Чувари традиције мајевичког краја

У Центру за културу и информисање у Лопарама, уз богат културно-умјетнички програм одржано је синоћ завршно вече традиционалне манифестације "Мајевичко посијело-2018", која има такмичарско-ревијални карактер.

Република Српска 19.02.2018 | 07:19
Чувари традиције мајевичког краја
Предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" ове мајевичке општине  Радмила Митровић подсјетила  је да је циљ оваквих културних садржаја очување и његовање духовних и народних вриједности мајевичког краја.

"Ова манифестација траје од половине децембра протекле године. Одржана су такмичења у игри прстена, вокално-инструменталних група, хармонике, фруле, шаргија и фолклорних ансамбала, као и изложбе кућне радиности", рекла је Митровићева новинарима.



Руководилац секције за очување народне традиције у СПКД "Просвјета" Митар Спасојевић истакао је да је на посијелу учествовало 120 такмичара из свих мјесних заједница са подручја општине Лопаре.

Спасојевић  је подсјетио да се "Мајевичко посијело" одржава већ осамнаесту годину заредом.

Покровиитељи манифестације су Министарство просвјете и културе Републике Српске и општина Лопаре.



Начелник Лопара Радо Савић изразио је увјерење да ће ова културна манифестација трајати и даље и пренијети се на млађе генерације с циљем очувања традиције мајевичког краја.

"Сви обичаји који красе Мајевицу траба да буду сачувани, а `Мајевичко посијело` је прилика да се дио традиције нашег краја прикаже у најљепшем свијетлу а општина Лопаре ће и у наредном периоду материјално помагати овакве и сличне манифестације, истакао је Савић.

Он је захвалио СПКД-у "Просвјета" који даје велики допринос очувању традиције мајевичког краја.

Свечаности је, осим бројних грађана мајевичког краја, присуствовао архијерејски намјесник тузлански протојереј-ставрофор Стево Јовић, руководство општине Лопаре и Центра за културу и информисање.

Манифестацију је организовало СПКД "Просвјета" Лопаре уз подршку Центра за културу и информисање ове општине.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Петра

19.02.2018 08:10

Одлична манифестација! Традицију треба његовати и чувати. Свака част Општини Лопаре, СПКД-у "Просвјета" на челу са предсједницом као и Центру за културу који је центар свих догађања у Лопарама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М.Т.

19.02.2018 10:25

Све похвале Општини Лопаре, Центру за културу и информисање као и СПКД-у "Просвјета", на очувању и његовању традиције на нашим просторима.

ОДГОВОРИТЕ