КРК: Звезда преко ФМП у новом финалу!

Звезда на крилима Ениса до новог финала у Чаиру! Црвена звезда први је финалиста Триглав осигурање Купа Радивоја Кораћа пошто је пред 4. 500 навијача у Чаиру поразила ФМП – 98:82 (27:28, 24:16, 22:17, 25:21).  Црвено-бели и уз расподелу минутаже рутински победили свој развојни тим. Стефан Лазаревић већ у првом минуту повредио колено.  Енисова шутерска рапсодија одвела Звезду у финале Купа - пресудила серија 6/6.  Црвено-бели се релативно рутински пласирали у борбу за трофеј у Нишу савладавши ФМП.

Кошарка 17.02.2018 | 21:15
КРК: Звезда преко ФМП у новом финалу!
За разлику од меча против чачанског Борца, када је бранилац трофеја тек после продужетка успео да избегне сензацију, српски и регионални шампион био је далеко сигурнији против екипе из Железника и имаће прилику у недељу да стигне до рекордне седме 'Жућкове левице'.

Ипак, колико је сада црвено-беле служио шут (18/32 за два, 17/30 за три), толико нису били довољно квалитетни у одбрани, што је у првој деоници кажњавао расположени Филип Човић за вођство 'Пантера' после уводних десет минута игре. 

Некадашњи плеј тима са Малог Калемегдана погодио је прва четири шута за три поена, али се све променило када је Душан Алимпијевић у игру увео Дилана Ениса. 

Фантастични Канађанин покренуо је невероватну серију са шест погођених тројки из исто толико покушаја, за својих 20 поена у првом полувремену, а испратили су га Тејлор Рочести и Милко Бјелица, па је Звезда на одмор отишла са осетном предношћу. 

Покушао је ФМП да узврати у наставку, у два наврата је успео да се врати на свега пет поена заостатка, али је ривал увек имао спреман одговор, најчешће шутевима ван линије 6,75, и потпуно рутински и заслужено решио дуел у своју корист.

Најефикаснији у редовима победника био је управо Енис који је остао на 20 поена (1/2 за два, 6/8 за три), за нешто мање од 19 минута у игри, уз три асистенције, а најбоље су га пратили споменути Бјелица са 16, односно Рочести са једним поеном мање и пет асистенција.

Истакли су се још и капитен Бранко Лазић са 13 поена и две украдене, као и Марко Кешељ са девет.

С друге стране, ФМП је предводио сјајни резервиста Драган Апић са 21 поеном (7/9 за два), док је Човић уписао 19 (2/5 за два, 4/8 за три) и пет успешних додавања, али и чак осам изгубљених лопти.

Двоцифрен учинак имали су још Бориша Симанић са 14 поена и пет ухваћених лопти и Немања Ненадић са 12, док је меч, нажалост, обележила и тешка повреда Стефана Лазаревића већ у првом минуту, када је на рукама саиграча и са сузама у очима напустио паркет.

Црвена звезда се без проблема пласирала у финале Купа Радивоја Кораћа и у недељу од 21.00 ће бранити "Жућкову левицу" против Партизана или Меге.

У мечу који ће остати упамћен и по озбиљној повреди колена Стефана Лазаревића, црвено-бели су 17. пут заредом, почев од сезоне 2014/15, изашли као победници из дуела са ФМП Железником - 98:82 (27:28, 24:16, 22:17, 25:21)!

Тиме су се пласирали у финале шести пут у последњих седам сезона. Освајачи трофеја били су 2013, 2014, 2015. и 2017, а губили су од Партизана у финалу 2011. и полуфиналу 2016.

Изабраници Душана Алимпијевића траљаво су почели актуелни завршни турнир Купа. На једвите јаде су избегли елиминацију од чачанског Борца (85:79 после продужетка), након чега су обећали да ће у наставку такмичења у Нишу имати знатно озбиљнији приступ.

У првој четвртини их је намучио расположени Филип Човић, али онда је Дилан Енис заиграо као у трансу. Канађанин је до 18. минута упутио шест шутева за три поена и погодио свих шест, што је Звезду одвело на "плус 13" (48:35, 51:38) и наговестило какав ће бити коначан исход.

Друго полувреме донело је прилично монотону игру, све док ФМП од 31. до 33. минута није изненада направио серију од 9:0 и пришао на 75:70.

Међутим, Џејмс Фелдин и Марко Кешељ тројкама су експресно вратили Звезди двоцифрено вођство (81:70), након чега се разиграо и Ален Омић, за лагано привођење посла крају.

Прошле године су се у полуфиналу састали исти противници, а црвено-бели су такође победили са 16 разлике - 76:60.

После месец дана паузе, у тиму Звезде нашао се и Перо Антић, али није улазио у игру, док је Стефан Јанковић пратио утакмицу у цивилу, пошто се још опоравља од вируса.

ШУТЕРСКИ ПРЕОБРАЖАЈ

Звезда је у четвртак против Борца шутирала тројке 7/36, што је умногоме утицало да Чачани умало направе сензацију. Против ФМП, потпуно друга прича што се тиче шута иза линије 6,75 метара - 18/32.

Црвена звезда није бриљирала, али се мање-више рутински пласирала у финале Купа Радивоја Кораћа!

До таквог резултата је пре свега дошла после фантастичне серије троки Дилана Ениса у првом полувремену, те добрим ролама Бранка Лазића и Милка Бјелице у наставку утакмице 98:82. Резултатски убедљивије него што је то било стање на паркету.

Ритам меча је био прилично спор, неће Душан Алимпијевић бити презадовољан игром свог тима, има ту још доста места за напредак, али је и то било довољно да се први фаворит за титулу пласира у финале и оствари примарни циљ.

Енис је био најефикаснији са 20 поена, Бјелица је додао 16, Рочести  14. На другој страни Апић је дао 21 поен, а Човић 19.

Тамо ће Звезда играти са победником другог полуфинала у ком се састају Партизан и Мега Лекс.

На почетку дуела Звезда је поново  деловала  смушено, посебно у одбрани. То је ФМП искористио па је поенима Човића и Симанића држао предност од шест поена предности. Ипак, Звезда се овога пута није дала изненадити. Прво је  поентирао Лазић, па је онда Рочести имао тројку и неке веома добре потезе па је Звезда брзо стигла до предности, а Американац добио аплаузе од присутних у дворани за своје мајсторство.

Почетак дуела обележила је и повреда Стефана Лазаревића ког је Мајкл Оџо изнео са паркета. Заиста то није деловало добро. Видећемо колика пауза чека кошаркаша ФМП-а.

Ипак, ни ФМП није желео да одустане од своје игре. Наставили су Пантери да нападају преко Апића и то им је поново донело превласт на семафору. Били су равноправан ривал.

Видело се да је Дилан Енис у шутерској “зони”, када је погодио прву  тројку на крају прве четвртфине уз звук сирене, а то се наставило и касније када је повезао  укупно чак шест прецизних шутева ван 6,75, без промашаја, и уз један продор и полагање био је прави предводник Звезде у првом полувремену.

Дао је 20 поена у првих 20 минута. Против тога не би могле да се изборе ни доста јаче екипе од Црвене звезде. На таласу његове добре игре и добрих потеза Бранка Лазића Звезда је отишла на одмор са предношћу од седам поена (51:44). Није то била нека предност  с обзиром на то шта је све Енис погодио. Остали су заказали, посебно у одбрани… Све ван те серије било је у егалу, тако да се добро вече Ениса показало као пресудно.

Иначе, Перо Антић је био у тиму, али га Алимпијевић није уводио у игру на овој утакмици.

И у наставку дуела се показало да Звезда највише проблема има да сачува Апића у рекету, а с њим се највише мучио Матијас Лесор. Као и са горостасним Мајклом Оџом.

Контратежу му је правио Милко Бјелица који се с два закуцавања и једном тројком и полагањем држао свој тим у предности од око 10 поена разлике. Мало је Звезда успела да затегне и одбрану и то је било довољно да се одржи предност до краја меча. ФМП је имао и један напад у последњој деоници, пришао је на пет поена заостатка, а тада је управо Фелдин дао тројку, па и Марко Кешељ. И Звезда је опет отишла на двоцифрену предност.

Звезда ће у  финалу играти против бољег из меча Партизан- Мега Бемакс који је на програму од 21 час.

Куп Радивоја Кораћа: Црвена звезда - ФМП 98:82

Дворана Чаир, Ниш
Судије: Војиновић, Обркнежевић, Глишић

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Кешељ 9, Дангубић, Давидовац 3, Лазић 13, Антић, Добрић, Фелдин 7, Рочести 14, Омић 8, Лесор 8, Енис 20, Бјелица 16

ФМП: Лазаревић, Човић 19, Ускоковић, Јеремић, Апић 21, Ненадић 12, Раданов 7, Бурсаћ, Радовановић, Шешлија, Симанић 14, Оџо 9

Друго полуфинале на програму је од 21 час, а састају се Мега Бемакс и Партизан.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар