Зауставити тренд одласка младих!

Организација Рестарт Српска и народни посланик Адам Шукало организовали су тематску конференцију на којој су указали да проблем незапослености и одласка младих али и радно способног станвоништва из Републике Српске постаје горући проблем. Циљ је да се јавност у Српској, али и владајуће и опозиционе политичке партије, коначно освијесте и да се почне рјешавати.

Република Српска 24.02.2018 | 19:59
Зауставити тренд одласка младих!
Понашање и небрига наших политичара су узрок што наши пријатељи, родбина и познаници одлазе заувијек, сматрају у покрету Рестарт Српска. Кажу да се тренд одлива становништва може спријечити системским рјешењима или у најгорем случају бар ублажити. Према процјенама у наредних пет година можемо очекивати одлазак још око 100 000 грађана Српске. 

„У наредних 10 година отићи ће још 500 000 људи што значи да на РС отпада најмање трећина. Немамо званичне податке и са Завода за статистику који је директно одговоран за то само можемо да баратамо процјенама а процјене су да је уназад пет година да је 100 000 људи отишло из РС“, сматра Стефан Благић из удружења Рестарт Српска. 

Недавно је и предсједник Српске Милорад Додик на њему својствен начин прокоментарисао да постоји одређен број људи који су напустили Републику Српску али да су се вратили јер, како каже, није то баш тако мекано. 

"Има озбиљан број људи који овде раде и они који су отишли и враћају се овде јер налазе овде начин да живе на најбољи могући начин према томе та прича стоји не можемо да је забранимо људима то је њихово право имате неке које ја знам лично па су напустили овде посао у Лакташима па су отишлиу Њемачку па сада моле бога и мене јуре по клубу да их поново запослим на њихова радна мјеста која су изгубљена“, каже Милорад Додик, предсједник РС. 

Из Рестарта одговарају да је управо власт и крива за одлазак становништва и да таквим изјавама покушавају да се извуку од одговорности.  

„Предсједник Додик чини власт у РС а власт је најодговорнија за све ово што нам се дешава и они морају некако да ваде ситуацију то је његов начин и он има право на то међутим сви ми видимо да је тренд потпуно супротан и да људи одлазе и да се вјероватно никада неће вратити то се мора спријечити под хитно“, каже Благић.

У Републици Српској не постоји ниједан законски стратешки документ који би спријечио егзоду, тврди народни посланик Адам Шукало.

Поредећи чињеницу да јавних конкурса у Републици Српској одавно нема и податак да су Поште Словеније чак и у Републици Српској објавиле јавни конкурс за посао.

Шукало тврди да је то само доказ колико власт у Српској не мари за њене грађане.

"Лакше је младом човјеку из РС који жели да буде поштар да се запосли у поштама Словеније који су расписали јавни конкурс и преко нашег Завода за запошљавање јер немају довољно тог кадра у Словенији него да буде поштар у РС зато што поште РС и остале јавне институције и фирме никада нису расписале јавни конкурс“, истиче Шукало.

Покрет Рестарт Српска и народни посланик Адам Шукало предложиће Влади и Парламенту Српске али и свим институцијама да се организује посебна сјецница Народне скупштине и припреми информација и стратегија како санирати штету одласка становништва.



БН телевизија

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

ПЕРО супљих ципела.

24.02.2018 19:15

Прицајте ви прице својим бабама. Васе плате су ко у европском парламенту. Не интересује ме васе србовање Одох ја за бољим зивотом па било гдје. Сведска, Канада само да вас не гледам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре перо

24.02.2018 19:44

Подпуно си у праву плату имају 3000 као нардни писланици који одбори могу они да заусталвљају колико хоце кад обицан народ нема ни за кифлу омладино бјезите И неокреците се.

Name

РЕ Перо

24.02.2018 19:46

Браво младићу, ако имаш и можеш отићи у бољу будућност само напријед, имаш само један живот и требаш га паметно проживјети, свугдје је боље него ли је то овдје, а што се тиће наших националистичких и корумпираних политичара, лупају празну сламу јер им требају гласови за предстојеће изборе.

Name

Ре Перо

24.02.2018 20:44

Стани Перо саслусај ме. Неиди нипосто тамо цес радити за дебеле паре угодно цес зивјети нецес моци слусати Цвијановицку Милета а и морацес да идес на љетовања и зимовања. Овако овдје ко цоек радис по 12 сати сваки дан за 500 км ем немозес ици на одморе и да оцес ма немзе боље питај премијерке а и Милета па види кодњих тамо нико неприца о сукобима овдје имас сансу да се бијес елем никада ти није досадно. Зато мој драги Перице неиди него дај мени помози да одем. Хвала

Name

Ре

25.02.2018 08:37

Цекај Перо, немој ици, ако одес нецес се вратити, ко је отисао тај се није вратио, имат цес 13 плата, кад будес исао на спајање породице са својом платом цес моци платити и стан и храну и одјецу и обуцу за све цланове породице, тамо нема србовања, тамо се ради, сваки радни дан идес на посао од 7 до 15х или од 8 до 16х, ако зелис да радис викендом или прековремено то ти се плаца скоро дупло, твоја дјеца имају бесплатно сколовање а касније и запослење, кад науцис језик тјерат це те да ти плате сколовање да будес у својој фирми сеф, наравно јос це ти и плату давати док се школујеш, немој ици Перо, наша дијаспора узима себи гробна мјеста у иностранству и само кукају како им је тешко, кад долазе у обилазак родбине гледају да буду пар дана и враћај се, јер сваки дан им пропаде 100еура које су могли зарадити, немој Перо ићи молим те коме ће се онда испирати мозак са србовањем, ко це ици ратовати ако буде рата, ако тебе нема ко це вуци за рукав полуписмене гуз..је да му да посао за 150 еура мјесецно, немој ици Перо! Како казе наса дијаспора: боље ти је овде!

Name

Ре

25.02.2018 09:39

Ја 5 година на бироу и одлазим вани а мени наса драга неписмена дијаспора казе остани ту, ти си се снашао, за нас је касно

Name

Идите

25.02.2018 11:46

Одлазите, сви одлазите,...биједници јадни, ви цете срусити српску..

Name

Пролетер

25.02.2018 15:24

Занимљиво, сваки пут кад се Додик распјева и разгалами с микрофоном, нови талас људи напушта РС.

Name

сунсхине лоанс

16.06.2018 15:09

Требате хитни зајам за финанцирање Вашег посла или у било коју сврху? Ми смо цертифицирани, легитимни и међународни зајмодавац с одобреним зајмом Нудимо зајмове пословним тврткама, тврткама и појединцима по прихватљивој каматној стопи од 2%, то може бити краткорочни или дугорочни зајам или чак и ако имате лош кредит, вашег кредита чим примимо вашу пријаву. ми смо неовисна финанцијска институција. Годинама смо изградили изврсну репутацију у пружању разних врста кредита тисућама наших купаца. Нудимо зајамчене зајмове било којег износа грађанима и не-грађанима које нудимо једноставним особним зајмовима, комерцијалним / пословним кредитом, ауто кредитом, финанцирањем леасинга / опреме, кредитом за консолидацију дуга, стамбеним кредитом итд. За све грађане и не-грађане било добра или лоша кредитна повијест. Ако вам је потребна твртка е-пошта наше твртке (сунсхинелоанцентрес2016@гмаил.цом) или Wхатсаапп +2348026923848, можете нам е-поштом послати своје податке е-поштом и данас ће вам бити драго што сте то учинили. сунсхинелоанцентрес2016@гмаил.цом Поздрав.

Name

Браво За Рестрат И СУКАЛА

24.02.2018 19:17

Браво За Рестрат И СУКАЛА Адама најбољег посланика у скупстини! Ово је проблем број једам а не странацка препуцавања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво За Рестарт И СУКАЛА

24.02.2018 19:19

Браво за рестартовце и најбољег посланика у скупстини! Ово је егзодус људи морамо дици главу и срусити ненародну власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.02.2018 09:19

Зашто најбољи??Ушао са 260 гласова,пришао Додику,отишао од њега......

Name

Одлив

25.02.2018 11:26

У току је егзодус из РС, неки према Београду и Новом Саду, остали према западној Европи,..пропали смо нацисто, остаце само старци ускоро..

Name

издаја републике

25.02.2018 11:33

Сви они који одлазе из РС, и они који заговарају одлазак су издајници Српске. Како вас није срамота биједници издајницки? Због вас ускоро неце бити народа у РС....

Name

Организована мањина

25.02.2018 12:23

Адам Шукало и његови компањони са 1500 гласова узеше два мандата у НС РС,дали је то криминал.Вратите нам право гласа.

Name

Браво за Сукија

26.02.2018 07:16

Најбољи најбољи Сукало! То сви знају! Није вазно како је усао вец ста је урадио у скуостини! А то за мандат нека сте се зај.... и мидкики да мозете да управљате са њима

Name

Ро

24.02.2018 19:34

Како ? Треба младе стимулисати да иду из БиХ.Шта ће овде ? Ваљда желимо нашој дијеци добро а не да живе у држави коју воде шупци и криминалци.Само народе сретно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

паглу си махаласу

25.02.2018 11:27

Тај народ је покварен такодје, и политицари су досли из народа, нису пали са Марса....поган народ

Name

Е

24.02.2018 19:35

Ај висе пустите људе да покусају прехранити породицу, доста висе спике, ко хоце нек иде и треба му помоци, ко неце да иде нек остане и треба му помоци, доста демагогије иду, не иду, овако је, онако је. Свако на својој кози осјети како му је и сналази се како зна и умије, нема посла овде, трази се гдје има и до видјења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РР

24.02.2018 22:19

Паметан текст,сад они открили нешто што нисмо знали.Нико да представи програм ,да нас извади из овога јада.Ови на власти су нас уништили,то сви знамо,има ли ко да нас извуче из ове пропасти.(тешко)

Name

Последњи кинески цар

25.02.2018 08:22

Нема програма како да буде боље јер га и незнају направити. Лакше је причати о национализму, о угрожености РС иако је тренутно нико не напада и нетражи да се укине. Узмите само један примјер глупе политике. Од 9.јануара ове године наша власт је успјела представити РС као мјесто гдје се подржава тероризам, јер је сада таква слика, и у БиХ а и у међународној заједници. Прво Србска част, па онда 2500 пушака?! Раније се причало о вехабијама, о камповима за обуку терориста у Федерацији, о Маочи, а сада смо ми прузели ту улогу и ми смо мјесто погодно за сумњиве типове који имају криминалну прошлост. Код нас су ово топ теме, политиком испирају народу мозак,и како онда да се развија економија, да млади људи имају посла и будућности. Млади одлазе, морталитет је одавно присутан, старији умиру и овдје ће нестати људи врло брзо.

Name

Није Истина

24.02.2018 19:36

Ја сам цуо да сви млади могу да подигну кредит од 2-3 мил.к.м. да запоцну сопствени бизнис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јован

24.02.2018 19:36

Ици и не окретати се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горен

24.02.2018 19:36

Наравно да народ одлази и одлазице све пилане око Бањалуке раде сваке суботе по потреби и недељом ,остали робовласници исто раде.Зато брацо бјезите док јос има мјеста у Њемацкој,тамо цете имати слободан викенд и уплацено све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре горен

24.02.2018 19:46

Ова омладина И која ради су тренутно модерни робови само бјезите свагдје је боље него у бих.

Name

Бирач

25.02.2018 06:08

Браво Стефане. Шековићи су увијек били расадник талената, који на жалост одлазе у друге средине у којима буду прихваћени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

25.02.2018 10:08

Сви млади који зеле нормалан зивот треба да иду.На изборима бит це изабрани исти који 20 и несто год лазу и пљацкају.Дал су сад власт дал су били власт па сад би опет.Сви су се бавили лоповлуком и лицним богацењем.Плата радника је у износу двије дневнице мајстора у Аустрији.Цијене у трговини веце него у Аустрији.Најбогатији су политицари и дрзавни слузбеници типа цариник инспектор исл.То видимо сви око себе.Знаци корумпирани политицари и робовласници у камуфлази послодаваца.Исти це доци поново на власт и исту прицу це да наставе сто знаци за младе овде будуцности нема.Само идите и нецете се покајати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неће Боки

25.02.2018 17:12

Сад ће Петар Дјокиц некад позорник бити министар финансија а Телгетија министар башти и воћњака.Видис има промена.

Name

Њемацка

25.02.2018 17:08

Радиш дневно 7,5 сати пута 22дана пута сатница 13,50€ једнако 2.227,50€ плус без пореза теренска или паре за вожњу на посао и с посла.Знаци 22дана пута км. пута 0,30€ (отприлике 450,00€)......дакле кад се одбије порез и социјала+пензионо остаје отприлике 2.142,90€ нето.на рачун у банци. Е сад то је само пет дана у недељи по 7,5 сати рада. Ако радиш Суботу имаш 50% недељу 70% плус празником 100% или 150% .Ако си неожењен/неудата велики ти је порез око 27%, а ако си ожењен/удата онда си класа3и порез је мањи око 10-17% Годишњи одмор имаш плаћен 30 радних дана,следује те и пара за бозиц,а и за одмор додатак од300-3000€ (зависи од моћи фирме).Дакле рад и добар однос на послу,учење језика, стављају те у позицију да лијепо и лагодно живиш. ако још имаш и дјеци е онда те следује и дјечији додатак од 270-430€ (зависи колико дјеце )по дјетету. То је за Њемацку,Аустрија још боља,Холандија слично,Швајцарска још боље. Пријатно вам било омладино, не можете сви бити Додини синови па видите како ће те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.02.2018 18:51

Засто наговарас омладину на дезертерство и издају? Ако се настави овај егзодус који ти и такви подрзавате, врло брзо нестаце Републике Србске. Да ли си свјестан ста радис? јаднице...

Name

Далај Лама

26.02.2018 06:31

ЗА РЕ Неправедно је називати дезертерима оне који тразе своје мјесто под сунцем јер су то дјеца оних који су стварали РС.Њихови оцеви нису се борили за овакву РС и сигуран сам да овако мисли висе од 90% бораца (сиротиње). Увијек смо спремни да рјесавамо последицу (одлазак младих) него да рјесавамо УЗРОК(политика,економија,владавина права). Будите сигурни кад додје до ових промјена да це се ти исти људи масовно вратити.