Афере се крију, а оптужница нема

Спектакуларна хапшења, безбројни предмети, милионске афере – све је на чекању, или у фиокама. Главни ликови незаконитих радњи након краћег одмора у затвору изашли су на слободу. Без оптужнице. Досадашња пракса је показала да тужиоци, углавном, не реагују. Афере су у чврстом заграљају политике и правосуђа прикрију.

Република Српска 18.02.2018 | 19:36
Афере се крију, а оптужница нема
"Шефови политичких партија људи су који имају највећу политичку и другу моћ у БиХ. Знају да оног тренутка када систем профункционише, да ће они први бити на мети. Када бисмо имали ефикансо и независно правосуђе, они би били први процесуирани", каже Ивана Корајлић из "Транспаренси интернешнела БИХ".

Двадесетак тужилаца за борбу против криминала и корупције прошле године није подигло ниједну озбиљну оптужницу. Осим у случају Кемала Чаушевића. Акција "Пандора" описана је као највећа послијератна акција против организованог криминала.

Штета са двије милијарде прерачуната је у тек два милиона марака. Од 14 регистратора доказног материјала остала су само два, док је из оптужнице елиминисано кривично дјело организовани криминал. Можда баш због приче да ће оптужница овом предмету уздрмати врхове СДА, ХДЗ-а БиХ и СНСД-а. Међутим, од те приче није било ништа.

"Ја да могу натјерати ово, да не кажем, килаво Тужилаштво. Да могу, ја бих канџијом гонио. Немам тај капацитет", изјавио је министар безбједности у СМ БиХ Драган Мектић.

Канџије нема, зато има празне чаше резултата. Колико је дно најбоље показује примјер да државно Тужилаштво о стању у правосуђу достави три реченице. Тужиоци готово у сваком случају упирања прста у њихов нерад позивају се на притисак на независност њиховог рада.

"Сви политичари у овој земљи врше притисак на правосуђе", рекао је предсједник ВСТС БиХ Милан Тегелтија.

Ово ни по чему изненађујуће признање Милана Тегелтије не значи глас разума. А и како би када се ни Високи судски и тужилачки савјет није прославио својим одабирима. У том правосудном кругу умотавају се афере и звучна имена, одмотава се све више прича да су и суд и Тужилаштво
под директном контролом политичких лидера. И ником ништа.

Чак је и Министарство правде БиХ утврдило да држање бројних крупних случајева у фиокама или преблага казнена политика, стимулативно дјелују на починиоце кривичних дијела. И ником ништа.

Многи би рекли да неколико реченица о раду правосуђа указује да се киминал заташкава или да ништа не раде. И ником ништа. То у некој другој нормаланој земљи не би било ни појмљиво.

Није ни за очекивати да ће се нешто у скорије вријеме промијенити, јер су у корупцију и афере упетљани и они који би требало да се боре против криминала. И ником ништа.



БН телевизија

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Ин

18.02.2018 18:57

Подрска министру Мектицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

18.02.2018 20:21

Зашто министре полицију не тјерате да пишу пријаве тужиоцима да се једном затвори круг одговорности. Овако пријава се поденесе туźилац је дрźи у ладици вријем чини своје и ништа од оптужнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

18.02.2018 20:41

Афере криминала и корупције неце се рикесавати у Суду БиХ ,структурални дијалог их је смнестирао и додијелио ентитским Судовима,с обзиром да су лопови носиоци власти,па ваљда оцекујете да це судити сами себи! Суд БиХ је за ратне злоцине и ту се оптузује ко год је остао зив аније био дезертер,профитер,лопов односно припадник садасње владајуце структуре лопова!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАНДИ

18.02.2018 21:02

Па ста сад ,да народ крене без знања са мотикама да ријеси те проблеме.Ти као цовјек који све прокоцка и неради па пита зену гдје су паре.Мрдни гузове хапси то је твој посао.Ниси ти новинар.Дал теби неко мазне 100 марака како би онда брзо реаговао.Овако ко сиса народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

заинтересован

18.02.2018 22:11

Интересује ме шта је овај Тегелтија завршио стварно, знам да је морао бити п5равник са правосудним испитом да би обављао прање српских и осталих криминалаца. Мени лично личи на неког ко ради у секјуритију, о њему не знам, али знам да је Јукићка радила у трговини, гдје би и остала да није било рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коза Ностра

19.02.2018 08:46

Шта је са милионским шверцом цигарета преко граничног прелаза Стрмица Сипа доставила извјештај тужилаштву БиХ још 2010 године..... Ко је од тужилаца узео огромне паре да аферу држи у лаици тј оптужницу Мирослав Д Марковић кључни човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта сте очекивали

19.02.2018 10:33

Ништа се друго није могло ни очекивати јер тужилаштво у ком ради НЕПИСМЕНА СЛАВИЦА МАТИЈАШ и није тужилаштво него БАКИНАЧКО сеоско раскршће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.02.2018 14:15

Славица је жена за лијечење,а кривац за њене функције је њен бивши супруг Ненад Балабан каји је Славицу и запослио. Ненад Балабан је олош који је повезан са Додиком и Милошем Чубриловићем па је тако и Славица постала тужиоц. Славица Матијаш је промискуитетна особа и као таква не може радити у тужилаштву ни као кафе куварица....

Name

БОБАН БЛАГОЈЕВИЋ

19.02.2018 14:35

Једва чекам ову екипу да ми дође!

Name

Са Миланом Тегелтијом????

19.02.2018 10:55

Милан Тегелтија који учествује у свим облицима криминала што лично што преко кума Владе Јуришића је главни у ВТВСу и то је одговор на све недоумице и сва питања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ревизија Диплома

19.02.2018 12:27

Приоритет је ревизија диплома а поготово са правних факултета! Прије рата се Минимаx спрдао са бањалучким правним факултетом и говорио београданима који иду на море у Макарску да воде рачуна кад пролазе кроз Бањалуку да им неко не закачи Диплома правног факултета за ауспух...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

19.02.2018 13:23

Прво треба кренути од Жељке Цвијановић???? Чуј она магистар права,тузно и јадно!

Name

ре

19.02.2018 13:25

Неписменој Славици Матијаш треба провјерити и диплому основне школе,а о факултету да не причамо!!!!!!!!

Name

Браво

19.02.2018 13:28

На Основном Суду у Бањалуци је 80% неписмених судија који су слуге Милорада Додика јер само неписмени људи могу служити једном олошу као што је Милорад Додик.......

Name

ре браво

19.02.2018 13:54

Заборавио си окружни суд у Бањалуци,осим пар честитих и одговорних људи све остало је олош,поцев од Додикове љубе Данијеле Миловановић па надаље!

Name

Мечка

19.02.2018 14:58

Заиграце мечка и њиховим вратима само је питање дана