Важан мир, али нема помирења

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се тешко може доћи до помирења народа у БиХ с обзиром на то да су сви заробљени у својим истинама без способности за компромис и консензус, али да треба тежити међусобном уважавању и очувању мира и стабилности. Казао је и да народи у БиХ имају своје историјске тежње које у суштини не значе помирење.

Република Српска 13.02.2018 | 09:32
Важан мир, али нема помирења
"Најважније је да влада мир. А што се тиче самог помирења то јесте племенита идеја, али не треба имати неке илузије с обзиром на историјско насљеђе, поготово на догађаје из посљедњег рата који показују да сви покушаји грађења тог помирења нису ишли у правцу стварања доброг основа за грађење повјерења међу народима у будућности", оцијенио је Додик.

Он је за ФТВ рекао да је тешко, готово немогуће стварати помирење уз уплитање међународног фактора и уз улогу коју је одиграо Хашки трибунал.

"Хашки трибинал је за нас Србе био навијачки, није био поштен и није дао основа за помирење јер је хтио само да осуди једну страну. Са друге стране, Хрвати сада имају своју перцепцију о Хашком трибуналу у свјетлу посљедње пресуде 'шесторки' и, наравно, Бошњаци који мисле да је било мало све што је Хаг урадио против Срба и Хрвата. Са таквим базичним разилажењем веома је тешко било шта постићи осим неког куртоазног позивања на помирење", констатовао је Додик.

Исто тако, каже Додик, "народи у БиХ имају своје историјске тежње које у суштини не значе помирење".

"БиХ, која је формирана Дејтонским споразумом, Бошњаци доживљавају као земљу искључиве припадности. Што се тиче Срба, већина њих би радо видјели независну Републику Српску, укључену у неки државни облик заједно са Србијом, док би Хрвати жељели да дођу до трећег ентитета. Значи, сви у БиХ, односно већина Срба, Хрвата и Бошњака имају своје хисторијске тежње које у суштини не значе помирење", објаснио је Додик.

Он је рекао да је народе у БиХ, нажалост, историја натјерала и довела до тога да никада, у било којем историјски важном тренутку за ове просторе, нису били на једној страни, већ су увијек били у сукобу.

"То није зависило ни од самих народа него и од освајача који су долазили и пролазили или од перцепције нас самих", рекао је Додик и поновио да народи у БиХ, иако тешко могу доћи до помирења, треба да теже миру, стабилности и међусобном уважавању.

Говорећи о посјети предсједника Србије Александра Вучића Хрватској, Додик је рекао да је то добра прилика за двије државе и два народа да на дневни ред ставе отворена актуелна питања и покушају да дају одговоре на њих.

"Имамо тешку историју међу собом и очигледно је да је тешко направити консензус, али треба радити на томе да живот људи буде што бољи, да нема анимозитета и да Србија, Република Српска, Хрватска и БиХ сарађују на најбољи могући начин", истакао је Додик.

Он је оцијенио да очекује да ће доћи до смиривања напетости које су узроковане честим вербалним иступима и да ће Вучић, као човјек који на најбољи могући начин представља Србију у смислу афирмације стабилности и мира, постићи велики успјех током ове посјете.

Додик је рекао да ће ова посјета бити значајна и за БиХ у којој, осим Бошњака, живе и Срби и Хрвати и сасвим сигурно је да се и у БиХ посматра начин на који се развија тај однос Србије и Хрватске.

"СНСД и ја као предсједник те партије имамо добру сарадњу са политичким представницима Хрвата у БиХ, која није уперена против трећег народа, и уколико се тај однос Србије и Хрватске буде одвијао на начин како ми очекујемо то ће значити једну стабилнију ситуацију. Што се тиче БиХ, увјерен сам да се током ове Вучићеве посјете Хрватској неће десити ништа што би било противно њеним интересима", закључио је Додик.

(Вијести/СРНА)

Коментари / 53

Оставите коментар
Name

карадјоз

13.02.2018 08:50

Једина опција,подијели тзв бих братски..49% Србима,Хрватима 21% и оно сто остане Муслиманима....И ,ето мира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажно Име

13.02.2018 09:24

Ако си пажљиво пратио шта Баја прича дошао би до закљуцка да нема сецесије. Нема референдума,остаје само пљачкање РСа од стране СНСДа захваљујући мазохистима попут тебе и теби сличних који упорно гласају против себе.

Name

Мики12345

13.02.2018 09:29

Гдје си ти прије братски дијелио?

Name

ре за кару_дјоз

13.02.2018 09:34

Е богами ни та опција неце упалити јер неможеш присвајати што си отимао. Тако да од подјеле нема ништа, слободно пренеси и унуцима.

Name

Ре Карадјоз

13.02.2018 09:48

Е то ти није деда дозивио а нецес ни ти а ни твоји наследници тако да се небринес пуно.

Name

за Карздјоз

13.02.2018 10:05

Јаднице 52 % у БиХ Босњаци. За 10 година 60 %. Знаци њима све остали Србија и Хрватска.

Name

Црни Ђорђе

13.02.2018 10:14

Карађоз, ниси у праву! Србима 49 одсто, а Муслимани и Хрвати да остану заједно јер се много воле.

Name

елдин

13.02.2018 10:18

Па гдје сте уцили математику ваљда су муслимани преко 50 % у бих а ако додје до подјела неце бити ниста друго него за нас минимум 50 % и крај прице.Ја бих радо волио додје до подјеле јер немоземо тјерати никог да зиви са неким ским неце..Видицемо на крају ста це се десити

Name

ре ре карае

13.02.2018 10:48

Ста има мајмуне дијелит кад је вец подијељена.отвори оци погледај истину.

Name

ре ре

13.02.2018 10:50

Зато сам ја дозивио да је подијељена.то ти својима објасни да бивса беиха никад висе неце бити јединствена.сто прије сватите буце вам лаксе.ника висе повјерења у вас

Name

Генерал

13.02.2018 11:37

Додји да подијелис моје имање па цес видјети како цес проци. Није ово '92!

Name

13.02.2018 11:44

Слободан је се догоарао са Тудјманом, изгубисе Срби Хрватску...

Name

ОВО СМО МИ

13.02.2018 12:18

Цути бре какви проценти попусили смо брате рата неце бити поделе неце бити Сарајево само има ПДВ-а ко цитава РС. И ко је победио сваким даном безимо исељавамо се нестају села сами старци је ли то победа. Купују се пуске па федералци имају наменску индустрију маните се цорава посла ако сте верници размислите ста радите или ста смо урадили кад смо радили против себе. Патријарх Павле је рекао будимо људи а само мрзимо увек неко други крив а змију сами хранимо. Мир Божији

Name

Дзо

13.02.2018 15:07

Тако је су пак, мира немаш гољо ни у куци, најсретнији су кад ниси у њој... Не говори у наше име, могао би на суд, вриједјас поштене Босанце и херцеговце, своја говна једи сам кад немаш љеба... И не сери више,, поклопи се тим листовима од ушију да сам себе не чујеш. БРУКА...

Name

ре генерал

13.02.2018 15:18

Медједе И није 92 кад смо всм вјеровали а ви напали на нас И хтјели насе.овај пут ако кренете ни амери вам неце помоц.

Name

Муцица

13.02.2018 08:56

Помирења има итекако, обичан народ сасвим нормално и коректно сурађује, суживот је релативно добар. Народ-и се забавили о својим проблемима, још да политичари не користе запаљиву реторику стање би било и боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амир

13.02.2018 11:18

100% народ је помирен , само политика није..

Name

Ре

13.02.2018 11:36

Све рецено.. једноставно а истинито..

Name

Коки

13.02.2018 08:57

Наравно, помирења са криминалом неце бити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

13.02.2018 09:01

То мозес говорити у своје име моја ствар је моје размисљање

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре борац

13.02.2018 10:55

Видис ја нисам исо у рат због додика вец своји комсија који су напали И припремали за насе истребљење.од 92 ја им висе невјерујем.коте једном нападне опет це.будите сигурни 70% муслимана сто су мислили зло србима И данас га мисле.

Name

Амир

13.02.2018 11:20

Ја не мислим никоме зло , политика мисли зло мој друг

Name

боки

13.02.2018 09:06

Наравно да њему помирење не одговара. У амбијенту сарадње,разумијевања,уступака,изградњи квалитета у сваком сегменту зивота,ста би он радио? Ста би имао да казе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуле

13.02.2018 09:08

Рекао је да це се као председник СНСД-а највероватније кандидовати за цлана председниства БиХ да це сигурно победити, и да це се након два месеца повуци са те функције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТОЧНО САРАЈЕВО

13.02.2018 09:12

Нема помирења докле си ти и ова два преостала квази парламентарца ( Човић и Бакир) на власти! Докле год ви будете владали овде никад помирења неће бити јер је ваша политика заснована на национализму, нетрпељивости и стално некој опасности од напада срба на бошњаке, бошњака на србе, хрвата на бошњаке и тако у круг! Кад овај народ схвати да сте ви стварни и једини проблем и престане да гласа за вас тад ће доћи до помирења!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ИСТОЦНО САРАЈЕВО

13.02.2018 09:36

Ти ниси представник Истоцног Сарајева и говорис у своје име. Остали који зивимо у поменутом мјесту великом вецином смо супротног става.

Name

милос

13.02.2018 09:13

Задањом реценицом којом казе да има добру сарадњу са хрватским политицким представницима а ниеј уперена против трецег народа, говори о карактеру двије водеце стране у бх, СНСД и ХДЗ... Нити раде са трецим народом (како казе дословно), нити са осталима, цетвртим, петим, сестим итд... О цему ти то Милораде прицас са Драганом? Јесте ли то само вас двојица овдје у БХ? Који је то европски или еуропски пут, кад не признајете остале као равноправне? И јесте ли ви то богом дани као најпаметнији, мислим на СНСД и ХДЗ? Наравно, не заобилазим ни СДА, али ипак у ФБ има странака са градјанским предзнаком а у РС нити једна... ОСим минорне филијале СДП из БХ. О којим онда вриједностима прицате, пардон, лазете...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

13.02.2018 09:14

Које пимирење ста це мени помирење снеким сто ме вијековима убијо србима нетребају таки пријатељи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажно Име

13.02.2018 09:17

Лицимјерство већег степена. Он би да буде предсједавајући председништва земље коју је преко ноћи заволио пошто нема право на столицу председника РСа. Сад је од једном увијек био за БИХ хахахаха пошто губи функцију председника РСа на коју ће вјероватно доћи нека безлична особа која ће безусловно њега слушати и испуњавати његова наређења,он би по препоруци Човића глумио Бају на државном нивоу и тако опструисао све што би доводило бољем зивоту,одржавао сиротињу на инфузији и празном фржидеру. Надам се да ће Срби гласати за њега не би ли он поништио овлаштења СИПЕ и суда. Који ће му к... закон хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

13.02.2018 09:32

Срби неце,издајници Српства хоце...

Name

СФРЈ

13.02.2018 10:17

Миле ће имати улогу у предсједништву БиХ као и Месић у предсједништву СФРЈ. Срећно, предсједниче!

Name

Лажно Име

13.02.2018 11:13

@YУ. Па ако ћеш ти бити задовољан неквалитетним животом сретно и теби уз њега. Мене што се тиче нека вас укопава још низ деценија пошто његова погрешна политика највише погађа грађане РСа. ПС. Ја живим у далеко бољим условима :)

Name

Остоја

13.02.2018 09:20

А ни ријеци о аутопуту који је поскупио дупло?! То нам реци прецеднице! Доста висе те српске,хрватске и босњацке празне сламе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

13.02.2018 09:36

Мени само није јасно како смо опстајали на овим просторима када ,,њега,, није било, а тек како ћемо опстати кад њега небуде ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажно Име

13.02.2018 09:52

@ Младен. Ух тешко питање за присталице СНСДа :)

Name

ре Младен

13.02.2018 10:55

Па теско смо опстајали прво крвави рат а касние власт СДС која је била довела РС на подјелу страсна су то времена била ко се сјеца.

Name

Око

13.02.2018 09:52

Да ли ја то стицем утисак да предсједник призељкује рат? Веома се извињавам ако гријесим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.02.2018 11:04

Нер гријешиш стари али не смије подјелити оружје зато што није сигуран колико ће тога оружја бити окренуто против њега и то одмах , има велики проблем -нерјешив у својим "тобожњим" редовима

Name

Боки

13.02.2018 09:54

Важан је и стандард грађана о коме ви лопови политичари никада не причате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

13.02.2018 10:05

После Јасеновца и силних клања у ww2,Муслимани,Срби и Хрвати никад висе нису требали да зиве у једној дрзави. Да се тада разграницило не би било деведесетих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин СДС

13.02.2018 10:11

Проклета земља , ако цемо реално Миле се увијек залагао за мир (анте марковиц цлан странке).Ако цемо јос реалније никад се у историји нисмо ни вољели медјусобно.А ако цемо најреалније никад се и нецемо вољети и увијек це свако вуци на своју страну.......Али се требамо постовати.............Мене нпр.ФЕдерација толико занима да знам набројати им политицара колико и са Новог Зеланда, да сам висе процитао вијести на ББЦ него у њиховој стампи.Не да је то мрзња, вец једноставно ме тотално не занима ста се десава доле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.02.2018 10:59

А мене је федерација друга дрзава

Name

Ја Будале

13.02.2018 10:18

Од кога си ти то чуо да Бошњаци имају такве тежње.Бошњаци су свјесни потребе заједничког живљења и привржени су овој држави.Можда да имају резервну домовину у комшилуку,можда би тако сулудо размишљали као ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

... ДА ЧИКО Б'ОНУ...

13.02.2018 10:18

Смијешни кловн и карикатура од човјека!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

13.02.2018 10:27

Ја постујем сваког постеног градјана БиХ једном су ме завели и послали у рат слицни додику и никад висе најљепсе године сам провео на линији а данас се борим на све нацине да прехраним породицу због тога народе не дозволите да вас ови на врху трују поготово омладина не треба насједати на ове прице сви смо ми људи од крви и меса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

13.02.2018 11:12

О каквом рату ти Ратко причаш рата више нема овдје се све зна ко је где ста је чије и гдје су границе. Ратко немој бити себичан и мислити на себе само мисли да си урадио нешто за унуке и праунуке да не морају зивјети под тудјиновом цизмом да су своји на своме а за бољи живот требају да се побрину сами.

Name

Цццц

13.02.2018 10:48

Волили га не волили али цовјек само каже истину каква је , е сад сто та истина неког погадја јер он живи у неком свом убедјењу то је друга прича. О тим процентима сто неки лицитирају ту је само на хрватима и муслиманима да се договоре остало се зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требињка

13.02.2018 17:17

А, ста се зна ? Ти си у некон добром будзетском филму .....

Name

Курир

13.02.2018 17:51

Ма ти си један магарац национал фасистицки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смоло

13.02.2018 19:52

Хааг никад ни није створен за то ,да се постигне помирење,судови су ту да суде. а ви политичари да радите на помирењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

14.02.2018 01:25

Дај баја сути опет србујес пред изборе . кад ти је то требало осудјивао си и Младица и Карадзица колико си помогао хаским оптузеницима и њиховим породицама а онда кад ти требају гласови србујес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

14.02.2018 01:25

Дај баја сути опет србујес пред изборе . кад ти је то ребало осудјивао си и Младица и Карадзица колико си помогао хаским оптузеницима и њиховим породицама а онда кад ти требају гласови србујес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пацифиста

14.02.2018 08:26

Миле са својом политиком растјерацес и ово мало младези сто јос зиви овдје. Висе су отјерао борацке дјеце из РС него сто су у току рата ПОЛИТИКОМ ЕТНИЦКОГ ЦИСЦЕЊ отерали несрпског становниства. Твоја политика толко це испостити овај простор даи ми који радимо у федерацији морамо продавати земљу босњацима .Сва наса дјеца бјезе од рата и сверца ја немогу продати нистокуни воце због твојих сверцера Ово це бити рај за азиланте а истовремено извор прихода за твоје људе