Оштетили буџет за 4,7 милиона КМ

Пореска управа Републике Српске је у 2017. години надлежним тужилаштвима у РС доставила 26 извјештаја против пореских обвезника због основа сумње да су чињењем кривичних дјела оштетила буџет РС у износу од 4,7 милиона марака.

Република Српска 13.02.2018 | 13:20
Оштетили буџет за 4,7 милиона КМ
Како сазнаје портал сwот.ба извјештаји су у том периоду поднесени, прије свега због утаје пореза и доприноса, али и неправилног издвајања средстава, злоупотреба овлаштења у привреди, те оштећења или повлашћивања повјерилаца.

Наиме, највише извјештаја надлежним тужилаштвима од почетка године, њих 15, поднесено је због кривичног дјела утаја пореза и доприноса, односно због сумње да су одговорна лица у тих 15 предузећа утајила порезе и доприносе и поднијела лажну пореску пријаву у укупном износу од 1.109.278 марака штете за буџет РС.

Поред тога, у 2017. години Пореска управа РС је надлежним тужилаштвима поднијела и пет извјештаја због сумње у постојање кривичног дјела неправилно издвајање средстава правног лица, и то на начин да су одговорна лица у тим предузећима с циљем заобилажења пословања преко блокираних редовних рачуна предузећа у банкама одобравали издвајање средстава предузећа у друге сврхе, као што су исплате обавеза из благајне предузећа у готовини.

Како је речено у ПУ РС, тако су забиљежени и случајеви регистрације другог предузећа на истој адреси и са истом дјелатношћу, које је вршило директну предају готовог новца блокираном предузећу, без преноса средстава преко рачуна та два предузећа, и без полагања тог готовог новца на жиро рачун код банака, већ су исплаћиване плате, потраживања и други трошкови.

На тај начин су неправилним усмјеравањем средстава путем готовинског плаћања својих обавеза директно проузроковали неспособност предузећа да правовремено плаћају доспјеле пореске обавезе наложене рјешењима Пореске управе РС, али и обавезе пријављене од стране пореског обвезника.

Дакле, издавањем средстава предузећа у друге сврхе, а не за плаћање доспјелих пореских обавеза, директно су ускратили средства која представљају јавни приход, чиме су оштетили буџет РС. Укупна причињена штета по буџет РС само по основу овог кривичног дјела износи 2,9 милиона марака.

Такође, у 2017. години, три извјештаја тужилаштвима су поднијета и због сумње да је извршено кривично дјело злоупотреба овлаштења у привреди, чиме је по буџет РС причињена штета у износу од 407.080 КМ. Исто тако, надлежним тужилаштвима су поднијета и три извјештаја због основа сумње да су одговорна лица три предузећа починила кривично дјело оштећења или повлашћивања повјерилаца, чиме је по буџет РС причињена укупна штета у износу од 229.868 марака.

Ови подаци показују да је и у 2017. години настављен интензиван рад истражилаца Пореске управе РС на терену, са циљем разоткривања кривичних дјела. С тим у вези, наглашавамо да ће инспектори Пореске управе РС и у наредном периоду, у складу са законским овлаштењима, наставити интензиван рад на разоткривању кривичних дјела из области пореза, а чијим чињењем се наноси штета буџету Републике Српске.

(СWОТ)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Пензионер

13.02.2018 12:26

Под хитно пореска да поднесе оставку или це бити смјењени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.02.2018 14:10

Само укинути пореску ставити управу БиХ има да све буде ко лампа. Тузиластво и СИПА би то ресила. Лопови у затвор.

Name

Сипа,

13.02.2018 15:04

Где сте ,ста радите ;једини сте на земаљској обли, који одобравате те незаконите радње предлаземо вам да се распустите ,никакве користи народ нема од вас "само дзаба крух једете ,а и народ обезхрабрујете.

Name

Ало Ало

13.02.2018 12:43

Раде ли иста намјестени тј намјестеници у Пореској управи РС,? Како им упорно промицу овакве ствари? Толико запослених кафенисе на телефонима,а извјестаји им катастрофа ( кад се дотакну посла)...Растјерати то све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еноугх

13.02.2018 14:27

Не дозвољавају да се види ко и колико дугује за порез, а јавна установа и наше паре???

Name

тривоБЛ

13.02.2018 12:47

У насељу Сунца у БЛ затварају малу трговинску радњу зато што пореском инспектору продавачица за купљене орбит жваке није дала рачун. Власник је свако јутро снабдијевао радњу распалим пасатом (оним коцкастим, старим 20 и кусур година) . Кирију плаћају за простор једва да и преживљавају. Блокорали су радњу на 15 дана и све у њој од оног сиротињског поврћа и воћа је пропало. Недуго након тога је човјек умро. Тај исти инспектор је покушао да рекетира моју колегиницу (рачуновођу), каже из очију му се види да тражи паре. Прозива је телефоном, тражи да иду пити кафу. Каже шта сте ово радили, знате ли ви колика је казна за ово, зови газду. Одуговлачи са издавањем Рјешења надајући се да ће коверта сјевнути. Услиједила је казна 10 000 КМ из једноставног хира сто није почашћен. Страна су фирма и власници су се само насмијали (у смислу само нека кашњавају, паре добити неце).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пореска

13.02.2018 15:07

То је само за једну годину.... Ало људи..

ОДГОВОРИТЕ