ФЗО - послодавци: Дуг 320 милиона

Међусобна дуговања Фонда здравства и послодаваца већа су од 320 милиона марака. И једни и други траже да се проблем коначно ријеши. Стручњаци окривљују Владу за овакво стање, јер се не односи једнако према јавном и приватном сектору.

Република Српска 18.02.2018 | 19:44
ФЗО - послодавци: Дуг 320 милиона
Дуговања између Фонда здравственог осигурања и послодаваца у Српској премашила су 320 милиона марака. Послодавци потражују од Фонда здравства око 45 милиона. Из Фонда кажу да раде на припреми споразума о измирењу дуга који имају према послодавцима по основу рефундације боловања. Међутим, они упозоравају на обавезе које послодавци имају према њима.

“Дуг према Фонду због неуплаћених доприноса за здравствено осигурање износи око 280 милиона марака, од чега готово пола дуга није реално наплативо, јер се предузећа налазе у стечају или ликвидацији. Када би се доприноси редовно уплаћивали, прилив Фонда би био бољи и Фонд би своје обавезе могао да измирује на вријеме”, нагласили су у ФЗО.

Послодавци тврде да се већина тих дуговања односи на јавни сектор. Саша Тривић каже да они воде одређену битку са Фондом здравства.

“Ја теби сваки мјесец плаћам здравствено осигурање, а ти мени не враћаш оно што си ми дужан на име боловања, него кажес - ви сте мени сви заједно дужни. Двадесет година нисам закаснио са уплатом доприноса, а ти мени три године ниси платио”, објашњава Саша Тривић из Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Стручњаци сматрају да је највећи кривац у овом случају Влада Републике Српске.

“Имамо двојност понашања власти када је у питању јавни сектор. Дозвољено је да се не исплаћују доприноси, што је тотално накарадни приступ који је Влада дозволила да се дешава у посљедњих десет година. Знате, ако имате двојност, ако је неко у јавном сектору, он може да прави губитке, ако је у приватном он мора да пропадне. То је начин који није добра пословна клима”, сматра економски аналитичар Зоран Павловић.

Из Уније послодаваца су за нашу телевизију потврдили да је одржан састанак са представницима Фонда здравстевног осигурања и да је договорено да буде потписан споразум којим би се дефинисала дуговања Фонда до 31. децембра прошле године.

Договорено је да се обавезе по основу боловања плаћају сваки мјесец, како не би дошло до даљег повећања дуга према послодавцима.



БН телевизија

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Пекар

18.02.2018 20:42

има ли нека тема коју овај тривиц не коментарисе.Па дај висе изадји на изборе да видис колико вриједис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.02.2018 10:22

Изгледа да нема,..зељан цовјек промоције,..

Name

Гавеан

19.02.2018 06:00

Побједа и напредак са насим царем и светосавским мучеником госп уваженим предсједником Милорадом Додоиком на изборима и еконономском просперитету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиxy

19.02.2018 07:19

Годинама нису плаћали порезе и доприносе (могло им се), и само гурнули фирму у стечај...какво домаћинско водјење РС?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговорности

19.02.2018 10:33

никад, само прича, ми сто нас је невоља притиска, трпимо.