Шпановићева: Задовољна сам скоковима!

Најбоља српска атлетичарка Ивана Шпановић задовољна је резултатима на митинзима у Карлсруеу и Диселдорфу без обзира на, неуобичајено, велики број преступа.  Шпановић: Пет преступа, зар сам и за то способна? Српска рекордерка каже да се са много самопоуздања припрема за СП у дворани, а да летошњи пех у Лондону није могао озбиљно да је уздрма.

Остали спортови 13.02.2018 | 14:30
Шпановићева: Задовољна сам скоковима!
Рекордерка у скоку у даљ била је трећа на првом овосезонском наступу одржаном у Карлсруеу, док је у Диселдорфу освојила прво место.

"Задовољна сам урађеним. Најјачи утисак је што сам на првом митингу направила пет преступа, али то су били квалитетни скокови. Није потребно да будем у најбољој форми на митинзима. Митинг "Сербиа опен" у Београду ће ми освежити емоције и послужити као припрема пред Светско првенство у Бирмингему на које сам максимално фокусирана",изјавила је Шпановићева.

Тренер Горан Обрадовић истакао је да ће скок од 7,10 метара бити довољан за освајање златне медаље на Светском првенству у Бирмингему.

"Имамо недељу дана припремних тренинга, затим Београдски митинг у наредну среду и Глазгов седам дана пре Светског првенства у Бирмингему 4. марта. С обзиром на околности на којима тренирамо, а то је бетон, онда се спремамо за ту подлогу, мада Ивани више одговарају даске. У Глазгову ћемо бити на даскама, а у Бирмингему у бетону. Сматрам да ће 7,10 метара или нешто више бити довољан за златну медаљу", рекаоје Обрадовић.

Ивана Шпановић је августа 2017. на Светском првенству у Лондону, стицајем околности, прекинула серију од девет великих такмичења на којима је освајала медаље.

Актуелна шампионка Европе на отвореном и у дворани, тада је због такмичарског броја који јој се откачио са леђа заузела тек четврто место, иако је баш тим скоком требало да узме светско злато, које још нема у својој колекцији.

Ивана је на сусрету са новинарима у београдском хотелу "Москва" причала и како је успела да превазиђе то разочарање.

Према њеним речима - прилично лако.

"Увек се фокусирам на оно што иде после. Летос сам се, конкретно, борила да после Светског првенства победим у Дијамантској лиги. У Лондону сам остала без медаље због ствари које више нису битне. Уосталом, није лоше ни бити четврти на свету, уз сву муку. Важно је да се то више неће поновити, а мени су Дијамантска лига и прво место на светској ранг листи били довољни за задовољство", рекла је Ивана (27).

Ако је некоме промакла та информација - од ове године такмичарски број стоји само на грудима.

Шпановић је на фебруарским митинзима ИААФ дворанске серије заузела треће место у Карлсруеу (6,61 метара) и прво у Диселдорфу (6,77).

Предстоје јој митинг "Србија опен" у дворани на Бањици 21. фебруара и финале ИААФ такмичења у Глазгову 25. фебруара, а онда СП у дворани у Бирмингему.

Њена дисциплина је на програму 4. марта, када и Ивана и тренер Горан Обрадовић очекују да буде на врхунцу форме.

"Мислим да смо на добром путу. Очекујем да у Београду скочим преко 6,80, а волела бих да због самопоуздања остварим рекорд митинга".

Ивана је 2016. на првом "Србија опену" остварила резултат 6,85 метара, а зимус на дворанском ЕП у Београдској арени чак 7,24 метра.

"Прошле године смо месец дана тренирали на даскама и то је допринело изузетно добром резултату. Може се рећи да смо искористили домаћи терен. На СП ће подлога бити бетонска, па очекујем да за злато буде довољно око 7,10 метара", стручно је сагледао ситуацију Горан Обрадовић.

Искусни тренер верује да нову светску шампионку треба тражити између две такмичарке.

"Лорејн Уген се повредила и њено учешће на СП је под знаком питања. Шара Проктор неће се такмичити, олимпијска победница Тијана Бартолета је ван форме... Али, Бритни Рис се опасно спрема и лично сматрам да ће она и Ивана водити главни окршај за злато".

Прве наступе Иване Шпановић у 2018. обележио је необично велики број преступа.

"Боље је да се то десило сад, него на СП, где сам сигуран да ће Ивана летети преко седам метара. Мањим од тога нећемо бити ни задовољни", јасан је Обрадовић, који истиче да је Ивана у Диселдорфу имала скокове близу седам метара, уз минималне преступе, што значи да већ сада има "у ногама" жељене даљине.

"Пет преступа су ми најјачи утисак са првог митинга, нисам мислила да сам способна за то", нашалила се Шпановић.

"Важно је да су скокови били дуги и квалитетни. У Диселдорфу је већ било боље, а сада сам у Београду да бих освежила емоције и додатно се припремила за Бирмингем".

ТИМ

Ивана је саопштила да је сарадњу са компанијом "Ред Бул", започету 2011. године, подигла на још виши ниво. Лого овог енергетског пића убудуће ће бити јасно истакнут на њеном дресу. Она се захвалила "Ред Булу" јер је био уз њу и пре него што је постала врхунска сениорка.

"Заслуге за успехе припадају целом мом тиму. Моје је само да изађем на залетиште и спроведем у дело оно што смо заједно припремали".

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар