ЛШ: Бајерн разбио Турке, даде га и Меси Челсију!

Меси скинуо малер звани Челси, Бајерн "петардом" до четвртфнала! Челси и Барселона одиграли су нерешено 1:1 првом мечу осмине финала Лиге шампиона, док је Бајерн "петардом" испратио Бешикташ и већ обезбедио пласман даље.  Вида све решио у 16. минуту, Бајерн иде туристички у Истанбул.  Бешикташ са десеторицом без шансе у Минхену. . .  План је био сјајан, Барса немоћна, а грешка КОБНА! Челси је био спреман на све, па и збуњеног Месија са лоптом на половини терена, нису пали шампиони Енглеске ни кад је Вилијан ДВА пута погађао стативу, али кад је Кристенсен погодио Инијесту. . . на то Контеов тим није имао одговор.  Даде га Меси Челсију! Девети пут Бог помаже. . . ! Барса се извукла на Стамфорд Бриџу због аматерске глупости Андреаса Кристенсена - 1:1.

Фудбал 20.02.2018 | 23:20
ЛШ: Бајерн разбио Турке, даде га и Меси Челсију!
’Плавци’ су у Лондону водили поготком Вилијана, али је важан гол у гостима за Барселону постигао Лионел Меси, који је тако тек у деветом дуелу затресао мрежу Челсија.

У Минхену дилеме није било већ од 16. минута, када је Бешикташ остао са играчем мање због искључења Домагоја Виде – Баварци су то искористили и преко Томаса Милера, Кингслија Комана и Роберта Левандовског до врха напунили мрежу ривала (5:0)

На ’Стамфорд Бриџу’ је домаћин препустио иницијативу Каталонцима и претио из контри и полуконтри, што је на овако малом терену изузетна тактика. Имали су играчи Челсија контролу, али нису имали среће – Вилијан је двапут погађао стативу, Азар у неколико наврата био непрецизан и Барса се одбранила у првих 45 минута.

Ипак, није након нешто више од сата игре, пошто је трећа била срећа за бразилског везисту. Брзо су корнер извели Фабрегас и Азар, Белгијанац је пронашао Вилијана на ивици казненог простора, овај се дриблингом ослободио Бускетса и фантастично погодио доњи десни угао за 1:0.

Ипак, десетак минута касније Меси постиже свој први погодак против ’Плаваца’, највише захваљујући великој грешци Кристенсена. Дефанзивац домаћих је дао попречно додавање, то је пресекао Инијеста уједно се ослободивши чувара, потом вратио до Месија који рутински погађа ближи угао – 1:1.

Испоставиће се то као коначан резултат и екипа Ернеста Валвердеа ће пред реванш имати предност због гола у гостима.

Најопаснији су отписани, прежаљени, отерани и оспоравани.

Управо то је ове сезоне и даље званични шампион Енглеске, Антонио Конте, којем су уместо појачања ове зиме "доводили" наследника.

А намазани Италијан знао је да ће све моћи да се окрене у његову корист у 180 минута фудбала са поново моћном Барселоном. И био је спреман. Гледао је, студирао, запажао и одлучио да прву утакмицу осмине финала Лиге шампиона почне без правог нападача у намери да 4-4-2 формацију Ернестеа Валвердеа расформира на ситне комаде.

Ове вечери причали бисмо о бриљантној тактичкој победи човека који дејуре и дефакто води слабији од два тима да је сваки од 11 играча Челсија на бучном "Бриџу" спровео замисли менаџера до последњег звиждука судије Цунајета Чакира.

Један је попустио под пресингом Каталонаца.

Андреас Кристенсен додао је лопту до вечног скоро па имењака, Инијесте, овај хладнокрвно погледао ко је још ту пред истим голом који је погодио у 92. минуту ОНЕ Овребове утакмице од пре девет година (ко би рекао да има толико), додао до Лионела Месија, а омалени Аргентинац рутински савладао Тибоа Куртоу из прве, једине и последње шансе на утакмици.

Не његове, целог тима: Челси - Барселона 1:1 (0:0)!

Катастрофа за домаћина...

Даде га Меси и Чеслију...

Већ смо писали о томе да Меси (до вечерас, очигледно) ниједном у осам сусрета није затресао мрежу Челсија, шире посматрано овај мајстор фудбала налазио у серији од пет мечева пред долазак у Лондон у којима се није уписао у стрелце, а Конте је био спреман да продужи тај низ тако што је правио "живи зид" на средини терена и тражио да Аргентинац игра на бокове ка Ђордију Алби и Серђу Роберту. Одатле, Барселона није могла ни да припрети домаћину, међутим... Када Андресу Инијести додате лопту у свом шеснаестерцу, онда је погодак најмање што можете да очекујете.

Фудбалери Барселоне се кући враћају с осмехом на лицу! А могли су комотно да заврше на штиту...

Шта је Челси пропустио на Стамфорд Бриџу! Кошаркашким жаргоном описано - зицер, чисту ситуацију. А пре утакмице били су практично отписани, елиминисани, постављало се питање какав ће коначни резултат да буде. Односно, с којом разликом ће казнена експедиција Ернеста Валвердеа да слави. На крају је и даље актуелни енглески шампион био надомак фантастичног резултата, али је Лионел Меси после осам неуспелих покушаја коначно успео да скине велико проклетство и затресе мрежу Челсија! Да мало парафразирамо ону стару - девети пут Бог помаже. Челси - Барселона 1:1. 

Све је било спремно да се Барселони стави глава на гиљотину, али је онда Стамфорд Бриџ видео готово необјашњиву глупост Андреаса Кристенсена и његов поклон најљућем такмацу, који се сада налази у пол позицији за пролаз у четвртфинале. Аматерски, непромишљено. Како другачије објаснити оно што је млади штопер урадио у пресудно 75. минуту, када је послао попречну лопту на линији шеснаестерца. Што се каже - јако и никоме. Тачније, никоме свом, јер је успео само да превари Цезара Аспиликуету и омогући мајстору Андресу Инијести да упосли Месија који је, ето, успео да у тефтеру прецрта још једну ставку која му је попут стене висила изнад главе. Генијалан потез Барсиног капитена.

Додуше, гледајућу све оно што је Барселона показала у ових ратоборних 90 минута, можда је и више заслужила победу, иако је Челси заиста био храбар и одважан у намери да „храбро погине“ под ударом фаворизованог противника. Барселона је имала много већи посед лопте, равно 70 одсто у неколико наврата, у свом препознатљивом стилу је плела мрежу око шеснаестерца гола Тиба Куртое, али све до Кристенсеновегрешке није успевала да пробије последњу линију Челсијеве одбране, готово непробојну баријеру унутар казненог простора. Челси је био конкретнији, бољи, одлучнији и то је умало добро наплатио. Опет, због страшног пропуста данског штопера - није. 

Ко зна шта би било да је Вилијан решио само један од она два хица у првом делу утакмице, када је оверио обе Барселонине стативе. Прво леву, онда и десну из готово идентичних позиција. Ако је неко заслужио да буде Челсијев стрелац онда је то Вилијан! То је и учинио после мајсторске реакције којом је преварио Серхија Бускетса и Ивана Ракитића и пласирао лопту у доњи леви угао гола на којем је немоћан био Марк Андре тер Штеген. Баш као и код она два шута на супротној страни терена. Челсијев Бразилац страшно је напредовао у последње време и од играча зрелог за паковање кофера и одлазак постао је неизоставни део тима. То је вечерас потврдио. 

Изненадио је све Антонио Конте одлуком да из стартних једанаест изостави оба класична нападача на располагању - Алвара Морату и Оливијеа Жируа. Свесно је Италијан ишао на то да препусти диригентску палицу Барселони и своју шансу чека из контранапада. Испоставило се да је то био (умало) пун погодак. 

Барса јесте држала све конце у својим рукама, али је тада добро организована дефанзивна линија Челсија потпуно неутралисала противникову ватрену моћ са све Суарезом, Месијем, Паулињом, Инијестом, Ракитићем... И не само то - Челси се поставио заиста храбро. Без респекта, баш у духу фудбалског рата који траје готово две пуне деценије. 

Али, Антонија Контеа и цео тим Челсија до реванша на Камп Ноу прогањаће Кристенсенов потез који је све променио... Барселона је елементом среће, али и чисте мајсторије кући понео гол који носи и карту за четвртфинале. У Каталонији за две седмице имаће прилику само да је овери. 

ЧЕЛСИ - БАРСЕЛОНА 1:1 (0:0)
/Вилијан 62 - Меси 75/

Стадион: Стамфорд Бриџ.
Судија: Џунејт Чакир.

ЧЕЛСИ (3-4-3): Куртоа - Ридигер, Кристенсен, Аспиликуета - Мозес,  Канте, Фабрегас (од 84. Дринквотер), Алонсо - Азар, Педро (од 83. Мората), Вилијан.

БАРСЕЛОНА (4-4-2): Тер Штеген - Серђи Роберто, Умтити, Пике, Алба - Паулињо (од 63. Видал), Бускетс, Инијеста (од 92. минута Гомеш), Ракитић - Меси, Суарез.



А, у Минхену, ипак, изнад очекивања.

Бајерн је први имао шансу, у 10. минуту преко Комана, али је голман турске екипе добро одбранио. Нову шансу домаћи су имали четири минута касније када је из добре позиције Милер главом захватио лопту, али је она отишла поред гола.

У 16. минуту Бешикташ је остао са десеторицом играча, пошто је црвени картон добио Домагој Вида, после старта и рушења Левандовског на ивици казненог простора. Бајерн је после тога преузео иницијативу, покушавали су Хамес Родригес, Матс Хумелс и Давид Алаба али нису успели да постигну гол.

Бајерн је ипак повео у 43. минуту голом Милера, после доброг убацивања лопте Комана пред гол, и додавања Алабе. У првом полувремену Бешикташ је имао једну праву шансу, када је покушао Рикардо Кварежма, али је добро одбранио голман Свен Урлих.



Немачки тим је и друго полувреме почео офанзивно, прво је Левандовски у 50. минуту погодио десну стативу из слободног ударца, а три минута касније гол је постигао Коман, након што је Левандовски центрирао у шеснаестерац.

Трећи гол Бајерн је постигао у 66. минуту, а поново је био стрелац Милер, али после асистенције Џошуе Кимиха.

После тога двоструки стрелац био је Левандовски. Он је четврти гол за Бајерн постигао у 79. минуту, након што је натрчао на одбијену лопту после шута Хумелса, а коначан резултат поставио је у 88. минуту после доброг додавања Милера.

"ПЕТАРДА" БАЈЕРНА и "НУЛА" БЕШИКТАША!

Почетак утакмице није обећавао голеаду у мрежи гостију, међутим, оправдано искључење Домагоја Виде довело је до тога да на "Алијанц арени" гледамо игру мачке (Бајерна) и миша (Бешикташа).

Бајерн - Бешикташ 5:0 (1:0)!

Минхенска машинерија је млела и самлела турског првака. Хрват је искључен у 16, Вагнер Лав промашио велику шансу у 19. минуту и то је од Турака било све у Немачкој. Врло мало од скупог и у првој фази Лиге шампиона изузетно конкретног и квалитетног тима.

Све остало што смо видели за 90 минута у Минхену било је у режији Хајнкенсове "казнене експедиције". Ређале су се шансе и "падали" голови - редом Томас Милер у 43, Кингсли Коман у 53, па опет Милер у 66. и за крај два комада Роберта Левандовског у 79. и 87. минуту.

Опасних напада, прилика и статива било је за још најмање пет комада.

Бајерн је нагазио папучицу до пола и одрадио посао - Баварци ће у Истанбул готово туристички! Као што се могло претпоставити и како је заправо било најављивано непосредно након жреба, тим из Минхена није имао никаквих проблема у осмини финала. Бешикташ је дошао с одређеном идејом на Алијанц арену, али све стратегије лукавог Сенола Гунеша пале су у воду већ у 16. минуту утакмице када је Домагој Вида зарадио искључење. Бројчано слабији Турци после тога нису могли до часног резултата. И пукла је петарда - 5:0. 

Бешикташ иза себе има доста успешну сезону у Лиги шампиона, међутим ово вечерас остаће као мрља на нешто лепо чега ће се навијачи турског великана кроз коју годину сећати. Тренутак када су кола кренула низбрдо збио се врло рано и отуда овакав исход... Хачинсон је лоше вратио лопту уназад, Домагој Видасматрао да је боље да покуша да избије лопту Левандовском него да га пусти да изађе сам пред Фабрија - а био је последњи играч - уместо лопте поткачио је ногу пољског нападача и судија Хацеган није имао дилему. Црвени. 

Бајерн се једно време мучио да се "прешалта" на варијанту Б, да напдне још дефанзивнију екипу, збијену у 35 метара од свог гола, али после неколико промашаја Томас Милер отворио је голеаду у финишу првог полувремена. 

Милер је вечерас био покретачка снага баварске машине и то може посебно да радује Хајнкеса. Немачки ас дуго играо под ручном, а ова партија подсетила је на нека његова издања од пре неколико година. Посебно други гол у 66. минуту за 3:0, када је мајсторски реаговао испред нашег Душка Тошића. До крајаМилер је стигао и да асистира Левандовском...

Повреда Хамеса Родригеза - или тактичка измена - већ у 44. минуту и улазак Робена убрзали су Бајерн. Више лопти ишло је на Комана, па и на друго крило на које отишао Холанђанин, а онда се ослободио простор и за Левандовског. Први нападач немачког шампиона зачинио је овај тријумф са два поготка и практично убио сваку наду Турака да могу до неког чуда у Истанбулу.  

Све што је Бешикташ урадио на овом сусрету била је шанса Вагнера Лава у 19. минуту меча...

Бајерну је ово вечерас била 14. победа у низу, чиме је изједначен клупски рекорд из 1980. године. За подизање лествице на ниво више Баварци ће играти предстојећег викенда када им на Алијанц арену долази Херта.  

БАЈЕРН - БЕШИКТАШ 5:0
/Милер 43, 66, Коман 53, Левандовски 79, 88/

Стадион: Алијанц Арена.
Судија: Овидију Хацеган.
Црвени картон: Домагој Вида (16. минут).

Бајерн (4-2-3-1):  Улрих - Кимих, Боатенг, Хумелс, Алаба - Видал (Толисо), Мартинез - Коман (Рибери), Хамес Родригез (Робен), Милер - Левандовски;

Бешикташ (4-2-3-1): Фабри - Адријано, Пепе, Вида, Еркин (Гонул) - Хачинсон, Медел (Арслан) - Кварежма, Талиска, Бабел - Вагнер Лав (Тошић).

Реванш утакмице су на програму у среду, 14. марта од 18 часова у Истанбулу, односно 20.45 у Барселони.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар