 евра бонуса.

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар