Одлука о набавци борбених авиона

Хрватски премијер Андреј Пленковић најавио је у Бриселу да ће хрватска влада у идућих неколико седмица донијети одлуку о набавци борбених авиона.

Регион 22.02.2018 | 19:56
Одлука о набавци борбених авиона
"Процес је при крају, истражили смо све понуде које су стигле и у сљедећих неколико седмица одлука ће бити објављена", рекао је Пленковић на конференцији за новинаре након састанка с главним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

"Ријеч је о дугорочној стратешкој одлуци која треба осигурати да Хрватска буде још поузданији партнер НАТО и ојачати нашу сигурност те ријешити питање хрватских ваздушних снага за сљедећих 30 година", додао је.

Столтенберг је истакао како изузетно цијени хрватски допринос НАТО мисијама у Авганистану, Косову, Литванији и Пољској. Такође је поздравио чињеницу да је Хрватска престала резати обрамбени прорачун и почела га постепено повећавати. Столтенберг је рекао и да цијени хрватску подршку Украјини, преноси Хина. 

Пленковић је информисао главног секретара НАТО о стању у хрватском сусједству. Изразио је наду да ће Грчка и Македонија ускоро ријешити спор око имена како би Македонија могла постати чланица НАТО.

"Хрватска жели разријешити сва отворена питања са земљама у сусједству која се вуку још од 90-тих. Желимо придонијети стабилности, једнакости сва три народа у Босни и Херцеговини, особито Хрвата који су најмалобројнији и који требају бити једнакоправни по уставним правима, тим више што се приближавају избори", рекао је Пленковић.

"Исто тако јачамо наше односе са Србијом и позорно пратимо како иде процес дијалога између Србије и Косова", додао је Пленковић.

Столтенберг је рекао да га је Пленковић извијестио о развоју догађаја у регији, у свакој земљи посебно, посебно онима које нису чланице НАТО.

Главни секретар је споменуо и руско мијешање у унутрашње политичке процесе у регији које је оцијенио "неприхватљивим".

Извор: Фена

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

лала

22.02.2018 19:27

И Миле ће добит пар мигова од Путина ,ако буде расположен да му намигне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Провалија

23.02.2018 09:24

Хрватска је у дугу 60 милијарди евра (само спољни дуг), Хрвати масовно напуштају брод који тоне а они који остају претурају по контејнерима. Али зато ће да купе авионе!

Name

Кевин Моретуниц

22.02.2018 20:37

Онај ф-16 сто су га били капарисали од Израела паде ко трула крушка.Сад ваља наћи неке грипене одрндане.

ОДГОВОРИТЕ