Иде позив Колинди да посјети Србију

Предсједник Србије Александар Вучић, који се налази у дводневном службеном посјету Хрватској, изјавио је у уторак у Вргинмосту да Срби и Хрвати имају готово исте проблеме које је зато лакше рјешавати заједно.

Србија 13.02.2018 | 18:41
 Иде позив Колинди да посјети Србију
Нагласио како је код хрватског руководства препознао искрену вољу за сарадњом и поручио да ће врло брзо узвратити позив хрватској предсједници Колинди Грабар-Китаровић у Србију.
 
Сумирајући посјету Хрватској, он је казао да је она била од изузетног значаја и да постоје области у којима ће се у кратком временском периоду постићи значајни резултати.
 
Најавио је и да ће ускоро упутити позив хрватској предсједници Колинди Грабар Китаровић да посјети Србију, и да ће до тада, прије њене посјете, већ бити и неких опопиљивих резултата онога што је договорено. Он је истакао и да је поносан на то како се српска делегација понашала, рационално и одговорно и озбиљно.
 
Предсједник Вучић је изразио жаљење што је на мети критике била предсједница Колинда Грабар-Китаровић.
 
- „Мени је теже пало то што је на мети критика била предсједница Грабар-Китаровић, него што су мене вријеђали посљедњих седам дана - навео је он.
 
Казао је и да позива грађане Хрватске да виде за неколико мјесеци да ли је позив био паметан или не, да ли ће Хрвати у Војводини или Србији живјети нешто боље или лошије.
 
- Очекујемо веће повјерење хрватских власти и Срба, већу подршку, веће укључивање у рад државних органа, рјешавање отворених проблема за припаднике српске заједнице. Ми смо спремни да помогнемо“ - казао је Вучић, истакавши да се нека врста политичке хистерије због његове посјете не смирује у Хватској, али да у Сбрији неће бити таквих проблема са државним званичницима.
 
Навео је и да без обзира на све хајке, специјалне емисије против њега, он се смијао, и истакао да "људи живе у прошлости и не разумију да свијет данас не изгледа тако".
 
- Имао сам јуче добре, озбиљне и одговорне разговоре, код Колинде Грабар сам видио добру намјеру”. Позвао сам је у посјету Србији да види шта смо урадили све за Хрвате. Али, то треба да то буде и сигнал да и за вас буде боље, да можете да се образујете на свом језику, да слушате своју музику и друго - објаснио је Вучић.
 
Како је рекао, вјерује да је то могуће, и шаљиво примјетио да је довољно да Милорад Пуповац не гласа баш за сваки закон и одмах би било боље.
 
Он је навео и да је Србија спремна да све што тражи за Србе у Хрватској да и Хрватима у Србији, "без икаквих проблема, истог секунда".
 
- Да не причамо да то мора да да агенцја, комисија, свети Петар... Не. Све што тражимо за вас, ми смо спремни истог секунда да учинимо за Хрвате, не само по мери реципроцитета, већ смо спремни да урадимо и више. Желимо да се сви грађани осјећају у Србији као код куће - навео је Вучић.
 
Напомињући да је видио трагове ратних разарања и да мали број људи живи у том крају, предсједник Србије је захвалио спрском живљу што под тешким околностима живи тамо и остаје заједно са својим породицама.
 
- Ви нам реците шта мислите да ми својом политиком прије свега можемо да учинимо да вама помогнемо и да вам олакшамо живот. Желим вам да своје име презиме и спрске славе чувате и да то ваше комшије Хрвати такође желе, и да вам помажу у томе, да вас бодре, а исто ћете и ви њих у очувању њихових традицију и њихових вриједности - навео је Вучић.

Вучић је посјетио обитељ Лапчевић која је изабрана јер је ријеч о повратницима с троје дјеце, потом је обишао основну школу у Вргинмосту којој је донирао десет рачунала за опремање информатичке учионице, а затим погледао учионицу српског језика и културе.

"Лијепа школа, али важно је да буде више дјеце. То је очито велик проблем и у Хрватској и у Србији", рекао је Вучић.



(БН/Агенције)
 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Анте

13.02.2018 18:09

Да посјети србију а косово и метохију ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

13.02.2018 18:34

Гледао сам излагања у Лисинском...Значи: Вучић је добро одиграо... зрело, паметно и одговорно... Сад ће кренути да стижу похвале Србима са свих страна света ( а поготово из Вашингтона, Берлина и Брисела)... Тако да ће све ово ојачати положај Срба , јер поново ће свет на Србе кренути да гледа као на лидере у региону и овом делу Европе... А посебно му је добро оно о безцаринској унији и економском повезивању, јер тиме смо конкурентнији и привлачимо дупло више инвестиција... И сад се још само чека да Србија и Република Српска објаве онај документ о јединству Срба и заштити језика, ћириличног писма..

ОДГОВОРИТЕ