КРК: Вјечити дерби у финалу Купа? СИ!

Партизан тројкама оверио финале Купа са Звездом! Кошаркаши Партизана пласирали су се у финале Триглав осигурање Купа Радивоја Кораћа после победе над Мега Бемаксом 89:79 у нишкој дворани Чаир.  Партизан "изазива" Звезду! У недељу од 21. 00 за "Жућкову левицу" ће другу годину заредом играти београдски "вечити" ривали.  Неизвестан окршај у другом полуфиналу Купа Радивоја Кораћа припао црно-белима. Под кошем доминирао Гагић, Маринковић и Величковић одиграли сјајан меч.

Кошарка 17.02.2018 | 23:05
КРК: Вјечити дерби у финалу Купа? СИ!
Партизан ће у финалу играти против "вечитог ривала" Црвене звезде која је раније у току дана победила ФМП 98:82.

Црно-бели су славили захваљујући изванредном шуту за три поена (13/21) и скоку у нападу (18).

Нејефикаснији у Партизану је био Вања Маринковић са 18 поена, дабл-дабл је остварио Ђорђе Гагић са 14 поена и 13 скокова, Си је убацио 13, а Новица Величковић је имао 12. 

Влатко Чанчар је имао 20 поена у дресу Меге, Никола Ребић је додао 17, а Марјановић 11 поена. 

Шест поена за око пет минута и само један погодак из игре нису баш идеалан почетак било које кошаркашке утакмице, а управо је тако почео меч у Чаиру. 

Изгубљене лопте, лош избор шутева и промашаји су "прштали" на све стране па не изненађује што ниједна од екипа није успевала да направи осетнију предност. 

Партизан је у првој четвртини имао четири поена предности после солидне мини-роле Квамија Вона и контре у којој је положио за 18:14.

Мега је у другу деоницу ушла са четири поена заостатка (20:16) и имала је много изгубљених лопти. Партизан је промашивао и промашаје надокнађивао скоковима у нападу, али помака није било све док Вања Маринковић није погодио тројку за 30:23.

Новица Величковић је у тим тренуцима до 15. минута већ имао шест асистенција. Најзанимљивији део првог полувремена уследио је у последњих пет минута када Партизан успева да се одлепи на +12 (42:30), али онда Мега готово ни из чега успева да се врати.

Неколико узастопних напада у којима је Мега купила своје промашаје скупо су се осветили Партизану јер су играчи у ружичастим дресовима брзо стигли до серије од 11:0 и до полувремена смањили на 42:41.

Ни у наставку меча није мањкало узбуђења. Трећа четвртина је отворена серијом тројки на обе стране, Партизан је успевао да се одлепи, али се Мега враћала све до последњег минута када је лопту у руке узео Новица Величковић.

Погодио је тројку, а онда и финтирао Николу Мишковића за погодак уз фаул и 68:60 за Партизан на уласку у последњу четвртину.

Црно-бели тада успостављају потпуну контролу коју су захваљујући расположеном Маринковићу и скоковима у нападу Гагића одржавали све време.

Имао је Партизан и +12 на 82:70, а његовим играчима није сметало ни то што су последњих пет минута играли без капитена Новице Величковића који је искључен због неспортске и техничке грешке у 35. минуту.

Партизан ће у недељу играти репризу финала Купа из прошле године када је Црвена звезда била боља.

Пети пут у "ери" Купа Радивоја Кораћа, која траје од 2003. године, у мечу за трофеј састаће се Партизан и Црвена звезда.

По сценарију из 2017, црвено-бели су у полуфиналу били убедљиви против екипе ФМП, док је Партизан постао други финалиста победом над Мегом - 89:79 (20:16, 22:25, 26:19, 21:19)!

Црно-бели су били шутерски расположени (13/21 за три поена) и имали су незадрживог Ђорђа Гагића под кошевима, који је уграбио осам од укупно 18 Партизанових офанзивних скокова.

Мега је завршила прво полувреме серијом од 11:0, којом се потпуно вратила из двоцифреног заостатка (42:30), док је у трећој четвртини успела и да изједначи - 58:58, тројком Синовеца у 27. минуту.

Партизан је на то реаговао преломном серијом од 10:2, уз по пет поена Банџе Сија и Новице Величковића (68:60), да би Александар Аранитовић са две тројке повисио на 74:63.

Мега није имала ни снаге ни концентрације да у преосталих седам минута поново узврати, о чему сведочи и реализација слободних бацања - 7/13 у другом полувремену, након одличних 17/19 у првом делу меча.

Куриозитет је да су црно-бели у већем проценту шутирали тројке (61 одсто), него за два поена (43) или слободна бацања (57). Звезда је у суботу такође била прецизна са преко 6,75 метара (17/30), а видећемо ко ће се боље показати у недељном финалу.

Гледаћемо вечити дерби у финалу Купа Радивоја Кораћа!

Партизан се намучио против Мега Бемакса, али ипак успео да се домогне борбе за трофеј. Био је то напет меч где ниједна од екипа није успевала да се одлепи, а да ова друга екипа убрзо не одговори.  Партизан је био тај који је стално имао инциијативу, био је тај који је бежао, а Мега јурила. Црно-бели су побегли на осам поена пред крај треће деонице, то су наставили у последњих 10 минута, и успели да славе са 89:79.

И то највише уз помоћ Новице Величковића и Бонџе Сија. Одлично су се показали и Александар Аранитовић и Вања Маринковић са тројкама у поледњој деоници, као и Ђорђе Гагић током већег дела меча, највише у скоку.

Партизан је на старту меча напао Мегу  испод коша. Ненад Чанак је замислио да на тај начин угрози противника. У тој идеји јако су били битни Величковић и Гагић који су покушавали нападе унутрашњом игром. Посебно је Гагић био доминантан у старту меча у скоку, али му је недостајала завршница.

Мега је одлично трчала контре и на тај начин правила проблеме црно-белима. Милојевић је решио да младошћу и брзином одговори на снагу Партизана.

Си је одлично отворио меч двојком и тројком, а Мега је полако почела да погађа за три поена што се показало као њено велико оружје још у четвртфиналу против Динамика.

Било је то право надмудривање кош за кош у првом полувремену, а онда је Партизан повезао пет поена преко Вање Маринковића и отишао на прву осетљивију предност - 30:23.

Почео је Партизан да погађа за три поена, Маринковић је наставио да решета, укључио се у игру и Вилијамс Гос, Мега је на то имала одговор добрим офанзивним скоком и све је то довело Чанковсастав у предност на полувремену од само једног поена разлике - 42:41. Испустили су црно-бели двоцифрену предност. Чанкова нервоза због тога је била очигледна.

Партизан је после састанка у свлачионици боље кренуо у другу деоницу, Велчковић је погодио са дистанце и Партизан је опет имао шест поена предности  и иницијативу у мечу где је имао већинску подршку са трибина.

Влатко Чанчар је имао свој меч, после сваког потеза се ударао руком  у груди и тиме показивао да је наоштрен до крајњих граница за овај дуел, а то је показивала и статистика.

Исто тако расположен за игру био је и Бонџа Си којије везаним поенима држао црно-беле у предности када се ломио резултат у завршници треће деонице. У последњој је одличан био Александар Аранитовић, а Новица Величковић је искључен због друге техничке грешке.

Ипак, то није сметало Партизану да дође до веома битне победе.

У финалу Купа - Црвена звезда против Партизана.

Куп Радивоја Кораћа: Партизан - Мега Бемакс 89:79

Дворана Чаир, Ниш
Судије: Белошевић, Јовчић, Јурас

ПАРТИЗАН: Вилијамс - Гос 8, Вон 6, Си 13п, 6 ск, Тадић, Аранитовић 6, Маринковић 18, Танасковић, Величковић 12, Гавриловић, Андрић 3, Гагић 14, Шалић 9

МЕГА БЕМАКС: Ребић 17, Синовец 3, Марјановић, 11 Чанчар 20, Чарапић 6, Јарамаз 10, Битадзе 6, Лазић 6, Копривица, Самарџиски, Мишковић, Капетановић

КУП РАДИВОЈА КОРАЋА - ПОЛУФИНАЛЕ

Субота

Црвена звезда - ФМП 98:82
/Енис 20 - Апић 21/

Партизан - Мега Бемакс 89:79
/Маринковић 18 - Чанчар 20/

Извор: мондо.рс/моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар