Цветковић: Можда сам и био пијан, али од муке!

Силне оптужбе на седници УО РСС. Ненадић држао репрезентацију као таоца? Играчи резервисали карте за повратак кући и пре но што су испали!

Остали спортови 27.02.2018 | 22:45
Цветковић: Можда сам и био пијан, али од муке!
Јовица Цветковић је бивши. Не толико због резултата на Европском првенству у Хрватској колико због свих прича које су по завршетку турнира испливале на површину. Онима о банчењу играча по клубовима, па чак и о тврдњама играча у анонимном саопштењу да је селектор банчио по хотелу?! О свему томе данас се нашироко причало на седници Управног одбора Рукометног савеза Србије на којој је - са десет гласова за и једним против - смењен досадашњи селектор.

Он сам пак одговорност сваљује на играче и сам РСС. Цветковићеве изјаве преносимо са специјализованог рукометног сајта Балкан-хандбалл.цом, на коме можете и детаљније да читате о збивањима са бурне седнице УО РСС.

“Постојао је страшан притисак да сви играчи који су били у квалификацијама буду на ЕП. О томе сам једино комуницирао са председником Ђурковићем. Мишљења сам био да не треба праштати такве прекршаје који су правили поједини играчи у квалификацијама, то су радили и пре мене. Осетили смо да смо таоци неколицине играча... Били смо таоци Ненадића... Имао сам 10 дебитаната у Хрватској, а то је и опасност да кроз припреме и толерисање неких ствари, долазимо у ситуацију да их (дебитанте, прим.ут) васпитавамо на исти начин. Од 28 играча, седморица су отказали долазак на припреме. Није ми омогућена видео анализа, хипербарична комора, тестирање, радили смо као у камено доба што се радило. Ништа нам није било омогућено у припреми за Хрватску. Све ово је наслеђено стање. Нисам био у ситуацији да стварам репрезетацију као до 2009, већ да је састављам од рестлова, играча који никада нису били носиоци игре. Недисциплина, јавашлук. Понашање које су показали говори да су имали залеђину у некоме у Савезу“, рекао је Цветковић упирући прст кривице у играче.

У даху је наставио са конкретним причама о недисциплини у екипи.

“Оно што се дешавало на ЕП јесте брука и срамота које се није десила никада. Играо сам рукомет, били смо недисциплиновани понекада као генерација, али никада се није десило да играчи иду по кафанама током великог такмичења, да се резервишу карте за повратак кући, а првенство још није готово. Никада се то није десило. Једно може да буде тактика, а друго је што смо видели на екранима. То није тактика, то је личност, то је играч. Очигледно сам заб’о прст у око некоме, неким навикама. Једини начин је да се очистимо и да кренемо да стварамо“.

Потом и о оптужбама изнетим у мистериозном саопштењу играча, да је на алкохол трошио и по 1.000 евра. Утисак је да га је посебно заболело то што му је екипа окренула леђа.

“Можда сам био пијан, али од муке“, почео је Цветковић.

Речи су саме навирале...

“Умирао сам на терену, од кафа и цигарета. Онај ко ме је видео икада пијаног, на једном тренингу, на утакмици, нека докаже и никада се више нећу бавити рукометом. Ако сам икада био припит и пијан. Никада у животу. Био сам пијан када сам стварао овог Ненадића, да би се афирмисао као играч. И тог Шешу0ма, што је седео на клупи у Веспрему када сам га звао у тим. Волео бих да ови што су писали у новинама да се представе именом и презименом... Моје сте судије и моји крвници. Хтео сам да их не скинем, да их отерам, да изађем са седам играча против Белоруса. Председник је рекао: Не“.

Наишао је наравно Цветковић и на “опозицију“. Не може РСС без свађа. Чувени пивот Драган Шкрбић, са којим се умало и физички обрачунао током самог турнира, имао је шта да замери селектору.

“То су играчи са истим менталитетом, приступом репрезентацији, исти ти који су прошли квалификације. После две утакмице у квалификацијама, на састанку УО је био ваш извештај у коме кажете да смо одлично одиграли у Пољској, а да је разлог пораза од Белоруса у Нишу – умор? Питао сам да ли постоји још неки разлог, али умор је наведен и то да је базирана игра у Пољској на осам-десет играча. Сада се наводи да су ти играчи лутали по Нишу, а усвојили смо да је разлог умор? Не знам да ли је било притисака, од мене није“, рекао јеШкрбић, а пренео сајт Балкан-хандбалл.цом.

О самом сукобу са Цветковићем у Сплиту.

“Десила се та ситуација, та ситуација у извештају је наводно порушила атмосферу у репрезентацији. Коју је атмосферу порушила? Правог односа према дресу и институцији или банчења?“, запитао се Шкрбић.

Председник УО РСС Божидар Ђурковић није желео да прихвати да Савез није репрезентацији обезбедио услове за припреме, а посебно је био љут због Цветковићевих речи о томе да је постојао притисак да зове овог или оног играча.

“Пред Богом ћу да кажем да сам говорио: ’Узми најбоље’. Нити сам нападао, нити штитио. Очекивао сам више самокритичности, да причамо о многим стварима које овај извештај не садржи. Да ли је крив потпредседник, канцеларија, председник, комесар за безбедност... Нисмо ми бирали играче, тактику, утакмице, тренинге... Има и мојих грешака, одговарам Скупштини која ће бити врло брзо. Нека се изјасни. Нико од нас овде није пљунуо у бунар из кога пије воду. И када је дошло до сукоба у новинама, РСС се огласио рекавши да је било доста, да ћемо бити транспарентни, зато нисам желео да искључим јавност, јер немамо шта да кријемо. Најмање смо читали о безвољности, безидејности, мртвилу, ненормалној немотивисаности. Изгубили смо две утакмице по десет разлике, две по пет. То овај извештај не садржи. Хтео сам да видим зашто су играчи успешни у својим клубовима, а овде нису. Нисам се мешао у избор играча, нити мешао у тактичке замисли. Савест ми је мирна, учинио сам све са своје стране“.

Извор: моззартспорт

ФОТО: МН Прес

Коментари / 0

Оставите коментар