Најава, Звезда - Партизан: За Куп - седми пут!

Недеља у 21 час. Ко ће победити и освојити први трофеј? Шлаг на торти! Само, које боје? Гледаћемо репризу прошлогишњег финала Купа Радивоја Кораћа између Црвене звезде и Партизана.

Кошарка 18.02.2018 | 14:30
Најава, Звезда - Партизан: За Куп - седми пут!
Као и прошле године и шест пута пре тога, "вечити" ривали поново ће у недељу играти за први трофеј ове сезоне - "Жућкову левицу", која ће добити власника око 23 часа.

Партизан ће играти за 14. пехар у клупској историји, а Звезда за десети и биће то њихов седми међусобни окршај у борби за трофеј.

1973. (ЗАГРЕБ): Звезда - Партизан 71:65
1994. (НОВИ САД): Партизан - Звезда 104:102
2009. (НИШ): Партизан - Звезда 80:65
2012. (НИШ): Партизан - Звезда 64:51
2013. (КРАГУЈЕВАЦ): Звезда - Партизан 78:69
2017. (НИШ): Звезда - Партизан 74:64

На паркету где су се срели и прошле године, црвено-бели су до финала победили Борац Чачак, а потом ФМП, док је Партизан елиминисао Златибор, па Мегу Бемакс.

У односу на прошлосезонски дерби у финалу, "вечити ривали" направили су велике промене у саставу, па није много играча који су и пре 12 месеци играли за "Левицу".

Међу црвено-белима то су капитен Бранко Лазић, Огњен Добрић и Милко Бјелица, а међу црно-белима ту су капитен Новица Величковић, Михајло Андрић и Никола Танасковић. Дрес Звезде због повреде те вечери није носио Немања Дангубић, а за Партизан није наступио Вања Маринковић, као један од тројице одсутних због тровања.

Здравствени разлози спречили су прошле зиме и Александра Џикића да води тим у Нишу, па је зато овогодишње финале друго у тренерској каријери Ненада Чанка. Са друге стране, Душан Алимпијевић, први пут ће водити екипу у финалу и имаће шансу да освоји свој први трофеј.

Утакмица за трофеј почеће у 21 час, уз директан пренос на ТВ Арена спорт, а тренери оба тима располагаће свим играчима које су повели у Ниш. Алимпијевић је то и најавио на конференцији, поруком да су и "ровити" Перо Антић и Стефан Јанковић спремни да одиграју свој први меч на Купу 2018. године.

Када се све сабере и одузме - очекивано. Црвена звезда и Партизан су одрадили успешно посао на Купу Радивоја Кораћа, стигли су до финала, многима су тако испунили жељу, па нама свима преостаје само да се опустимо и уживамо у финалу између наша два најбоља клуба. Нови вечити дерби заказан је за вечерас од 21 час у дворани Чаир у Нишу.

Шта можемо да кажемо пред ово финале?

Сви знају шта дерби носи, а овога пута ће донети неком од два клуба први трофеј у сезони. Биће то реприза прошлогодишњег финала Купа. Звезда ће, са прилилчно измењеним саставом, бранити трофеј, док ће Партизан тражити своју прву Жућкову левицу још од 2012. године када се домогао трофеја баш у Нишу. Црвено-бели су прилично доминантни последњих година, узели су четири од последњих пет Купова. Низ је прекинула само Мега 2016. године.

Можемо да констатујемо да је Звезда фаворит и на овом мечу, али вероватно мањи него пре почетка турнира. Прво - црвено-бели, утисак је, нису бриљирали до сада, имају проблема у организацији игре и концентрацији на паркету генерално. А друго - Партизан игра боље него што се очекивало, у полуфиналу је имао неколико двоцифрених играча и показао је да у некој врсти налета долази Звезди на црту.

Очекује се велика борба у рекету, а Ђорђе Гагић исту дочекује после дабл-дабла са Мегом. Имаће Матијас Лесор и Ален Омић доста посла са њим, па и ту можемо да ће се меч донекле ломити.

Параметар који је увек приоритетан код Звезде је шут за три поена. Тим Душана Алимпијевића целе сезоне одлично шутира ван линије 6,75. Дао је Реалу 17 тројки, дао је ФМП-у исто толико, затрпавао је обруче многим клубовима и на Јадрану и у Европи. Видели смо Дилана Ениса како шутира 6/6 у првом полувремену против ФМП-а. То је статистичка колона која ће бити изузетно важна. Ако Звезда буде сипала тројке како зна, биће ближа победи. У то нема сумње.

Три тројке од тих 17 биле су дело Марка Кешеља. И он је прорадио.

„Наше амбиције се знају. Дошли смо овде да освојимо Куп. Мени значи и добра одбрана и добар скок, и тројка и улаз. Све ми значи. Добро сам одрадио посао, надам се да ћу добити шансу у финалу. Немам проблем са самопоуздањем. Гостовао сам овде са репрезентацијом када су биле квалификације, играо сам са Мегом против Звезде. Имам две сребрне медаље из Ниша, надам се првом злату. Зна се шта носи утакмица са Партизаном. Најозбиљније ћемо ући у меч, калкулације за нас не постоје. Ми смо толике екипе у Евролиги добили, а нисмо били фаворит. У финалу нема фаворита. Против Звезде играју сви да нас оборе, а ми да им то не дозволимо“, рекао је Марко Кешељ у најави финала.

Имаће и Партизан чиме да одговори.  Црно-бели су у полуфиналу убацили 13 таквих шутева, а истакли су се Вања Маринковић и Александар Аранитовић. Без тога неће моћи да пруже отпор евролигашу.

„Значи ми сваки погодак, као и сваком играчу за самопоуздање. Мени је сигурно значило што су ушле те тројке. Покушаћу да наставим. Надам се да ће и мени, а и осталим играчима улазити такви шутеви. Дерби је специфична утакмица. Можда су они бољи, фаворити, али финале је финале, идемо на победу. Неутралан је терен, биће и једних и других навијача, биће занимљиво“, рекао је Аранитовић.

Наравно, када су Куп такмичења у питању увек је важно и то колико ће екипе бити спремне и одморне.

Црвена звезда је после четвртфинала имала један дан више за одмор, док је Партизан повезао два меча, а сада га чека и трећи без паузе. Такође, Звездин полуфинални меч се раније завршио. Са те стране Звезда има предност. Мада, оба тренера су се трудила да што више сачувају своје играче за само финале.

Најављене су и велике мере обезбеђења. Биће навијача оба клуба, сећамо се немилих сцена од прошле године. Најављено је било и ригорозније претресање на улазима, то јесте био случај, али смо опет видели да су неки од навијача уносили бакље на трибине. Врло је важно да не буде никаквих инцидената који би покварили кошаркашки ужитак и дојам. Ове године можда неће бити најватренијих навијача Звездезбог бојкота, али хоће две фракције навијача Партизана као што је то био случај у прва два меча.

Уколико сте љубитељ статистике и клађења онда вас сигурно интересује да је Звезда добила четири од последњих пет мечева против Партизана, односно да је добила последња два сусрета. Могли бисмо да гледамо ефикасну утакмицу па размислите и о плусу поена који је често долазио у дербијима. Иначе, подсетимо се, резултат прошлогодишњег финала био је 74:64 за Звезду, дакле био је то меч на мањи број поена.

Црвена звезда ће на овом мечу моћи да рачуна на Пера Антића који је био у тиму у полуфиналу, али није играо зато што није било потребе  за то. Зато вечерас можемо да га очекујемо на делу. Поред њега, у конкуренцију за састав се враћа и Стефан Јанковић. Он је тренирао пред полуфинале, одрадио загревање, али није се „скидао“. Јанковић је имао проблем са температуром, али сада је то иза њега.

Једно је сигурно - колико год се ми трудили да резонујемо пред финале, јасно је да ту нема превише логике. Дерби је дерби, као што малтене сви актери изговарају као песмицу научену напамет, нема тог јунака који може да предвиди како ће се ствари одвијати. Зато дерби и јесте светковина српске кошарке.

А вечерас нас чека дерби у облику шлага на торти званој финале Купа Радивоја Кораћа.

За сладокусце.

КУП РАДИВОЈА КОРАЋА - ФИНАЛЕ

21.00: Црвена звезда - Партизан

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар