Говорит Белград: У Москву стиже најбоља одбрана ЛЕ!

Фамозна Звездина петорка није примила гол на последње четири европске утакмице, само два пута је матирана у претходних седам дуела!

Фудбал 21.02.2018 | 00:00
Говорит Белград: У Москву стиже најбоља одбрана ЛЕ!
Навијачки поклич са трибина каже: „Ајмо, ајде сви у напад“. Црвено-белима је у Москви потребан један гол како би широм отворила врата осмине финала Лиге Европе, али нема сумње да ће по руском мразу Владан Милојевић провоцирати срећу погледом ка фамозној одбрамбеној петорци. Није то игра укорењена у историји клуба са Маракане, међутим и да присутан Ричмонд Боаћи и да је Гелор Канга још у клубу, навијачи Црвене звезде највише би се уздали у дефанзиву перфекцију.

На такав став указују резултати. Црвена звезда је пре седам дана, одолевши Армејцима на Маракани, из руку аустријског Салзбурга извукла епитет екипе са најбољом одбраном у Лиги Европе. Црвено-бели су укључујући лигашки део и први меч шеснестине финала капитулирали само два бода, док је голман Салзбурга у три наврата морао да вади лопту из мреже.

„Чуо сам за тај податак. Можда ћу се поновити и рећи оно што је много пута речено, али ако хоћете да се одбраните против екипа као што су ЦСКА, Арсенал или Келн, пре тога морате да будете компактни. Када смо близу играча, када се бранимо колективно, стварно нам је тешко постићи гол. Показали смо то и у првенству и у Лиги Европе“, поручио је у изјави за МОЗЗАРТ Спорт Вујадин Савић.

Док је високи штопер био на терену у европским биткама црвено-бели су само једном капитулирали. Било је то на премијери Лиге Европе против БАТЕ Борисова. Последњи пут мрежа Црвене звезда се затресла 19. октобра 2017.године када је Жиру ударцем преко главе донео победу Тобџијама на београдској Маракани.

„Од када смо почели да играмо Лигу Европе сви стално причају да имамо испит генерације. Ја не гледам то тако. Ово је за нас још једна утакмица у низу током које можемо да се докажемо. Било би глупо да обећавам како ћемо сигурно сачувати мрежу у Москви. Међутим, ако будемо били чврсти као у Београду могућ је и такав сценарио. Па да се тај фантастичан низ још мало порави“,јасан је Вујадин Савић.

Без помоћи Савића црвено-бели су сачували Милана Борјана у Келну. Тада је бриљирао млади СрђанБабић који је као алтернативни члан Звездине фамозне одбране скупио 114 минута. Најстандарднији су Филип Стојковић и Милан Борјан. Они су одиграли свих 630 минута у Европи и дали велики допринос писању дефанзивне историје.

„Готово невероватан податак. Не знам ко је пре нас, говорим о европским оквирима, сачувао мрежу на сва три гостовања у групи. Још смо сад подебљали статистику, пошто нисмо примили гол против ЦСКА. Стварно импресивне бројке, сигурно ћу на њих бити поносан и кад завршим каријеру. Међутим, идемо у Москву по још једно достигнуће. Верујем да можемо да их задржимо. А ако не успемо, онда само да прођемо“, кроз осмех прича десни бек Црвене звезде Вујадин Савић.

Много тога је написано већ о европским играма Звездиних дефанзиваца. Када једном није ишло - други је био јунак епизоде:

„Моја партија живота“. Француз Ле Талек је имао само проблема у првом колу против БАТЕ Борисова. Све после тога одрадио је перфектно. Имао је и оно чувено вађење лопте из празног Борјановог гола на Емирејтсу.

И када ту нису били стандардни чланови одбране Владан Милојевић је знао да пронађе уске тактичке пролазе и учини да Звездине одбрана изгледа као да је у стандардном саставу. Велику улогу имао је и Марко Гобељић кога је Владан Милојевић промовисао у левог бека. И није погрешио, што је на својој кожи осетио Тио Волкот на Емиратима.

„Никада нисам био леви бек до доласка у Звезду, међутим тренер Милојевић је осетио да и на тој позицији могу да помогнем. Сада када сте ми прочитали те податке за себе могу да кажем да сам додатни члан најбоље одбране у Лиги Европе. Надам се да ћемо то звање задржати и наставити да сањамо. Погледајте какве играче смо оставили без учинка. Надамо се да ће у тој колони недоречених бити Муса и Витињо. Мада биће паклено. Међутим, сад сви пуцамо од самопоуздања, вероватно то знају и у ЦСКА“, каже Марко Гобељић за наш портал.

Звездину одбрану чека још један деликатан задатак, али на мукама ће бити и нападачи ЦСКА. Сигурну су чили глас из српске престонице. Говорит Белград: „У Москву стиже најбоља одбрана Лиге Европе“.

ЧЛАНОВИ ЗВЕЗДИНЕ ФАМОЗНЕ ОДБРАНЕ

Милан Борјан (7 утакмица, 630 минута, 2 примљена гола)
Филип Стојковић (7 утакмица, 630 минута, 2 примљена гола док је био у игри)
Вујадин Савић (6 утакмица, 516 минута, 1 примљени гол док је био у игри)
Дамијан Ле Талек (7 утакмица, 630 минута, 2 примљена гола док је био у игри)
Милан Родић (5 утакмица, 440 минута, 2 примљена гола док је био у игри)
Марко Гобељић (5 утакмица, 197 минута, 1 примљен гол док је био у игри)
Срђан Бабић (2 утакмице, 114 минута, 1 примљен гол док је био у игри)

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

канатларовски

21.02.2018 07:59

Такође "фамозни напад" у последњих 7 утакмица у Лиги Европе 3 гола, као Грци 2004.

ОДГОВОРИТЕ