Анализа: Најжешћа трка у историји Серије А!

Јувентус вс Наполи из свих углова. . .  Овакав рат гладијатора Апенини не памте. Ко је ментано јачи? Ко има бољи тим и бољег тренера? Коме је лакши распоред? Освајају ли титулу напад или одбрана? Повреде и дужа клупа, судијска помоћ, моћ ван терена. . .

Фудбал 17.02.2018 | 23:50
Анализа: Најжешћа трка у историји Серије А!
Манчестер Сити је прегазио Премијер лигу као плитак поток, ПСЖ је обесмислио Лигу 1, Бајерн је недодирљив у Немачкој, Барселона је ставила шапу на титулу у Примери... Шампионске трке у најјачим лигама Европе су већ одлучене и лишеним смо неизвесности у другом делу сезоне.

Остаје нам само италијанска Серија А где смо сведоци гладијаторске борбе Наполија и Јувентуса. Борба за скудето између Бјанконера и Наполитанаца ће обележити финиш сезоне у Европи ако се рачунају само национална такмичења.

Може ли Наполи да прекине хегемонију гиганта из Торина? Може ли Јуве да помери границе и седми пут заредом постане шампион Италије? 

Како изгледа ситуација тренутно, одговор на то ћемо чекати до самог финиша шампионске трке и последњег кола 20. маја. Серија А је имала неколико култних шампионских трка. Као онда када се Јувентус удавио у библијском потопу у Перуђи и предао титулу Лацију.



ИИи када је несрећни Вратислав Грешко у складу са преизменом пуцао Интеру у колена и послао скудето у Торино.

Или када су судије у дербију за скудето три кола пре краја брутално покрале Интер против Јувентуса, остале слепе на бодичек Јулијана над Роналдом и пресудиле шампионску трку у корист Бјанконера.



Међутим, ова сезона мирише на нешто још спектакуларније и неизвесније. Супериорност Јувентуса и Наполија у односу на остале ривале је брутална. Али опет, делује да је лига за нијансу изједначенија него претходних сезона и да су веће шансе да неко из тандема са врха направи неки кикс. Није конкуренција толико слаба – чак је и јача – него су Јуве и Наполи много јаки!

Зато би ово могла да буде најжешћа трка у историји за Скудето. То говоре бројке о броју бодова освојених до сада и броју постигнутих голова. Наполи и Јуве су подигли темпо до максимума и једни друге стављају на крајње границе физичке и психичке издржљивости. Заједно су освојили 125 од могућих 145 бодова што је 86 одсто! Овако нешто није виђено у историји италијанског фудбала... Нешто слично смо могли да видимо само у тркама шпанских дивова Реал Мадрида и Барселоне.

Серија А ускоро улази у последњу трећину и сваки кикс од сада се плаћа јако скупо јер је мало времена и простора да се надокнади. Пре две године, Наполи се исто овако добро носио са Јувентусом. Све до средине фебруара је држао прво место, а онда је у директном окршају у Торину пао после оног срећног гола Зазе. Јувентус је тада преузео прво место, дигао се, а Наполитанци више нису могли да се психички опораве и само су падали до краја првенства...

Ситуација је сада слична, али овај Наполи делује озбљније од тадашњег, док овај Јувентус делује рањивије од тадашњег. Тимови су слични, само што је Игуаин прешао на супротну страну. Од четвртог кола Наполи држи прво место на табели с кратким изузетком када га је Интер прескочио у два кола. Баш онда када је Наполи поражен у дербију од Јувентуса и када је закуцао на врата са свим својим страховима иза којих се промолио косач у црно-белом. Та страшна утвара из Торина, од које Италији клецају колена, је већ месецима за петама Наполитанцима као у оним тинејџерским хорорима. За сада успевају да побегну за длаку, али крај филма још није близу... Расплет тек почиње!

Наполитанци ће морати да оду на ноге свом Немезису у Торино 22. априла, четири кола пре краја првенства. Тада ће трка врло могуће бити одлучена, али можда и неће. Има ту још фактора који одлучују коначан исход осим великог дербија у Торину.

Али ривалитет између два клуба је нешто што овој исрцпљујућој трци даје посебну димензију. Поготово с Наполијеве стране. Мржња према Јувентусу у Напуљу је ствар кућног васпитања. Игнорисање Наполија као неког посебног ривала је природна ствар за сваког Јувентина.

Шта може одлучити трку осим тог међусобног окршаја? Много је фактора... Квалитет и форма су најбитнији. Аи ту су и распоред, повреде, Европа, дужа клупа, на крају и судијске одлуке без којих италијански фудбал не би био то што јесте.

МЕНТАЛНА СНАГА

Како време буде одмицало притисак ће бити на Наполију, али ни Јувентусу није свеједено јер се из недеље у недељу осећа као да јури свој реп. Уиграност оба тима је њихов највећи квалитет. Са мањим променама ова два тима су већ дуже време на окупу. Поготово Наполитанци, мада и Јувентус има кичму око које се само надограђује.

Иако је Јувентус Краљ победа од 1:0, Наполи их „шије“ чак и у овом њиховом омиљеном спорту. Наполитанци су пет пута победили минималцем, Јуве четири пута. Ту се показује ментална снага која је претходних година била на страни победничке машинерије из Торина. Али Наполи је напредовао и на овом пољу. Чак седам пута ове сезоне су Наполитанци победили пошто су преокренули пошто су претходно губили. То су утакмице у којима се гради победнички менталитет и акумулира самопоуздање за одлучујуће битке. Наполи ово није имао претходних сезона...

БРУТАЛНЕ БРОЈКЕ

Колико Наполи има задивљујућу сезону најбоље говоре следеће бројке. Лидер осваја 2,62 бода у просеку по чему је доминантнији чак и од Бајерна, Барселоне или Пари Сен Жермена у њиховим првенствима. Супериорнији је само Гвардиолин Манчестер Сити са 2,67 бодова по мечу!

Наполи има 63 бода после 24 кола. Чак 10 више него прошле године у ово доба! У историји Серије А, само је Интер у сезони 2006/06 када није имао конкуренцију после Калчополија имао бољи учинак. У Шпанији, Енгелској, Немачкој или Француској би ово било довољно да екипа дође надомак титуле и узме мало кисеоника. Али не и у Италији. Не када вас јури Јувентус. Наполи нема простора да дише под притиском Бјанконера. Колико је тај Јувентусов притисак јак, најбоље говори гол-разлика +46! Само је Фиорентина у сезони 1958/59 имала бољу гол-разлику после 24 кола (+52). Ово су бруталне бројке и на крају би могли да дођемо у луду ситуацију да ће за Скудето бити потребно 100 бодова што се није десило у историји европског фудбала у озбиљним лигама.

ОДБРАНА ОСВАЈА ТИТУЛУ

У 2017. години су су оба тима победили сваки првенствени меч. У серији су од по осам победа! Застрашујуће звучи бројка да је Јувентус на 11 последњих утакмица примио само један гол и да има гол-разлику 24:1! Пред Буфоном је прави зид...

Да се трофеји у Италији освајају одбраном, а да су голеаде забава за навијаче, постали су свесни и у Напуљу. Маурицио Сари је мало спустио гас са лепом игром и опсесијом да његов тим даје по три и више голова на сваком мечу и научио је да побеђује и ружно. Наполи је примио једнак број голова као и Јуве! Само Барса и Атлетико у Европи имају мање примљених голова...

РАСПОРЕД

Две силе газе све пред собом, и полако се ближе фудбалском Стаљинграду који ће се одиграти 22. априла у Торину. Али, шта ако дерби не буде одлучио? Шта ако Наполи раније побегне? Или га Јуве до тада сломи?

Распоред је такође фактор који ће битно утицати. Колико су у Напуљу концентрисани на Скудето, најбоље говори што су свесно жртвовали Куп Италије испадањем од Аталанте и што су намерно капитулирали у Лиги Европе пред Лајпцигом једва чекајући да остану само на једном фронту. Са друге стране, величина клуба и увек највише амбиције не дозвољавају Јувентусу било какво калкулисање или жртвовање неког такмичења. У наредних 20 дана, Јуве ће имати пет утакмица у три такмичења! У истом периподу, Наполи ће имати четири, односно три ако се рачуна да ће у Лајпцигу само истрчати са резервама чекајући да се утакмица заврши.

Јувентусу иде на руку што дочекује Наполи који га у Торину није победио од 2009. године, али се може рећи и да има лакши распоред ако издржи још мало. Почевши од силно мотивисаног градског ривала Торина у данашњем дербију, преко дуела са неугодном Аталантом (првенственог, не реванша у купу), а потом два јако тешка гостовања Лацију и Тотенхему. Лацио је дефинитивно ривал који најмање одговара Бјанконерима јер их је два пута победио ове сезоне, а иду му на ноге 3. марта, док четири дана касније играју против Тотенхема у Лондону где ће морати да буду перфектни ако хоће даље. Од тада па до дербија 22. априла, Јуве има лакши распоред против Удинезеа, СПАЛ-а, Беневента, Сампдорије и Кротонеа. Ту је углављено и гостовање Милану на Сан Сиру који може да буде нагазна мина ако Росонери наставе да се дижу под Гатузом.

Наполитанци имају далеко тежи посао до дербија у Торину. Следи зицер против СПАЛ-а, па потенцијално опасно гостовање Сампдорији и онда два дербија: Рома код куће, па Интер у гостима! Ако то преживе, на коњу су... До гстовања Јувентусу онда имају Ђенову кући, Сасуоло у гостима, Кјево кући, па Милан у гостима! Али Росонери им баш леже претхдних година... И као загревање за Јуве имају Удинезе на Сан Паолу.

Ако Наполи преживи Јувентусову трвђаву као лидер, има титулу у шакама. У последња четири кола игра против Фиорентине, Сампдорије, Торина и Кротонеа. Јуве с друге стране има Интер, Болоњу, Рому и Верону.

ПОВРЕДЕ И ДУЖА КЛУПА

Да би се издржао паклен распоред и задржала ова форма до дербија, потребно је да оба ривала заобиђу повреде, а ту је битан и фактор дуже клупе. Алегри има скоро па два сјајна тима на располагању: Буфон (Шченсни) – Де Шиљо (Лихтштајнер), Бенатија (Барзаљи), Кјелини (Ругани), Алекс Сандро (Асамоа) – Пјанић (Бентанкур), Кедира (Стураро), Матуиди (Маркизио) – Манџукић (Даглас Коста), Дибала (Квадрадо), Игуаин (Бернардески). Наравно, то је када су сви здрави, а то ове сезоне није био случај. Било је много проблема са повредама ове сезоне, а поготово тих „мишићних“. И то је нешто што одавно прати Макса Алегрија и његов систем рада – велики број малих повреда. Сада су повређени Барзаљи и Лихтштајнер и још се не зна када ће се вратити. Матуиди ће на терен почетком марта, а Квадрадо најраније крајем марта. То су озбиљни хендикепи. Али исто тако је и Алегри мајстор да миксује тим. Скоро никад не изводи исту поставу, свима је поделио минутажу, не постоји незамењив играч и тако држи форму и тензију на врхунцу.

Маурицио Сари је потпуно друга прича. Он би да може целу сезону играо са овом поставом играча: Реина – Хисај, Албиол, Кулибали, Гулам – Алан, Жоржињо, Хамшик – Каљехон, Инсиње, Мертенс! И скоро да то заиста и ради...  Још на почетку сезоне је изгубио Милика као центарфора и нема ниједну праву алтернативу за трилинг у нападу! Каљехон, Инсиње и Мертенс играју сваку утакмицу, повреде их заобилазе и за сада то функционише. Милик ће се вратити можда у априлу, али питање је колико ће тако ровит моћи да помогне. Једина права класа са клупе је Пјотр Зјелински који понекад почне, али углавном улази са клупе и имао је неке фантастичне партије до сада. Он је џокер који мења ток утакмице. Наполи је остао и без левог бека Гулама до краја априла, али сва срећа да има МаријаРуија као пристојну алтернатву. Од осталих резерви посао могу понекад да заврше ветеран Мађо, штопер Кирикеш, можда и хрватски везиста Рог и тркач Дијавара... Сви остали су небитни. И зато свака повреда стартера може баш скупо да кошта Наполитанце.

СУДИЈСКА ПОМОЋ

Када је трка за титулу у Италији изједначена, неизбежан је и фактор суђења и утицаја ван терена. Поготово када је један од кандидата Јувентус. Припремите се за прљаве игре и притисак са обе стране Можемо само да замислимо каква ће атмосфера бити 22. априла. Јадан онај који буде судио тај меч...

О Јувентусовој мекој моћи у италијанском фудбалу не треба трошити речи. Међутим, у Италији постоји традиција да се током првенства у медијима води алтернативна табела са судијским грешкама. По тој табели, Наполи је клуб који је имао највише ветра у леђа од судија са четири бода која су освојили грешкама судија на штету ривала. И ниједном кардиналном грешком која је Наполитанце коштала бода! Са друге стране Јувентус је на претпоследњем месту по судијској помоћи. Само је СПАЛ имао гре суђење. Судије су Јувентус директно оштетиле за шесто бодова и грешкама му донеле два бода, што значи да су га коштале четири бода у коначном збиру.  Међутим, овде се види привилегован медијски третман Јувентуса јер није урачуната озбиљна грешка у његову корист на прошлом гостовању у Фиренци. Судије су озбиљно покрале Фиорентину када су јој поништиле чист пенал на 0:0. Али чињеница је да је Наполи до сада више профитирао од судијских грешака.

МОЋ ВАН ТЕРЕНА

Из Напуља већ превентивно кукају и врше притисак. Газда Аурелио Де Лаурентис тврди да се Јуве током прелазног рока није бавио собом већ саботажом свих Наполијевих мета, а најдрастичнији је случај неуспела куповина Амина Јунеса из Ајакса који је стигао на потпис уговор у Напуљ, а онда је Јуве повукао своје моћне везе, ушао играчу у мозак и спречио га да пређе у Напуљ. Или случај Матеа Политана из Сасуола за којег је Јуве наводно био заинтересован, а заправо је само убацивао клипове у точкове Наполитанаца. Де Лаурентис поручује да се бори против најмоћније породице у Италији у последњих 100 година. То је непобитна истина јер Ањелијеви имају утицај у свим сферама друштву и не треба ништа ни да кажу да би им се додворио неки чиновник који је већи „католик од папе“.

Зато Наполитанци користе ситуацију да и они врше притисак јер знају да 60 одсто Италије која мрзи Јувентус, навија за њих и да ће их подржати. Истовремено унапред купују оправдање пред својим навијачима за евентуални неуспех у поштеној спортској борби на терену. Ипак, историја их је научила да је боље и то да раде, него да ћуте.

Све ово обећава да ће трка за титулу у Серији А бити најзанимљивији финиш у европском фудбалу до краја сезоне. Јувентус и Наполи су у гладијаторској арени у којој се не назире да је неко изгубио снагу и спустио штит.

Нама и вама остаје само да уживамо у овој драматичној завршници и да с нестрпљењем чекамо меч сезоне 22. априла у Торину. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар