Шта су слагали Додик и Лукач?!

Ко ће обучавати Специјалну полицију РС? Шта је Лукач потписао у Москви? Од кога ће набављати оружје? Да ли ће Американци радити по руским стандардима?

Република Српска 17.02.2018 | 08:05
Шта су слагали Додик и Лукач?!
Истог дана, у сриједу, када се министар полиције Драган Лукач обраћао народу Српске, вођа Ноћних вукова Александр Задостанов звани Хирург обратио се Гласу Срспке.

Хук наших мотора већ чује цијела земља, братска РС, али и цијели свијет као хук руског реактора“, поручиће „братском народу“ пријатељ Владимира Путина чије се име налази на црној листи САД-а због формирања паравојних формација у Украјини. 

Само сат раније, министар унутрашњих послова РС Драган Лукач казао је да он и његова полиција немају ништа с Русима, те да ће припаднике МУП-а обучавати Американци. 

ШТА ЈЕ АПСОЛУТНА ЛАЖ

Апсолутна је лаж да ће неко од руских оперативаца учествовати у обуци Специјалних јединица МУП-а РС нити било којих других наших јединица“, изјавио је министар Лукач на конференцији за медије, у сриједу, 14. фебруара 2018. године.

Исти човјек, министар Драган Лукач, дакле, прије тачно двије године, у интервјуу за Независне новине, издање за 19. 2. 2016. године, тврдио је нешто друго.

Министар унутрашњх послова РС Драган Лукач истакао је да је Министарство унутрашњих послова заинтересовано за набавку нове опреме, али и неких врста оружја из Русије. Лукач је навео да ће у ту земљу на обуку ускоро бити упућени припадници Специјалне јединице Полиције Републике Српске“, гласи вијест објављена 19.2.2016. године на сервису новинске агенције Срна, које се у даљем тексту позива на Лукачев интервју дат Независним новинама. 

Да поновимо још једном – министар Лукач је у фебруару 2018. године изјавио да „никакви Руси неће обучавати припаднике МУП-а РС“, док је двије године раније у провадиним медијима РС казао да ће управо од Руса набавити оружје, те да ће Руси обучавати припаднике МУП-а РС. Но, то није све. 

Централни дневник Радио телевизије Републике Српске  од 22. 10. 2015. године. 

Водитељи дневника извјештавају јавност да је министар унутрашњих послова РС Драган Лукач у Москви потписао Меморандум о разумијевању са Управом МУП-а Москве. Лукач се тада састао са генералним секретаром Министарства унутрашњих послова Русије – Игором Зубовим. На састанку је, устврдили су водитељи Дневника, било ријечи о „будућој сарадњи против тероризма и о обуци специјалних снага полиције“. 



У прилогу који је услиједио након најаве, новинарка РТРС-а наводи да је у „Меморандуму дефинисана и обука наших припадника специјалних полиција у руским војним редовима“. Потом се зачуо глас министра Драгана Лукача који је казао да „свакако обука наших људи у њиховом центру ће много значити у будућој сарадњи и у кориштењу опреме коју они користе“.

Укратко, јавни РТВ сервис РС-а и сам министар Лукач су у октобру 2015. године извијестили да ће специјалце РС обучавати „војни инструктори“ Руске Федерације. Све, дакле, супротно од онога што је министар Драган Лукач казао на конференцији за новинаре одржаној 14. фебруара 2018. године.

Април 2016. године. Након што су обиљежили Дан полиције РС, министар унутрашњих послова РС Драган Лукач и тадашњи директор полиције Гојко Васић састали су се са делегацијом МУП-а Руске Федерације, те договорили конкретне облике сарадње у више праваца.

Можда један од најзначајнијих облика сарадње је обука Специјалне јединице МУП-а РС и Јединице за подршку у центрима за обуку Руске Федерације, као и долазак руских инструктора у РС“, објавиле су 5. 4. 2016. године Независне новине у свом извјештају са састанка челника полиције РС и Руске Федерације. 

Нико од челника МУП-а РС ову информацију није демантовао све до прије три дана када је министар Лукач казао да „никакви Руси не долазе“.

ЛАЖ НА СЛУЖБЕНОЈ СТРАНИЦИ

Ипак, службена страница МУП-а РС говори мало другачије. На дан 31. јануар 2018. године  објављена је службена информација МУП-а РС да се министар Драган Лукач срео са руским амбасадором Петром Иванцовом, те да је министар „упознао руског амбасадора о планираним активностима МУП-а РС“. 

Све, дакле, супротно ономе што је министар Драган Лукач казао на конференцији за медије одржаној 14. фебруара 2018. године поводом објаве информације да МУП РС-а набавља 2500 аутоматских пушака. Министар Лукач је тада казао да ће припаднике МУП-а РС обучавати Американци. Но, опет неке ствари нису логичне. 

Према документима, МУП РС-а набавља јуришне пушке калибра 7,62 милиметра, што је, према изјавама стручњака з области безбједности, стандард који користи војска Руске Федерације. Стандард НАТО-а, који се, логично примјењује и у Америци, је 5,56 милиметара. Стога није јасно како ће Американци обучавати припаднике МУП-а РС по руским стандардима.

Осим тога, МУП РС је у свом саопштењу од 13. фебруара 2018. године навео  да ће све своје припаднике наоружати дугим цијевима. Укупно, дакле 7000 дугих цијеви.

То је наше право, Босна и Херцеговина није надлежна за полицију, нити има уставно право на то. То што је неко исфорсирао и направио неке вјештачке и антиуставне творевине, попут СИПА-е, то је нека друга ствар, али тога сигурно неће бити у будућности“, казао је 12. фебруара 2018. године  предсједник РС Милорад Додик. 

Истичемо – предсједник РС је, потврђујући набавку 2500 аутоматских пушака за припаднике МУП-а РС, казао да у будућности неће постојати „вјештачке творевине попут СИПА“. То је, у суштини, само наставак изјаве коју је 13. децембра 2015. године, два мјесеца након потписивања Меморандума у Москви, дао министар унутрашњих послова РС Драган Лукач.

Полиција Српске убудуће ће спријечити сваки покушај СИПА-е да претресе просторије локалних и републичких институција РС“, казао је тада министар Лукач.

Од тада су активности СИПА-е на територији РС-а сведене на минимум, док Милорад Додик, по руским стандардима, дугим цијевима наоружава припаднике МУП-а РС. 

Легитимно је прво МУП-а РС-а да се наоружава и обучава за посао који је предвиђен Уставом“, казао је Додик. 

У јануару прошле године, Милорад Додик је организовао референдум, који је проглашен неуставним. У новембру 2017. године Милорад Додик је пред камерама Деутсцхе Wеллеа цртао карту Балкана на којој је подијелио БиХ.

ШТА ФАЛИ, БАШ ЛИЈЕПО

Шта фали, баш лијепо, овдје би била Босна, а овдје би била Херцег-Босна. Нека остане сама. И ми ћемо остати. Ми немамо намјеру да укинемо себе и припојимо Србији. Република Србија ће остати. Како има Војводина, тако може бити и Република Српска“, казао тада је Додик.

Непуни мјесец касније, у Народној скупштини РС одржан је састанак ратних ветерана РС, потомака ветерана и челника проруских удружења Наследници побједе и Србска част. Десет дана касније, Ветерани Републике Српске набавили су најмање стотину нових војних униформи. 

У јануару 2018. године, поводом Дана РС, Милорад Додик је угостио проруског сепаратисту Анатољија Билбова, челника Јужне Осетије, парадржавне творевине која се налази у границама Грузије, а коју  је признала само Руска Федерација.  

Истог дана, Милорад Додик је одликовао Александра Залдостанова, вођу руских Ноћних вукова који се налази црној листи САД-а због формирања проруских паравојних формација у Украјини. Средином фебруара Залдостанов се обратио „братском народу Српске“ поручивши да РС „чује хук руског реактора“.  

За мјесец дана МУП РС ће добити контигент од 2500 аутоматских пушака.

Извор: Журнал.инфо

Коментари / 58

Оставите коментар
Name

Лаки

17.02.2018 07:10

Ова двојица су вец одавно уплетени у велике лази, али није то вазно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коо

17.02.2018 07:29

А сто је онда вазно?Њихове лази це нас увуци у рат, само овај пут Срби неце знати за кога и засто се боре. Вјероватно за Русију! Али нема везе, као сто казес, народ се прави луд и јос увијек је захваљујуци Додику, Бакиру и осталој марви, задојен национализмом и мисљењем да им други хоце наудити. Глупости, народи БиХ послују и зиве како знају и умију, јер је марка марка и небитно од кога она долази, од ње моје дијете има руцак и кифлу у сколи.

Name

Лаки

17.02.2018 07:36

Ви сте сви оптерецени са политицарима нема те никакве користи од њих..или изадјите на улицу или сутите

Name

идеја

17.02.2018 08:17

Таман смо се хтјели њих отарасити када оно куписе дуге цијеви. Ста сада? Мозда нам мозе помоци Мектиц са својим доказима, а онда укљуцити корумпирано тузиластво РС-а?

Name

кују нама са нама

17.02.2018 08:18

Управо тако некако Лаки,али народ не конта ниста.Уколико запуца,Срби це бити погазени за 24 сата и то првенствено у медјусобној ликвидацији у насталој гузви,а онда због нејединства и кукавицлука ,кога се добро сјецам из оног рата.Зато овај пут .... лојалност,дотле су ме довела српска пресеравања....ОНАКО РЕАЛНО...СТА ТО ИМА ПОСЕБНО СТВОРЕНО ОД СТРАНЕ СРБА ЗА 25 ГОДИНА ДА БИХ ГА ИА ИЛИ БИЛО КО БРАНИО ...МОЗДА ФИРМЕ КОЈЕ СУ ПРИВАТИЗОВАЛИ..МА КАКО ДА НЕ...И НА КРАЈУ КАД ЗАПУЦА,АКО ЗАПУЦА...БОЈ НЕ БИЈЕ СВЈЕТЛО ОРУЗЈЕ,НИТИ МОБИЛНИ ИНТЕРНЕТ,НЕГО СРЦЕ У ЈУНАКА И ПСИХОФИЗИЦКА КОНДИЦИЈА..СВЕ ВАМ ЈЕ ЈАСНО И ИЗ ОВОГА..

Name

данак у крви

17.02.2018 08:31

Посто су у лази ова двојица морају ици до краја и борице се за столицу па макар са пускама у руци. Другог избора они немају. Тим тезе за постене прогресивне снаге у земљи.

Name

Ре

17.02.2018 08:35

Пустили му да купи пуске и закува. Дејтоном ко прекрси споразум враца се устав СР БиХ укидају ентитети. Ето то је нам крај

Name

Бањалука

17.02.2018 09:06

Чуј они лажу, није могуће

Name

Веселко

17.02.2018 09:39

Продане душе, прво са турцима , па сад мало ЦИА, колико је костала продаја РС?

Name

ппњ

17.02.2018 10:45

Да је зив Велики српски владика би рекао...... ".. лазе и кад сузе рони, али нико крупније од додика не лазе. Миле лазе било ста кад казе..."

Name

Локо

17.02.2018 10:54

Лош наслов, лакше је побројати шта нису слагали!!

Name

Пеки

17.02.2018 15:04

Изгледа да неким болесницима који нас србе представљају јос рат тутњи у главама, ако додзе до рата у БиХ опет за то це СНСД бити крив, бојим се да би досло до великог крвопролица и трајног нестанка срба у БиХ као и РС, с тим сто це мало ко хтјети узети пуску. Све ово сто идиот ради је због фотеље и криминала да се спаси. Нек нам се бог смилује. Ми морамо рацунати на то да ни друга страна не посматра ово нијемо сто додатно дољева уље на ватру. Питам сваког нормалног цовјека је ли спреман да гине за ниста ??? Ја нисам и кидам пукне ли метак , доста 4 г.од мене у рату.

Name

куку нама са нама

18.02.2018 07:37

Пеки,ја немам гдје кидати,јер кад сам оставио пуску а предао њима власт,рацунао сам да је то то..Медјутим,ако бас мораднем...овај пут...ЛОЈАЛНОСТ је мој избор...видис и сам како они против којих бисми се требали борити за Додиковину,гаје своју традицију и зртве рата..нас Дудук не иде на стратиста...

Name

Генерал

17.02.2018 07:14

Терористи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ЛАКИ

17.02.2018 08:00

ПИЦКО ПОВЕДИ ТИ НАРОД.

Name

Ре Генерал

17.02.2018 08:56

Не дао бог нереда на овим просторима а да се Миле којим случајем нађе на мјесту главнокомандујућег оружаним снагама које би биле знатно слабије него каква је била ВРС постројена 12. маја 1992 колико га познајем тај би команданту главног штаба командовао путем скајпа са пристојне даљине, јер неби тај жртвовао своју главу по цијену да наших глава падне на хиљаде. Бар је ово што тврдим показао кад је био пуно и млађи и јачи него сада. Сад ме ви снсд-ови ботови демантујте

Name

днк

17.02.2018 13:51

Слагали су све и сада лажу и краду Српски род!

Name

Чик,чик,чик погоди

17.02.2018 07:29

Неко је заврнуо некоме руку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Превенција

17.02.2018 07:34

Ко неће срања гас одавде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Превенцију

17.02.2018 08:05

НЕМА ГАС, ИМА БОРБА ПРОТИВ ЛОПОВА ДОДИКА, ЛУКАЦА И ОСТАЛЕ МАФИЈЕ ПА ОНДА ГАС.ОНИ И ЖЕЛЕ ДА ОВО СТО ЈЕ ОСТАЛО ДС ГАС.ЛОПОВЕ ПОТУЦИ СВИМ СРЕДСТВИМА ДА ПРВО РАЗМИСЛЕ ПА ПРИЦАЈУ НАРОДУ ОВАЈ ВУЦИЦ ВИДИ АЛИ МУ СЕ ДОПАДА ДА ДОДИК УВЛАЦИ РС У СУКОБ.СТА ИМА РС СА УРЕДЕЊЕМ ВОЈВОДИНЕ.

Name

ре

17.02.2018 08:12

Ово је ужасно стање, живот је сведен на ријалити шоу, главни ликови су неколицина политичара, а ртрс се претворио у еxпозитуру једног човјека, наравно да млади бјеже одавде, живот је један и најмање је потребно протрачит га гледајући и слушајући болесну политику. Ништа се не дешава, све је на маргини друштва, критичка мисао не постоји или је веома ријетка (БН), све полуге система су узурпиране, ништа не функционише, звецка се оруђјем, нигдје расправе о изградњи пословне климе, константно задуживање, кредити, обвезнице, изигравање неког фактора....култура и културна дешавања не постоје....све гола биједа и безвезна политика, одавде треба бјежати чим прије.

Name

Лепа

17.02.2018 09:16

Мени је лепо!

Name

Ре Лепа

17.02.2018 11:02

Па пише “ко неће срања”...ако ти је лепо, а ти уживај...док траје.

Name

ре Лепа

17.02.2018 14:59

Мора да си на буџету или како у народу знају рећи "на државној сиси", добро се зна да је таквих на хиљаде запослено на измишљеним радним мјестима а сви су они гласачка машинерија. То што се све то финасира на кредит никога не занима. Једно знам, жали боше омладине што изгиде, тек се са ове временске дистанце види колико је рат био погубан и безвриједан, кад ми неко каже "они су уградили своје животе у темелкје РС", уградили су своје животе да би мафија могла красти, ту су они уградили животе.

Name

Сахтор Партy

17.02.2018 22:55

Пордити ово са мафијом нема смисла,ипак су мафија господа.

Name

Турбоскара

17.02.2018 07:44

А имали нешто да ова двојица нису слагали.Све и РС је утемељено на лаж СнСДа владе Жељке ПредЦедника па и овог Лукача Мајкичке и остали.РС је Фатаморгана СНСДа.Биче страшно кад та Фатаморгана нестане зна се шта остане ништа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

17.02.2018 23:07

За Лепу ти си оцито на сиси неког политицара па настави сисати али постеди нас нормалне људе својих бљуотина

Name

Дијагноза

17.02.2018 07:47

Рекао сам да то што сам рекао нисам рекао нити ћу рећи да сам рекао а ако кажем што нисам рекао рекао сам да нисам рекао. Све што нисам рекао рекао сам а што сам рекао нисам рекао. Јел Вам јасно? И немојте ме више питати шта нисам рекао а рекао сам. Ајд од.еби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

17.02.2018 08:25

Саавим нормално. Тачно су ови назови новинари покваренији и од ових надриполитичара. Изјава 2015, 2016 и 2018 па нормално је да долази до помјерања. Шта хоћете? Једном нешто кажеш и то остаје за сва времена, ма баш. И да је то неко важан па ајде него обични један министарчић.

Name

Сакиб

17.02.2018 07:47

И шта сад са овим текстом. Нек се обуче гдје хоће као да је битно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажно Име

17.02.2018 08:21

Не разумијеш поенту...

Name

уна

17.02.2018 08:51

Текст је узалудни покусај доказивања немогуцег.Процитас и заборавис.

Name

Сакиб

17.02.2018 11:19

Класичан спин немоћне опозиције. Боље напишите зашто лидер СДС-а годинама не смије на мегдан Додику.

Name

Раде

17.02.2018 07:50

Ово су два страсна лазова.Министар и предсједник, браца по лафини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крај

17.02.2018 07:51

Какав тероризам ово су диктатори спремају се ако изгубе изборе да млаве народ, Николаус тсцхаутсцхеску Додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

МалаРибаУВеликомАкваријуму

17.02.2018 08:27

хттпс://www.клиx.ба/вијести/бих/хрватска-разорузала-додикову-пратњу-тразио-дрзавницки-третман-у-приватној-посјети/180217006

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глуви Барут

17.02.2018 08:27

Лазови и један и други. Усли би у пакт са дјаволом ради својих гуза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упит

17.02.2018 08:28

Ста хвали руским инструкторима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

17.02.2018 08:46

Лакше је одговорити шта нису слагали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Насилник

17.02.2018 08:53

Ево је наслов у Јутарњем листу о Баји. ДОДИК НЕНАЈАВЉЕНО ДОШАО У ХРВАТСКУ, НОВИНАРУ ЗГРАБИО МИКРОФОН 'Ма дајте микрофон да вам кажем, ма ја сам довољан да све застрашим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изо

17.02.2018 09:12

7000 довољно да се покрије читава граница РС,и то је то.Сценарио из Украјине‼️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Завнобих

17.02.2018 10:04

Мозда је исти сценарио али Босна није равна Украјина.

Name

Игор

17.02.2018 09:14

Босну и Херцеговину треба поцијепати на 3 дијела и багерима премјестити на три краја Африке. Само тамо пролазе овакве ствари. Само тамо има оволико неписменог народа да ово трпи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

17.02.2018 10:11

Не брините неце бити тата Баја је болестан треба му неко предати рапорт друге сврхе нема осим у слуцају губитка избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

17.02.2018 12:04

Не буне се ни Босњаци ни Хрвати дакле зна се да су специјалци ту због сопственог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За папке

17.02.2018 12:20

Ко хоце слагат,хоце и украст,ко хоце украст хоце и убит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САНУ

17.02.2018 13:12

Добро је то рекао Добрица Ћосић!!!!!!!!!!!!! Лаж је наша.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

17.02.2018 13:48

Компликују се прице да се има о цему писати у новинама.. Полиција се обуцава и обуцавала у израелу , они имају и једну и другу врсту наорузања од оба блока, од авиације па до метка за пуску и руску и америцку опрему , која је боља у којој ситуацији па се користи... безвезе се свадјате..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тужно

17.02.2018 13:49

А ко му више вјерује нико то није Драган Лукач из 1992.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алас

17.02.2018 14:26

Ти знас ко је Драган Лукач ‘92!!!

Name

српска говна

17.02.2018 15:51

Иста прича као у Вучића. Као фол са Русијом, а све раде за интерес хрвата, муслимана, шиптара и њихових ментора. Вучић генијално копира Додика, овај је већ уништио цијелу привреду и задужио Републику Српску, док је Вучић Србију за пет година задужио преко 15 милијарди евра правећи шиптарима аутопут и дајући десет хиљада евра по радном мјесту "страним фирмама".

ОДГОВОРИТЕ
Name

они

17.02.2018 16:50

Су родјени да лазу и краду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

18.02.2018 18:28

Та два криминалца и сноба су нај веце стетоцине заједница опстина који се зове РС када це народ да схвати ста ти снобови нису слагали И оплацкали од тог народа и те заједница опстина која се зове РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милентије

18.02.2018 19:24

Политика је чудо, нагињи се... како је теби боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бора

19.02.2018 01:54

Умрите српске издајице и потурице јебе вас Додо па уси заврце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

револуционар

19.02.2018 13:29

Власт и полиција - Мито и корупција!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

19.02.2018 15:13

Укинути ОС ловацко удрузење и оставити јаку полицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

19.02.2018 20:03

Не видим засто сами себи правимо проблеме. Свака нормална земља, у насем слуцају ми јесмо ентитет али не насом зељом, свака нормална и одговорна земља мора бити припремљена за неки вид ванредне ситуације, па ако цемо говорити реално и ратну ситуацију, а рат не поциње уз припреме и најаву, нароцито не на Балкану. Засто српски медији потенцирају питање набавке орузја за српску полицију ? У насем слуцају било би пуно боље када би медији, наси српски цутали о томе. Ако смо заборавили ста је било 13. или 41. сјецате ли се бар ста се десило 91. ? А прије тога је било "Братсво и јединство", сада , мислим, да нисмо ни близу тога, зато је паметније паметно цутати него стетно говорити ?

ОДГОВОРИТЕ