Нова милионска изградња кућица

Само четири дана након што су „Аутопутеви Републике Српске“ расписали тендер тежак 9,36 милиона КМ за избор фирме која ће их савјетовати у оквиру изградње мреже аутопутева РС, услиједила је и нова милионска јавна набавка. За изградњу наплатних кућица на дионици Бањалука – Градишка ово јавно предузеће спремно је да издвоји више од 3,5 милиона КМ, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 17.02.2018 | 09:40
Нова милионска изградња кућица
Наплатне кућице, како је наведено у тендерској документацији, биће постављене у Новој Тополи, Чатрњи и Александровцу, а одабрани извођач имаће рок од 120 дана да заврши посао.

Фирме понуде могу доставити до 19. марта, осим „Градинвеста“ из Приједора и „БМП“ из Бањалуке које, како је наведено, због сукоба интереса немају право пријаве. Гарантни рок ће важити двије године од добијања употребне дозволе, док је гарантни рок за конструктивне елементе 10 година.

Уколико извођење радова буде каснило, одабрана фирма ће платити казну која износи 1,5 одсто вриједности радова за сваки изгубљени дан, али укупан износ казне, стоји у документацији, не може прећи пет одсто од укупно уговорене вриједности радова.

На милионском тендеру понуђач мора да испуни и милионске услове па се очекује да је пријављена фирма позитивно пословала у посљедње три године те да је укупан промет у том периоду износио шест милиона КМ. Такође, понуђач би иза себе требало да има успјешно спроведене сличне послове у вриједности од око три милиона КМ без урачунатог пореза на додату вриједност.

„Да би учествовали у јавној набавци, понуђачи морају да доставе оригиналну, безусловну банкарску гаранцију у износу од 45.000 КМ“, стоји у тендерској документацији.

Ово свакако није једина јавна набавка која је у вези са изградњом наплатних кућица на овом дијелу аутопута. Радове би требало и надзирати па је у току и тендер за избор фирме која ће бити задужена за овај дио посла. Његова вриједност је око 64.000 са урачунатим ПДВ-ом.



Директор „Аутопутева РС“ Душан Топић данима не одговара на позиве ЦАПИТАЛ-а. Међутим, у Удружењу грађана „Тендер“ наводе да овакви тендери обично „укалкулишу нивелације и додатна асфалтирања путева“.

„Конкуренција на тендеру одредиће да ли је вриједност тендера реална. Углавном, цифра може да буде и до два и по пута мања, понуђачи такве понуде могу да направе. Али, изборна је година, а пракса је показала да су тендери тада скупљи због финансирања кампања“, сматра Игор Вукајловић из УГ „Тендер“.

Брзину расписивања тендера и задуживања управа „Аутопутева РС“ не примјењује на одговарање на новинарска питања како би објаснили тендер од 9,36 милиона КМ за савјетовање у оквиру изградње мреже аутопутева РС. Портал ЦАПИТАЛ од уторка није добио одговоре на питања какви су ефекти постигнути савјетима фирме „Делоитте“ која је у протекле двије године обављала овај посао , као и за шта се сада конкретно издвајају милиони марака пореских обвезника.



Тендер од прије двије године био је тежак 4,6 милиона КМ. Тада је понуда групе “Цес ЦОWИ” из Београда, “Делоитте Централ Еуропе Лимитед” Никозија Кипар и „Делоитте“ Београд била заправо и једина пристигла, а годишње је на њиховим рачунима завршавало око 2,3 милиона КМ. Овај уговор за савјетовање истиче 1. априла.

Након што је тада склопљен посао, у „Аутопутевима РС“ су истакли да су уговором о зајму са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) обавезани да ангажују консултанте.

„Тим уговором, између осталог, дефинисано је да ће ‘Аутопутеви РС’ ангажовати консултанте да помогну у припреми и имплементацији стратегије у вези са концесијама и/или јавно-приватним партнерством“, казали су тада у „Аутопутевима“.

Рате кредита уграђене у километре

Народна скупштина Републике Српске усвојила је у уторак, по хитном поступку, одлуку о прихватању задужења РС према Европској инвестиционој банци за додатно финансирање изградње аутопута Бањалука-Добој у износу од 47 милиона евра.

Усвојен је закључак, који су предложили посланици скупштинске већине, према којем се задужује Влада РС да у року не дужем од 30 дана обавијести НС РС о износу властитих средстава које су “Аутопутеви РС ” уложили у пројекат изградње аутопута Бањалука-Добој са приказивањем свих трошкова уложених средстава.

Топић је дан раније изјавио да ће кредитно задужење за изградњу овог аутопута износити 402 милиона евра, што је једнако вриједности радова.

“Пред Скупштином је документ о додатном задужењу нашег предузећа за завршетак радова на аутопуту Бањалука-Добој у износу од 47 милиона евра код Европске инвестиционе банке, гдје је основни кредит од 160 милиона евра, што значи да ће укупно задужење бити 207 милиона евра”, рекао је Топић.

Осим овог, каже Топић, у Европској банци за обнову и развој за дионицу аутопута од Добоја до Прњавора подигнут је кредит од 185 милиона евра и сада је у припреми додатно задужење од 10 милиона евра.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ристо

17.02.2018 08:06

Додиков и павицев лоповски син ненад не си, води путеве српске. На палама цјеле пале то знају мазнули два милиона на тунелу. Окрецили га само изнутра у бијело, десет канти јупола стварна вриједност радова. Браво за несица лоповског сина милета и марка павица. Само крадите брацо пун гас..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Козара Ностра

17.02.2018 10:57

Том директору Путева Чорокало дао паре да купи со, а овај препродао путарским фирмама...тројка Павић-Чорокало-Нешић у акцији клепања милиона из буџета.

Name

Додиков син

17.02.2018 08:12

Оце сваки овај посао добити Додиков син.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

17.02.2018 09:03

И РС -а има свој Бермудски троугао. Унутар три тачке: Влада-Путеви/Аутопутеви РС-Интегра. Колико ли је само ту народног новца потонуло, нестало, загубило се. Пропало као у бездан, без трага и репа. Не зна се, као бајаги. А све се зна, наслућује, али шути..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логка

17.02.2018 09:16

Ко писне о томе надрљао је! А странци подржавају власт у свему овоме, нема се коме жалити.

Name

лала

17.02.2018 09:30

Милина се возити путевима Републике Српске.Само градите,резултати се виде..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

17.02.2018 10:30

Ниси ни био у Републици Српској само си чуо да је има негдје,олосу један.

Name

исток

17.02.2018 10:33

Кад је у плану ауто пут Калиновик-Берковици-Љубиње, као компензација за пругу Никсиц, Берковици и аеродром Зубци, Требиње... ми цекамо

Name

ре исток

17.02.2018 11:06

Само ти цекај цекање ником није наскодило.....

Name

Xxл

17.02.2018 11:27

Оооххоооо ево посла за Милице оцел мозда малиса да прави куцице.....посто се Милици у све разумејз....пољиоривреда, технологија ресторани..пјеване, политика, А сада и.у изградњу куцица.....ста бих ми без њи па ми би пропали.....БЛАГО НАМА

ОДГОВОРИТЕ