Вучић са Србима у Хрватској

Предсједник Србије Александар Вучић, који на позив хрватске предсједнице Колинде Грабар-Китаровић борави у Хрватској, други дан посјете посветиће Србима који живе у тој земљи.

Регион 13.02.2018 | 08:38
Вучић са Србима у Хрватској
Он ће посјетити Вргинмост, 1996. године преименован у Гвозд, мјесто у коме су Срби тешко страдали током Другог свјетског рата, али и у акцији “Олуја”, а данас у тој и општини Топуско живи око 700 српских породица.

По повратку у Загреб разговараће са Србима на трећој Великој скупштини Српског народног вијећа којој ће присуствовати вијећници из више општинских, градских и жупанијских вијећа Срба из цијеле Хрватске, уз представнике свих других српских организација.

Посјету Хрватској српски предсједник почео је јуче прије подне сусретом са хрватском предсједницом Колиндом Грабар-Китаровић.

Током дана разговарао је са хрватским премијером Андрејом Пленковићем и предсједником Сабора Гораном Јандроковићем.

Грабар-Китаровић и Вучић обратили су се и на хрватско-српском привредном форуму.

"Оптимиста сам кад је у питању економија, али сам уверен да ће наси односи у будућности бити све бољи, јер то је у интересу обе земље и оба народа", рекао је синоћ предсједник Србије коментарисући разговоре током првог дана посјете Хрватској.

Највише проблема очекује у рјешавању питања граница, јер су ту, како је рекао, ставови потпуно супротни.

"Мислим да ће нас у будућности све више ствари спајати, а све мање раздвајати", закључио је председник и подсјетио ста су све биле теме његових разговора са званичницима у Загребу.

Како је примијетио, о многим темама нису могли да се сагласе и то, како је оцјенио, није никаква новост.

Кад је ријеч о несталима, Вучић је поновио да ће наредне недјеље примити делегацију њихових удружења.

Додао је да је хрватској предсједници предао докумантацију о три нестала лица, сто је, каже, важно за три породице, те додао да Хрвати спремају да испоруче веће резулате за Србе.

"Али, ми ћемо морати да то пробамо да решимо. То је још око две хиљаде случајева који су нерешени", рекао је Вучић.

Како је напоменуо, у разговорима се прије свега говорило о будућности, напретку економије, добри су били разговори о правима мањина...

На опаску да је српска страна била спремна за разговоре о правима мањина, те да је и хрватска предсједница похвалила оно сто је учињено након Декларације из Суботице, Вучић је рекао да је то нешто што је била наша обавеза, те да није предмет самохвале.

"То су наши грађани, треба да за њих учинимо то све да буду задовољни, урадићемо још више, а и хрватска председница и премијер су обећали да ће у свим српским селима у Хрватској Срби имати воду већ ове године, 2018", рекао је Вуцић.

Некакав помак смо направили, размјена расте, за пет година порасла је 62 одсто, а замислите какав би раст био да су наси политицки односи били бољи, приметио је предсједник Србије и додао да не може да каже да је превелики оптимиста, али да се нада, те да је оптимиста пре свега по питању економије.

Упитан да ли је премијер Пленковић покренуо питање ратне одштете, Вучић је одговорио да јесте, али да је он примијетио да ће онда српска страна имати своје захтјеве, те да ће тиме бити отворена Пандорина кутија, а да нам све то сигурно сада не треба.

О атмосфери у којој је дочекан, Вучић је рекао да га није превише узнемирила, да је важније сто су резултати разговора добри, а да је хрватској предсједници захвалан на храбрости да га позове, те на томе што се достојанствено понашала.

Грабар-Китаровић је синоћ приредила свечану вечеру за Вучића и делегацију и искористила прилику да још једном истакне значај посјете шефа српске државе.

Предсједник Вучић је узвраћајући оцијенио да је гостопримство, које му је указано у Загребу на високом нивоу и позвао Грабар-Китаровић да дође у Србију гарантујући јој да ће се увјерити у српско гостопримство.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Сиједи ИТ

13.02.2018 07:53

Лијепо зборите данас за похвалу ма сутра? Папир трпи а оловка пише нема Југо моја тебе нигдје више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

13.02.2018 08:16

Зар вас има опсте висе нису вас истријебили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Анти

13.02.2018 09:01

Антиша мој Антиша, на попису становништва тридесетих било је 46% Срба па чак ни Тито послије геноцид то није могао замемарити а ти се спрдаш са 2% преосталих. Барем трећина днашњих Хрвата су српске крви

Name

Ре

13.02.2018 10:56

Нису их истријебили него су сви Хрватски срби побјегли из своје Дрзаве Хрватске!!!

Name

@Ре

13.02.2018 12:05

Дабогда и ти доживјео судбину и тако бјежао као и Срби из Хрватске!

Name

Лажно Име

13.02.2018 08:44

Договорили су се,да се ништа нису договорили. Кад се све сабере бла,бла,бла за сиротињу и бајке о хармонији на раштиманим инструментима. Представа за ближу и ширу јавност :)

ОДГОВОРИТЕ