Да ли ће неко платити карту да гледа меч у коме је разлика 52 поена?

Бројке кажу да су тимови из КЛС лиге напредовали у односу на прошлу годину? Или да су тимови из АБА лиге назадовали? Вероватно је истина негде између. . .

Кошарка 17.02.2018 | 22:45
Да ли ће неко платити карту да гледа меч у коме је разлика 52 поена?
Ново издање Купа Радивоја Кораћа донело  нам  је ново мерење снага између абалигаша и екипа из КЛС лиге. Прошле године било је прилично мучно гледати четвртфиналне окршаје јер је деловало да клубови из наше домаће  лиге не могу ни да окрње фаворите, док је ове године  ствар била доста другачија. И можемо да кажемо да су направиили позитиван корак унапред и смањили разлику у квалитету и резултату.

Бацимо се одмах на бројке како би нам било лакше - прошле године су КЛС лигаши поражени у сва четири меча укупном разликом од 118 поена у четири меча, а ове године је та укупна разлика 67 поена. Простом математиком можемо да дођемо да закључимо да је разлика дупло мања. Или да су КЛС лигаши бољи него прошле године.

Да ли је то тако?

За овакво поређење било би идеално да је учествовало истих осам екипа, али зато имамо четири иста тима из АБА лиге па и то може да буде контролни  параметер за поређење.

Можемо да се ослонимо и на укупан утисак и да закључимо да је разлика била мања између екипа са различитих нивоа кошарке. Прошле године су лагано “пуцали”, па смо имали и ситуацију да једна екипа, попут Вршца, изгуби 52 поена разлике од Црвене звезде. Ове године то није  било тако. Најубедљивији пораз је забележио Металац (33 поена), али су ови остали били на “пристојној” разлици од шест, 13 и 15 поена разлике. Што је свакако напредак.

Да не говоримо о томе да смо били у ситуацији да присуствујемо могућој правој сензацији у мечу Звезде и Борца из Чачка где су Чачани имали два слободна бацања на седам секунди пре  краја при нерешеном резултату и предност од осам поена три и по минута пре краја. То је права драж Купа, да мањи може да се супротстави већем. То доводи навијаче у дворану и доноси бољитак и у популарности игре и у напретку играча из, условно речено “мањих” екипа.

Да ли ће неко да плати карту да гледа меч у коме је разлика између екипа 52 поена?

Верујемо да су многи били зачуђени тако добром отпору храбрих Чачана великој Звезди, али и ономе што је дебитант Златибор из Чајетине показао против Партизана. Екипа која је седма у КЛС лиги играла је егал полувреме са таквим именом у српској и европској кошарци. Свакако позитивна ствар за све оне који су за развој кошарке у мањим  градовима широм Србије.

Наравно, постоји ту и друга страна медаље. Да ли су ови резултати плод боље игре  мањих тимова или пада у квалитету код абалигаша? Надамо се да је ово  прво.

“Знам екипе из КЛС лиге, играо сам тамо ове сезоне за Спартак. Доста су квалитетне екипе, има доста искусних играча. Добри су”, рекао је кратко кошаркаш Партизана НиколаТанасковић који има двојну  лиценцу па је наступао и за Суботичане ове сезоне.

Шта се показало као  главни граничник између ових екипа?

Пре свега суви квалитет. Тимови из АБА лиге имају далеко скупље тимове, са странцима и свим што иде уз новац. На паркету се показало да су ротације тих тимова дуже, те да је фактор физичке припремљености апсолутно присутан и веома  важан. Зато је Златибор играо добро првих 20 минута, а онда потпуно пао.

“Разлика је пре свега у физичкој спреми, у пар позиција, не у свим. Неки играчи из КЛС лиге могу да играју у системима као што је АБА лига. Ја сам дошао из КЛС-а на пример и играм у ФМП-у. Уклопио сам се уз помоћ саиграча и тренера. Проблем је у ростеру, играју са шест, седам играча који играју по 40 минута и то је физички неизводљиво”, мишљење је Марка Јеремића.

Мањак у таленту је тешко надокнадив, али барем у физичкој спреми КЛС лигаши могу да испарирају јачим тимовима. А то не раде. И ту долазимо до пропуста струке, пропуста  играча и мањег професионализма. Ако не можеш да погодиш тројке 5/6, онда можеш да трчиш колико и противник. То је ствар искључиво тренинга, а не талента. И ту КЛС заостаје. Наравно - ту има велики улог и дужина клупе.

Помало је парадоксално да су ове године ФМП и Мега далеко лакше изашли на крај са својим  противницима него Партизан и посебно Црвена звезда. 

Опет су у завршници све четири екипе из АБА лиге.

Резултати четвртфинала 2017. године

ФМП - Спартак Суботица 77:58
Црвена звезда - Вршац 99:47
Мега Лекс - Динамик 84:57
Партизан - Дунав Стари Бановци 80:60

Укупна разлика: 118 поена

Резултати четвртфинала 2018. године

ФМП - Металац 101:68
Црвена звезда - Борац Чачак 85:79
Мега Бемакс - Динамик 94:79
Партизан - Златибор 67:54

Укупна разлика: 67 поена

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар