Резолуција о примирју у Сирији

Савет безбедности Уједињених нација једногласно је данас усвојио резолуцију, којом се захтева да "без одлагања" ступи на снагу 30 дана примирја у Сирији како би се омогућило достављање хуманитарне помоћи и евакуације тешко болесних и рањених, јавља Ројтерс.

Република Српска 24.02.2018 | 20:59
Резолуција о примирју у Сирији
Савет безбедности УН претходно је за петак заказао гласање о резолуцији, а потом је за данас одложио седницу.

У међувремену објављено је да је нови талас бомби засуо сиријски регион Гута, упориште побуњеника, који истовремено гађају болницу у престоници Дамаску.

Број цивилних жртава и нанета штета представљају један од најгорих случајева у Сирији од како је влада у великим сукобима 2016. заузела делове сиријске провинције Алеп, која је била под контролом побуњеника.

Како британска агенција наводи, све очи су упрте у Москву и главно питање је да ли ће Русија, савезница сиријског председника Башара ал Асада која има право вета у Савету безбедности УН, подржати резолуцију.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је раније да је Русија спремна да се усагласи са резолуцијом Савета безбедности УН о Сирији, али да јој је потребна гаранција о прекиду ватре.

Лидери Француске и Немачке су у писму руском председнику Владимиру Путину затражили његову подршку резолуцији о хитном прекиду ватре у Сирији, саопштио је неименовани извор из Јелисејске палате.

Руски амбасадор у УН, Васили Небензја, на чији захтев је сазвана седница, уложио је амандмане на резолуцију у последњем тренутку, наводећи да предложена резолуција "једноставно није реална".

Он је такође оптужио светске медије за масовну кампању дезинформисања која игнорише, како је рекао, да су се на хиљаде бораца, укључујући екстремисте Ал Каиде, склонили у источну Гуту одакле нападају престоницу.

Чланови Савета безбедности су саопштили да морају да размотре руске предлоге.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

попара

24.02.2018 20:12

Ратни злоцинац Асад се не појављуе.Ко це обновити Сирију,мозда Русија коју це позвати у помоц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас Вала

24.02.2018 20:42

А у Саудиској Арабији сваке цетири године демократски избори,све пуца од људских права.

Name

Псссс..

24.02.2018 20:59

Ста ти знас, ко је злоцинац. Ко си ти идиот.

Name

Ово

24.02.2018 21:26

Ово себе опозиција бомбардује. Змам да немају бомби јер су под опсадом ал је тако казе Асад. Инаце Асад је цувени миротворац доста сам процитао о његовом миротворству умирио је најмање милион људи. Незнам само откуда му подрска Русије.

Name

Браво

24.02.2018 21:27

Ааау ал је попара информисан аууу па магарце све срање су нсорабили амери и ители нафтна поља сиријцима цитај новине.

Name

Ре Ово

24.02.2018 22:02

Како ви симптатисете те кољацке организације перфидно и безобразно.А сто да буде он миротворац сто то није Саудијска Арабија васа омилхена која му је убацила 100 хиљада кољаца у земљу.

Name

Радован

25.02.2018 11:48

Увијек се за злочине оптужује легално изабрана власт која хоће да одбрани свој суверенитет и свој народ, а оне шачице терориста који имају подршку "демократског" запада се приказују као угрожена врста. И ми смо свједоци таквих ствари које смо доживјели и преживјели у прошлом рату.

Name

Непристрасни

24.02.2018 20:21

Ста год да је нема оправдања за масовно бомбардовање тамо гдје су цивили о болницама је апсурдно говорити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пристрасни

24.02.2018 20:52

Вас баш свашта уче у тим џамијама!

Name

Ре Непристасни

24.02.2018 22:04

А сто се не предају. Ал Нусра дрзи тај народ као таоце.Ста лазете стално.