Томпсон брани усташки поклич

Хрватски пјевач Марко Перковић Томпсон, у чијој пјесми "Бојна Чавоглаве" се спомиње усташки поклич "за дом спремни", поручује да га не интересују препоруке Комисије за суочавање с прошлосћу.

Регион 03.03.2018 | 13:15
Томпсон брани усташки поклич
Чланови те комисије су и бивши комунисти, "Бојна Чавоглаве" и поклич "за дом спремни" су симболи "домовинског рата" и дио темеља на којима је настала модерна Хрватска држава, написао је Томпсон на свом Фацебоок профилу.

“Пхесма 'Бојна Чавоглаве' није забрањена, нити би смјела бити забрањена и свако онај ко покуша да је забрани није нормалан, јер тиме забрањује симболе Домовинског рата а та пјесма је један од тих симбола”, навео је Томпсон.

Додаје и да, иначе усташки, поклич “за дом спремни” није коришћен само у пјесми “Бојна Чавоглаве” него су га користили хрватски бранитељи готово из свих јединица од почетка домовинског рата па све до његовог краја.

У подужем посту на тему хрватске историје на Фацебооку, Томпсон даље тумачи да су јединице ХОС-а тај поклич узели као свој службени поздрав.

“Како су га користиле јединице у Домовинском рату, тако сам га и ја 1991. уврстио у пјесму која је била будница и одиграла важну улогу у подизању морала хрватским бранитељима, а која и данас његује успомену на то вријеме у којем се стварала Хрватска држава”, навео је Марко Перковић, против кога су, иначе, до сада више пута покретане прекршајне пријаве због инсистирања на усташтву на наступима.

Све друго је, каже, манипулација југокомунистичких групација.

Навео је и да је поклич “за дом спремни”, у овом и сличном облику (“за дом и Поглавника”) коришћен и за вријеме НДХ, што га не чини, каже власништвом усташког покрета.

Сматра и да је немогуће и непотребно негирати и одбацити све оно што је на било који начин коришћено за вријеме Павелићеве НДХ - хрватску валуту куну, на примјер, војне чинове, називе територијалних јединица - жупан, жупанија...

Све је то, каже, дио пуно старије историје и има дубље коријене, а сам поклич “за дом спремни” је, према његовим ријечима, “по својој природи толико ненасилан и племенит и изражава спремност за обрану свог дома и Домовине”.

Извор: Тањуг

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Далај Лама

03.03.2018 13:37

Ако се пазљиво процита текст циталац врло лако долази до сазнања да је МОДЕРНА ХРВАТСКА ДРЗАВА наследница НДХ. Знак У и поздрав за дом спремни су знаци фасизма а никако антифасизма како се данас представљају.Имам осјецај кад би се неко појавио у ЗГ са петокраком на глави да сигурно не би извукао зиву главу. Толико о модерној њиховој дрзави.Ето им је мени не треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

03.03.2018 21:49

их бусају се они су сила храбри некакав домовински рат . Да протјерају србе из крајине кукали су цио свијет им досао помоци да би то урадили толико о њиховој храбрости. Наравно да је НДХ они нису за европе треба их вратити у сеснаести вијек па их цивилизовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

некад давно

04.03.2018 00:33

Боссњаке се на исти нацин протјеровало из истоцне бх уз помоц yу-војске... Нисте ни ви ниста бољи! Кукавицки као крвати

Name

краина

04.03.2018 03:42

Мисмо само себе протјерали глупом политиком стбија до токија.

Name

Мислим ман

03.03.2018 23:59

Музички, овај лик би требао са се поклопио ушима, јер да се упустио у било који други жанр музике неби одмако од општине у којој је родјен са слусаности. Разумијем хрватске националисте да им овакав тип паше али ш обзиром на квалитет вокала овог пјеваца сви заједно и ви и он се сами од себе маргинализујете... успут понекад и понеко зна спаковати Тхомпсона, Дину Мерлина, Бору Цорбу у исту врећу, али вјерујте ова задња двојица по квалитети и каријерским успјесима као и квалитети не заслужују да буду поменути са овим крелцем у истом контексту...

ОДГОВОРИТЕ
Name

цдблука

04.03.2018 09:00

Ако је у Њемацкој забрањен нацистицки поздрав, онда би и у Хрватској требао бити забрањен исти тај нацистицки поздрав...јер је НДХ била геноцидна творевина поремеценог кољаца Павелица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није Постено

04.03.2018 19:00

Треба питати Малог Бају-Книндзу ста он мисли о овоме.

ОДГОВОРИТЕ