МОК укинуо суспензију Русији!

Олимпијски комитет Русије (РОЦ) саопштио је да му је Међународни олимпијски комитет (МОК) укинуо супензију и обновио сва његова права у тој организацији.  Игре завршене, Русима укинута суспензија! МОК је прошлог децембра привремено дисквалификовао Русе због наводног системског допинга. По завршетку ЗОИ ова одлука престала је да важи.

Остали спортови 28.02.2018 | 19:15
МОК укинуо суспензију Русији!
Олимпијски комитет Русије суспендован је 5. децембра због системског допинга његових спортиста на Играма у Сочију 2014. године, али је МОК, уз посебне критеријуме, дозволио 168 спортиста да учествују на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу.

Они су се такмичили под олимпијском заставом и под именом "олимпијски спортисти из Русије", уз олимпијску химну.

Пре почетка церемоније затварања Игара у Пјонгчангу МОК је саопштио да ће укинути суспензију Русији ако њени спортисти више не буду кршили анти допинг праила.

Председник Олимпијског комитета Русије Александар Жуков рекао је да је МОК јутрос писмом обавестио РОЦ да је суспензија укинута.

"Руски олимпијски комитет је у потпуности обновио своја права. Захвалан сам нашим спортистима који су могли да учествују упркос провокацијама. Хвала навијачима који нису прешли линију, после чега бисмо били кажњени. Данашња одлука МОК је веома важна за нас. Ми смо пуноправни члан олимпијске породице", рекао је Жуков, пренела је агенција ТАСС.

МОК још није званично објавио одлуку.

Руски тим у Пјонгчангу је освојио 17 медаља, од чега две златне.

Двоје од 168 руских спортиста у Пјонгчангу били су позитивни на допинг, такмичар у карлингу Александар Крушелницки, који је вратио бронзану медаљу освојену у мешовитој конкуренцији и Надежда Сергеева, која се такмичила у бобу. Обоје су дисквалификовани.

Игре су готове, суспензија укинута.

Међународни олимпијски комитет (МОК) обновио је чланство Олимпијског комитета Русије у тој организацији после непуна три месеца суспензије која је трајала током Зимских олимпијских игара у Пјонгчангу.

МОК је 5. децембра привремено дисквалификовао Русе због наводног системског допинга, али је њиховим спортистима дозволио да учествују у Пјончангу под олимпијском заставом и химном.

"Руски олимпијски комитет је у потпуности обновио своја права. Таква одлука је од великог значаја за нас", рекао је први човек Руског олимпијског комитета Александар Жуков на националној телевизији.

Руски олимпијци на недавно завршеним ЗОИ у Пјончангу освојили су две златне, шест сребрних и девет бронзаних медаља, а остаће упамћено да су хокејаши после победе у финалу над Немачком (4:3) отпевали руску химну упркос томе што се са разгласа чула олимпијска.

Ипак, од четири случаја допинга забележена током Игара два су била везана за руске спортисте.

Александар Крушелницки, руски такмичар у карлингу, пао је на допинг тесту после освајања бронзане олимпијске медаље у миксу са супругом Анастазијом Бризгаловом. Он је био позитиван на забрањену супстанцу мелдонијум, а пошто је прихватио казну, суспендован је и морао је да врати освојено одличје.

И његова земљакиња Надежда Сергејевна, учесница такмичења у бобу двоседу била је позитивна на лек триметазидин, који се налази на листи забрањених супстанци.

Очекивало се да ће МОК укинути суспензију Русима непосредно пред свечану церемонију затрварања Игара у Пјонгчангу, али се то ипак није догодило, па су они Олимпијским стадионом опет продефиловали под олимпијским обележјима.

"Два допинг случаја су била пресудна у одлуци о укидању суспензије", навео је непосредно пред церемонију затварања ЗОИ Томас Бах, председник МОК.

Он је, међутим, додао да та два случаја "нису наговештај системског допинга", већ "случајеви немара" и већ тада наговестио да би Русија врло брзо могла да обнови чланство у МОК, ако се потврди да осим двоје такмичара, ниједан више не буде позитиван на забрањене супстанце.

Само три дана након званичног затварања ЗОИ у Пјонгчангу суспензија је и званично укинута.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ре,

28.02.2018 18:27

уф ,заболе русе ,због суспенза,какве бздалестине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

питање

28.02.2018 19:10

Незнам како Руси ово презивесе? И ста се ту мења ниста руси зиви ови узесе медаље итд итд.

ОДГОВОРИТЕ