Вече у Цириху препуно емоција

У петак 2. марта у свечаној сали ресторана Фехревелдли (Фöхреwäлдли) надомак Цириха, одржана је швајцарска премијера и пројекција филма "Косово моменат у цивилизацији", српско-канадског режисера Бориса Малагурског. Пројекцију филма организовали су СПКД Просвјета, Заједница Срба Швајцарске и Савез српског фолклора Швајцарске уз подршку Амбасаде и Конзулата Републике Србије и Српске православне цркве у тој земљи.

Србија 03.03.2018 | 23:52
Вече у Цириху препуно емоција
Свјетска премијера овог филма, која је одржана у септембру прошле године у Паризу, изазвала је бурна реаговања јавности на Западу, али и реакцију појединих дипломата због уништавања српског културног насљеђа на Косову и Метохији.

Филм говори о дјетињству Стефана Поповића проведеном на Косову и Метохији и значењу које за њега имају тамошњи манастири под заштитом УНЕСЦО-а

Због великог интересовања швајцарских Срба, одржане су двије пројекције филма.



Прва пројекција филма отворила је српском химном Боже правде Данијела Бјелица. сопран Циришке опере. Након тога посјетиоцима се обратила амбасадорка Србије  Снежана Јанковић, која је у кратком обраћању поздравила режисера Бориса Малагурског и сценаристу филма Милоша Нинковића, организаторе и све присутне госте. 

У име Српске православне цркве присутнима се обратио свештеник Симеон Продановић, док је публика великим аплаузом поздравила Бориса Малагурског и Милоша Нинковића, који су се захваллили на интересовању , организацији и подршци која је у овом моменту од највећег значаја.



Борис Малагурски је рекао да је овај филм важан како би свјетској јавности показали шта се дешава са српским насљеђем на Косову и Метохији, али и показали Унеску да тзв. држави Косово није мјесто у њиховом чланству.

"Овај филм је у великој мјери и допринео да тзв Косово не буде примљено у чланство Унеска", казао је Малагурски, који се и овом приликом захвалио цијелом тиму који је учествовао у реализацији филма, институцијама које су финансијски помогле филм, а међу којима су Канцеларија за Косово и Метохију и Министарство спољних послова Србије као и организаторима који су омогућили премијерно приказивање филма у Швајцарској .



Пројекцији филма присуствовали су бројни чланови многих српских удружења у Швајцарској али и Швајцарци који су дошли да погледају овај документарни филм који у трајању од 45 минута говори о УНЕСКО баштини Србије на Косову и Метохији.

Средњовековни манастири који су дио свјетске културне баштине данас су угрожени, без обзира што вијековима носе вриједносне поруке и имају огроман значај за читаво човјечанство. 

Порука овог филма је да ће умјетност ипак побиједити насиље.

Због великог интересовања одржана је истог дана  друга пројекција филма од 21:00 час.



Свечана сала је била премала да прими све заинтересоване. Гледаоци су већим дијелом били млади људи, који су дошли из свих крајева Швајцарске али и из суседних земаља.

Овај, за Србе у Швајцарској, значајни национални и културни догађај су испратили медији из Србије и Републике Српске али и швајцарски медији што представља велики допринос ширењу истине о страдању Срба и српске културне баштине на Косовуи и Метохији.

Филм је пробудио јаке емоције и створио једну другу слику о Косову и Метохији што је и био циљ аутора.

Сврха овог документарног приказа је било свједочанство о скрнављењу културног насљеђа једног народа које мора престати.

Ништа мање под утиском нису били ни швајцарски гледаоци на пројекцији филма, који им је показао једну другачију слику о дешавањима на Косову и Метохији и Србима.



Било је ово једно лијепо вече препуно емоција за више од петсто посјетилаца у организацији СПКД Просвјете, Заједнице Срба Швајцарске и Савеза српског фолклора Швајцарске, што представља  пример заједништва Срба у Швајцарској. Треба напоменути да су обје пројекције протекле без и и једног инцидента, а заслуге зато припадају припадницима обезбјеђења, швајцарске полиције али и свим присутнима који су допринијели да ово буде једно незаборавно вече.

(БН/В.А./Српски Радио Младост)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Цирих

04.03.2018 00:12

Било је ово једно лијепо вече и значајан догађај за нас Србе у Швајцарској. Хвала Борису Малагурском и његовим сарадницима на ширењу истине о страдању Срба на Косову и Метохији и уништавању србске културне баштине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НТ

04.03.2018 00:33

Свака част, свима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус Колорадо

04.03.2018 03:31

Од преко 70.000 Срба у Швицарској, мали Вучићев Гебелс нафатао цијелих 500! Браво, свака част! Нису Срби отишли у Швицарску из досаде, него су побјегли од Малагурског и њему сличних, побјегли од СПЦ, побјегли од испирања мозга...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

04.03.2018 09:12

Ни 50 присутних!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

04.03.2018 10:52

А ти као био и пребројио. Смраду један зелени.