КРК - финале: Фактор умора...

Ко одморнији дочекује финале у Нишу?

Кошарка 18.02.2018 | 16:45
КРК - финале: Фактор умора...
Куп је кратко такмичење. Експлозивно такмичење. Један, два, три - и готово. Много потрошње у кратком временском периоду. Црвена звезда и Партизан су стигли до финала Купа Радивоја Кораћа и чека их трећа утакмица за три, односно четири дана.

Ко је уморнији, ко је како распоредио минутажу, ко има дужу клупу?

Кренимо од почетка. Оба тима су имала једну тежу и једну лакшу утакмицу. За Партизан је то ишло природно, док је Звезда имала далеко тежи посао у четвртфиналу него у полуфиналу. Борац је био на корак од сензације.

И на том мечу не само да су се играчи емотивни потрошили, већ су и психички потрошени више него што је то стручни штаб предвиђао.

„Потрошили смо се много више него што смо планирали”, рекао је Алимпијевић после тог меча.

Колико је то важан аспекат и део и вечерашње утакмице говори чињеница да је тренер Звезде о томе говорио још пре почетка турнира.

Али, истакао је и да он из одређеног угла гледа позитивно на то што ће Звезда играти три меча за четири дана. Да је то предност црвено-белих.

"Значајно је то за нас и одређена је предност, јер одиграти три утакмице у четири дана није лако и нама је можда то најближе од свих екипа које су тамо. Навикли смо на напоран ритам и то када имате мање времена за спремање утакмица", рекао је Алимпијевић веровано пре свега мислећи на ситуације у којима је Звезда играла по два меча и то у Евролиги и то уз путовања. Сигурно је имунитет црвено-белима јачи од Партизана у овом аспекту.

Наравно, о распоређености минута је говорио и Ненад Чанак. Довољно је само рећи да јеу првом мечу против Златибора убацивао у игру свих 12 играча! И да у том мечу, рецимо, нико није играо више од 22 минута, а практично је свима максимално дозирана минутажа. Највећи су терет поднели Андрић, Танасковић, Си и Вон.

За разлику од тога у другом мечу Чанак је држао Вилијамс Госа, Сија и Маринковића близу 30 минута на паркету и играо је са 10 играча у ротацији. Био је то тежи меч и црно-бели су се свакако више потрошили у њему.

Објективно гледано, Звезда има дужу ротацију и дужу клупу. Врло могуће да ћемо видети два играча Звезде у саставу а да нису ни играли у прва два меча - Пера Антића и Стефана Јанковића. То је луксуз какав Партизан себи не може да приушти,  тиче се дужине клупе.

Такође, Звезда је игра три меча за четири дана, а Партизан три меча у три дана без одмора с тим да је његово полуфинале завршено после Звездиног меча што додатно отежава ствар црно-белима. Са друге стране проблем Звезде је што су Фелдин и Рочести  били мало више оптерећени минутажом. Много је важно по Звезду како ће Енис одиграти јер је Рочести играч који је сигурно поднео највећи терет у досадашњем делу сезоне, а ради се о једном од најстаријих играча у постави. Енис је то добро радио у полуфиналу.

Партизан је у досадашњем делу сезоне одиграо 32 меча укупно рачунајући АБА лигу (20 мечева), Еврокуп (10 утакмица) и Куп Радивоја Кораћа (четвртфинале и полуфинале).

Звезда је у АБА лиги (20) и Евролиги  (22) одиграла укупно  42 меча, па са и ова два прва на Купу то даје цифру од 44 утакмице у досадашњем делу сезоне. Дакле, 12 утакмица више од вечитог ривала.

Извор: моззартспорт

ФОТО: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар