Додик: Аграрни буџет повећан

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће аграрни буџет у овој години бити 71 милион КМ, те да ће, осим ових средстава одобрених за подстицаје, у пољопривреду бити уложено додатних 131 милион КМ кроз разне пројекте. И овом приликом се окомио на Савјет министара Бих и казао да РС има своје надлежности када је у питању пољопривреда. за проблема извоза јабука у Русију оптужио је БиХ.

Република Српска 20.02.2018 | 13:04
Додик: Аграрни буџет повећан
Додик је рекао да је на данашњем састанку са представницима пољопривредних удружења у Републици Српској постигнут договор о расподјели средстава путем Правилника о подстицајима, који ће на снагу ступити у наредних десетак дана.

"Презадовољан сам чињеницом да нико није изразио неслагање или незадовољство расподјелом средстава и да можемо са поносном рећи да смо ове године то брзо завршили и уз сагласност свих постигли важан компромис о веома битном сегменту као што је пољопривреда", рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка.

Предсједник Српске је навео да овај састанак не представља крај разговора са пољопривредницима, јер још има проблема у неким секторима.

"Глобални посао који желимо да урадимо у овој години је утврђивање политике ревитализацију села. Наша намјера је да са стручњацима и онима који живе на селу и представљају село у наредним мјесецима или у овој години осмислимо посебну подршку у вези са ревитализацијом села", нагласио је Додик.

Он је додао да су то дијелом улагања у рурални развој, али да није ријеч о подстицајима, него и социо-културним сегментима које село треба да има, од инфраструктуре, амбуланти и других ствари које треба да буду у функцији производње.

"У ситуацији смо да је све мање радника у пољопривреди, да их је све теже наћи, а са друге стране имамо концентрацију становништва у градовима за које нема могућности запошљавања. За то треба наћи рјешење", поручио је Додик.

Одговарајући на питање докле се дошло у отклањању проблема при извозу воћа у Русију, Додик је рекао да нико неће користити разне незгоде да мијења надлежности, јер Република Српска има своје надлежности за пољопривреду, што Савјет министара не може да мијења.

Он је додао да је надлежност БиХ била да спријечи увоз неквалитетне робе, али да се у БиХ увози роба која угрожава здраве произвођаче, за што одговорност сноси ниво БиХ.

"Да је БиХ спријечила нелегални увоз воћа ради извоза у Русију, не би имали овај проблем. Питање је да ли то неко намјерно ради да би остварио трансфер надлежности", рекао је Додик.

Премијер Српске Жељка Цвијановић истакла је да је на данашњем састанку са пољопривредницима постигнут договор, те да је аграрни буџет повећан са 60 на 71 милион КМ.

"У оквиру тога усагласили смо расподјелу подстицаја по категоријама и по произвођачима. Мислим да смо постигли пуни консензус, јер ово је добар правилник који треба промовисати у наредном периоду", рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да ће укупна улагања у пољопривреду, уз овај буџет и све друго што се реализује у овој области премашити 200 милиона КМ.

"Моје задовољство је утолико веће што знамо да смо и прошле године успјели кроз разговоре да интервенишемо након суше, да смо добили похвале што смо успјели да редовно извршавамо обавезе, а што је много година био проблем, али од прошлог љета до сада нема никаквих пробема", нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да је Влада Српске преузела обавезу да на исти начин и са истом динамиком извршава обавезе и у будућем периоду.

"Рекли смо произвођачима да ће, уколико дође до усвајања закона о акцизама, доћи ће и до повећања аграрног буџета кроз додатних десет милиона КМ, што смо и остварили", рекла је Цвијановићева и захвалила предсједнику Републике што је био укључен у све преговоре са пољопривредницима.

Састанку са представницима пољопривредних произвођача присуствовао је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Стево Мирјанић.

(БН/Срна)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Харе

20.02.2018 12:06

Ја нисам сигуран да Русија увазава РС бас толико, колико би то РС зељела.РС је за Русију мртво слово.Русија увазава БиХ као дрзаву, а ентитете само кад су им потребни за несто друго.Примјер је био кредит од русије, који је Додик у јавности пласирао. Цекајуци 3 дана пред вратима руске Власти, је најбољи знак који и без ријеци објасњава све.Ово објављивање од Додика ми се цини као:прдило зрело, опадало незрело....

ОДГОВОРИТЕ
Name

срб

20.02.2018 13:43

Није то само Русија, све земље хоце да имају једног партнера за разговор. Неце они мало у Са па мало у Бл па мало у старМо. Хоце једну институцију и то је тако свугдје у свијету а то вуце да се постигне и одредјени стандард... Тако је а нека нам јабуке пропадају и комплетна пољопривреда због ових насих струцњака.

Name

Преузимање надлезности

20.02.2018 19:25

До сада нисам знао да је институција Предсједника РС надлезана и овластена да проводи аграрну политику и директно врси подјелу потицаја у пољопривреди???? Па природније је да СМ то обавља него Предсједник РС.

Name

!?!?

20.02.2018 12:13

Ако вам узмемо кроз акцизе можда вам нешта и дамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хоцемо сада референдум

20.02.2018 12:36

Предсједник вец годинама пласира супље прице од којих нико нема користи.

Name

Гојко

20.02.2018 13:06

Додик је за сад најбољи, а ви цркните од муке. Кад се појави бољи биће изабран, легално и поштено, али такав не постоји у сзп ни близу. Тако вам је то.

Name

Ре Гојко

20.02.2018 13:42

Знамо ми да би вама и вашем предсједнику било драго да сви ми који не мислимо као и ви поцркамо, али ето и поред толиког вашег труда ми некако преживљавамо и опстајемо. Најбољи те краде само си се негдје дубоко завукао па то невидиш или сте у талу.

Name

Млки

20.02.2018 12:15

Ти да имас морала поднео би оставку,јер ти је син уплетен у ту аферу са јабукама. А ви босански православци ви сте за њега само овце за сисање бре. И зато сви скупа сада меееееееееееее...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

20.02.2018 12:34

Петља се у све. Његове надлежности нису буџет нити аграрна политика. Он са тим нема ништа, барем тако каже Устав. Али воли да влада са свима, а петљањем и мјешањем подоста ствари и поквари јер се "инати". Тај његов "инат" некошта њега, него нас. Али, када ће то људи то коначно схватити? И онда човјек дође до помало чудне констатције, да није проблем у њему, него у нама?!

Name

Ре

20.02.2018 13:00

Глупани не могу схватити да је изборна година и да само обецава као и зељезницарима. Добице његов ку..., а вец га сви сис..у!

Name

Посматрам

20.02.2018 12:32

Какав овај нелегалан увоз спомиње. Увоз јабука у бих је сасвим легалан, а то сто је неко слагао русе да се ради о домацем производу то је сасвим друга прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ккк

20.02.2018 13:23

Предсједник се као и увијек бори за малог цовјека и цини све да помогне селу и пољопривредницима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФИКА

20.02.2018 14:46

ДА, ОН СЕ БОРИ ЗА СИНА КОЈЕМ ДОДИЈЕЛИ КРЕДИТ КОЈЕГ ОВАЈ НЕ ВРАЋА, ПА ГА ТРЕТИРА КАО ПОДСТИЦАЈ-ЕТО ПОМОЋИ ПОЉОПРИВРЕДИ.

Name

да, да

20.02.2018 15:24

Посебно дати подстицаје производњи јабука у Лијевце пољу

Name

Ре

21.02.2018 12:42

Добро би било када би неко могао утицати на предсједника да се престане борити за нас како ви кажете мале људе, мада ја мислим да смо много већи од вас. Од када се он почео борит и помагати нам све теже и лошије живе "мали људи".

Name

Ана

20.02.2018 13:33

А откад се то предсједник ентитета петља у надлежност министарстава? Ово је још један доказ да смо друштво гдје се Додика пита за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За АНУ

20.02.2018 13:52

ПОЈАВЉУЈЕ СЕ, ИМА ОН ВОЦЊАКЕ СА НАШИХ ЛЕЂА. РУДОЊА ЈЕ ОБЕЗБЈДИО СЕБЕ,ЖЕЉКУ ДРАГИЦЕВИЦ И ОСТАЛУ БАГРУ, А О СИНУ, КЦЕРКИ И УНУЦИМА ДА НЕ ГОВОРИМО. ПРЕПАЛА СЕ ФУКАРА ЛЕДА ПА ВЕЦ ЈЕ ОВОМ ПРАСИНОМ НАПЛАТИО ЈОС НЕОБРЕЗАНО ВОЦЕ.

Name

Добој

20.02.2018 14:13

Е моја стоко,узмем вам на гориву акцизу и вратим вам мрвице. Бее бее бее овце

ОДГОВОРИТЕ
Name

усора

20.02.2018 17:26

За то подршку је био с Томашем код Усорца,преко фармаленда му дао јунице,механизацију од народних пара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забринути Граданин

21.02.2018 14:10

Цитам ове васе коментаре и знате да би се и луд запитао какве ово будале пису . Па пресједник је само био спона измеду владе и пољопривредника . И видите да су сви задовољни . А сто се тице дали је пресједник био код овога онога ако је досао у посјету ваљда има право цовек . И волио би да знам кад су се дијелиле те јунице са фармаланда посто горе нема вец 5 год крава. Само остсли напацени радниви.